Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Λανθασμένοι χειρισμοί Ομπάμα στη Λιβύη


Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αγνόησε τη νομική συμβουλή ανώτατων δικηγόρων του Πενταγώνου και του υπουργείου Δικαιοσύνης των Η.Π.Α., συμφωνώντας με άλλους συμβούλους που είπαν ότι είχε νομικό δικαίωμα να συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Λιβύης χωρίς έγκριση από το Κογκρέσο, επισημαίνεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times».
 Επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους, η εφημερίδα ανέφερε πως οι δικηγόροι του
Πενταγώνου και του υπουργείου Δικαιοσύνης υποστήριξαν πως οι αεροπορικές επιδρομές των Η.Π.Α πάνω από τη Λιβύη, υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, ήταν «εχθροπραξίες» και ως τέτοιες ο Αμερικανός πρόεδρος θα έπρεπε κανονικά να τερματίσει ή να αποσυρθεί από τις στρατιωτικές μάχες μετά τις 20 Μαΐου αφού δεν έλαβε έγκριση από το Κογκρέσο βάσει της «Απόφασης για τις Εξουσίες Πολέμου».

Αντίθετα, στηριζόμενος σε συμβουλή μέσα από το Λευκό Οίκο και το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία οι αποστολές βομβαρδισμού δεν ήταν ακριβώς «εχθροπραξίες», έδωσε το «πράσινο» φως για περαιτέρω παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην αφρικανική χώρα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, ασκεί πιέσεις στον Λευκό Οίκο να καταγράψει λεπτομερώς τη συμβουλή που έδωσε το γραφείο του νομικού συμβούλου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νομιμότητα της συνεχιζόμενης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Λιβύης, η οποία αποσκοπεί επίσημα στην προστασία των αμάχων από τις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι.

Ο Λευκός Οίκος έχει παραδεχθεί πως υπάρχουν διαφορές απόψεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσον αφορά στο νομικό ζήτημα, τονίζοντας μάλιστα ότι η στρατιωτική δράση των Η.Π.Α. εναντίον της Λιβύης είναι περιορισμένη και ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αποστολή στρατευμάτων ξηράς. Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, υποστηρίζουν την άρνηση του Ομπάμα να επικαλεστεί τον συγκεκριμένο νόμο και έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η αποστολή στη Λιβύη είναι πιθανό να τερματιστεί σύντομα.

Η «Απόφαση για τις Εξουσίες Πολέμου» του 1973 εγκρίθηκε την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ προκειμένου να καθορίσει τις εξουσίες του προέδρου και του Κογκρέσου όσον αφορά τις στρατιωτικές ενέργειες των Η.Π.Α.. Σύμφωνα με το περιεχόμενό του, απαγορεύει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να εμπλέκονται σε στρατιωτικές ενέργειες για περισσότερες από 60 ημέρες χωρίς την εξουσιοδότηση του Κογκρέσου.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου