Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

«WSJ»: Σε πολιορκία το δολάριο


 Το υπό πολιορκία το τελευταίο διάστημα αμερικανικό δολάριο, κέρδισε μία ανάσα από τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας για τον προϋπολογισμό, που απέτρεψε την παύση λειτουργίας της
κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ωστόσο, πολλοί επενδυτές φαίνεται πως συνεχίζουν να «τιμωρούν» το νόμισμα.

Το παραπάνω επισήμανε η «WSJ», εξηγώντας πως οι πολιτικές παλινωδίες των ημερών που πέρασαν, είχαν ως αποτέλεσμα να πληγεί περαιτέρω το ήδη αδύναμο δολάριο των ΗΠΑ. Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό, εξηγούσε, απέτρεψαν τα χειρότερα που θα προκαλούσε η δημιουργία ελλείμματος αξιοπιστίας προς την Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, πρόσθετε, πολλά άσχημα νέα παραμένουν. Οι περικοπές των 38,5 δισ. δολαρίων που συμφωνήθηκαν για τους επόμενους 6 μήνες είναι λίγες σε σχέση με το μέγεθος της αμερικανικής οικονομίας, ενώ οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές για τη χαλαρή πιστωτική πολιτική που ακολουθεί η Fed, δεδομένων των πληθωριστικών τάσεων.

Το κύριο πρόβλημα, όπως εκτιμούν αναλυτές για το δολάριο, είναι ότι οι ΗΠΑ, σαν την Ιαπωνία, καθυστερούν να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού, κάτι που ανησυχεί τους επενδυτές. Δεδομένου ότι η ΕΚΤ, προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%, αυτό επηρέασε αρνητικά το δολάριο σε σχέση με το ευρώ.

Το αμερικανικό νόμισμα, έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2009, σύμφωνα με τον δείκτη «ICE Dollar», ο οποίος μετρά την ισοτιμία του δολαρίου σε σχέση με τα κυριότερα νομίσματα στον Κόσμο. Αντίθετα, το ευρώ έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο από τον Ιανουάριο του 2010.

Με το δολάριο να βρίσκεται τόσο χαμηλά, ορισμένοι αναλυτές, υποστηρίζουν πάντως ότι δεν μπορεί να πάει πιο κάτω. Ομως, ακόμη ένας γύρος πώλησης δολαρίων μπορεί να βρίσκεται καθ’ οδόν, δεδομένης της δυσπραγίας στην Ουάσιγκτον και την έλλειψη συναίνεσης για την οικονομική στρατηγική, ανέφερε η «WSJ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου