Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Ξεκίνησε η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση


 Στις 12:30 το μεσημέρι, ξεκίνησε στην Βουλή η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε και τυπικώς το πρωί από τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και η συζήτηση ξεκίνησε με την ομιλία του και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν όλοι αρχηγοί των κομμάτων, οι υπουργοί και οι βουλευτές.
Η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη τα μεσάνυχτα με φανερή ονομαστική ψηφοφορία.

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για το νέο κυβερνητικό σχήμα, εθνική συνεννόηση σε βασικούς άξονες και δημοψήφισμα για μεγάλες αλλαγές που θα αποτυπωθούν σε ένα νέο Σύνταγμα.
Οι άξονες εθνικής συνεννόησης που ζήτησε ο Πρωθυπουργός, είναι η παραδοχή πως το χρέος και τα ελλείμματα αποτελούν εθνικό πρόβλημα και ότι «πρέπει να βάλουμε πρώτοι σε τάξη τα του οίκου μας», πως βασική επιλογή της οργανωμένης αντιμετώπισης του χρέους μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους, θα πρέπει να είναι η αποφυγή απότομων αντιδράσεων των αγορών, πως το χρέος και τα ελλείμματα είναι το σύμπτωμα της ασθένειας και όχι τα αίτια, πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δανειστεί το 2012 - «και αυτό αποτελεί μια νέα απρόβλεπτη επιπλοκή που πρέπει να δούμε κατάματα και όχι το κεφάλι στην άμμο».
Η νέα κυβέρνηση, κατά τον Πρωθυπουργό, θα κινηθεί στους εξής άξονες:
- Διόρθωση αδικιών που προϋπήρχαν και ανέδειξε η εφαρμογή του Μνημονίου, αλλά δεν έφταιξε γι’ αυτές το Μνημόνιο
- Νέο Σύνταγμα, εύληπτο, κατανοητό σε κάθε πολίτη, με σειρά αλλαγών για τις οποίες θα αποφασίσει η ελληνική κοινωνία σε δημοψήφισμα.
- Πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση.
- Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.
- Αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος και εγγύηση ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης.
- Κινητοποίηση για «μεγάλες κατακτήσεις» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κος Παπανδρέου, υπογράμμισε πως τα εθνικά θέματα εξαιρούνται οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης σε σχέση με το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και πως «σε σχέση με τις εμπράγματες εγγυήσεις του δανείου, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε όρους υποτιμητικούς για τη χώρα, αλλιώς μπορεί να φτάσουμε στο αδιέξοδο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό».
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου, υπογράμμισε στην ομιλία του πως οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πάνε χαμένες - και επικαλέστηκε τη μείωση του ελλείμματος κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και την αύξηση ρεκόρ των εξαγωγών. Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να πετύχει έξοδο στις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2012 αποτελεί αποτυχία των προβλέψεων της ίδιας της τρόικας και όχι της Ελλάδας, της οποίας οι προτάσεις σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούν να αγνοούνται, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Η ΝΔ δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι λανθασμένη και ότι όλες οι προβλέψεις έχουν πέσει έξω.
Δεν πρόκειται να δώσουμε συναίνεση στο λάθος, υπογράμμισε εκ νέου και επανέλαβε το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες.
Σχετικά με το δημοψήφισμα για τις μεγάλες αλλαγές που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός κάλεσε την κυβέρνηση να αποφύγει να θέσει στο λαό διχαστικά διλήμματα.
Ο κ.Σαμάρας επισήμανε αρχικά, υπενθυμίζοντας τις συζητήσεις που είχε με τον Γ.Παπανδρέου σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ότι για να εκφράζει ο πρωθυπουργός την επιθυμία να παραιτηθεί η κατάσταση «έχει φτάσει σε απόλυτο αδιέξοδο». «Με το ανακάτεμα της κομματικής τράπουλας» δεν θα αλλάξει τίποτα, πρόσθεσε σε αναφορά του για τον ανασχηματισμό.
Η ΝΔ δεν εμπιστεύεται τη νέα κυβέρνηση και δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης, τόνισε, γιατί η κυβέρνηση επιμένει σε μία πολιτική που κάνει τα πράγματα χειρότερα. Καμία πρόβλεψη για την οικονομία δεν έπεσε μέσα, υπογράμμισε λέγοντας ότι οι θυσίες του λαού πάνε χαμένες.
«Αν πιστεύετε ότι ακολουθείτε την σωστή πολιτική», πρόσθεσε ο Αντ.Σαμαράς απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «πηγαίνετε με την τρόικα, αν όχι, αλλάξτε πορεία. Αν δείτε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, πείτε το καθαρά» στο λαό, κάλεσε ακόμα τον Πρωθυπουργό.
Ακόμη εμφανίστηκε εκνευρισμένος για τα δημοσιεύματα που διαστρεβλώνουν στο εξωτερικό τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, αποδίδοντάς τα εμμέσως στο ΠΑΣΟΚ.
Αφού έθεσε ζήτημα προσωπικής εμπιστοσύνης μεταξύ του ίδιου και του πρωθυπουργού –«γιατί το χρωστάμε ο ένας στον άλλο από τη θέση μας, στη χώρα και το λαό», όπως είπε–, επέρριψε στη συνέχεια ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι το κόμμα «δεν είναι άσχετο» με τα δημοσιεύματα.
«Στο εξωτερικό φοράω πάντα την εθνική φανέλα», υπογράμμισε, αλλά «αν το συνεχίσετε αυτό, μέσα στην Ελλάδα θα καταλάβετε ότι τα αστεία τελείωσαν».
Σε ό,τι αφορά την συναίνεση για τις διαρθρωτικές αλλαγές που εκφράζεται και από το εξωτερικό, ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει υπερψηφίσει στη Βουλή νόμους που έφερε η κυβέρνηση ενώ παρουσίασε στο Ζάππειο μία πλήρως κοστολογημένη πρόταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου