Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Δύσκολη και γεμάτη εβδομάδα για Γιώργο



Μία γεμάτη, αλλά κυρίως πολύ δύσκολη, εβδομάδα ξεκίνησε για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στη διάρκεια της οποίας πρέπει να αποφασίσει για τα νέα μέτρα που θα καθορίζονται από το
μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2011-2013, που έχει αποκληθεί και ως «εθνικό σχέδιο».

Το πρόγραμμα αυτό, που θα αποτελεί την πυξίδα της κυβέρνησης ώς το τέλος της θητείας της, πρέπει να περάσει από τους Υπουργούς που συνεδρίασαν άτυπα χθες και επίσημα συνεδριάζουν και την Πέμπτη.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να κοπάσει τις εσωκομματικές γκρίνιες, για ορισμένα από αυτά τα μέτρα, για τα οποία θα πρέπει να αποφασίσει και το πότε θα ενημερωθούν και οι πολίτες.

Στο μεταξύ, ο κ. Παπανδρέου σήμερα θα δεχτεί τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, που φτάνει -με επίσημη αιτιολογία τουλάχιστον- για να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείεται την ίδια μέρα και εξαιτίας της επίσκεψης να ανακοινωθεί μέρος του πακέτου των 50 δισ. ευρώ που θα αφορά τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ.

Για τους ίδιους λόγους αναμένεται να καταφθάσει στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σύμφωνα με το «Βήμα Online», η παρουσία των δύο Ευρωπαίων της Ε.Ε. με το ειδικό βάρος στο πλευρό του Πρωθυπουργού, θα δώσει το μήνυμα στους αμφισβητίες, ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μία «αξιόπιστη οικονομική πολιτική και θα αναδείξει τις θετικές πτυχές της ευρωπαϊκής παρέμβασης».

Ωστόσο, επειδή από τους πρώτους στόχους του Πρωθυπουργού είναι να επιβάλλει την εσωκομματική ειρήνη για να μην υπάρξουν δραματικές αλλαγές στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, την Τετάρτη αναμένεται να μιλήσει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφενός θα τους θέσει προ των ευθυνών τους, αλλά και θα συζητήσει και τις αντιρρήσεις τους, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη στον κοινοβουλευτικό τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ σημειώθηκε ανταρσία των βουλευτών στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια που κατέθεσε ο υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Οι περισσότεροι βουλευτές είπαν πως δεν θα το ψηφίσουν και ο Υπουργός το πήρε προσωρινά πίσω. Από την εφαρμογή του το υπουργείο προσδοκά έσοδα 700 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Παπανδρέου θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους βουλευτές και ήδη χθες μία πρόγευση έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, στην πρώτη του ενημέρωση μετά την 4ήμερη απεργία των δημοσιογράφων, λέγοντας: «Αλίμονο αν δεν λειτουργούσαν έτσι οι ΚΤΕ».

Για το ίδιο θέμα και ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που βρέθηκε με τον Πρωθυπουργό χθες στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, σημείωσε: «Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα της κυβέρνησης, ούτε η ενότητα του ΠΑΣΟΚ από αυτές τις αντιδράσεις. Οι βουλευτές μεταφέρουν την αγωνία των πολιτών, αλλά παράλληλα δίνουν κι εκείνοι αγώνα. Δεν αποτελούν πρόβλημα οι υψηλοί τόνοι. Γίνεται μια συζήτηση».

Μία ημέρα μετά την ομιλία του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για τα νέα μέτρα που ενδεχομένως θα ανακοινωθούν την ίδια ημέρα και δημοσίως. Οι Υπουργοί, πάντως, ενημερώθηκαν ατύπως και χθες, οπότε την Πέμπτη αναμένεται η τελική τους συμφωνία για τα μέτρα. Κι αυτό επειδή είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν αντιρρήσεις για τις περικοπές στους προϋπολογισμούς των υπουργείων τους.

Εν γένει, τα πάντα θα κριθούν στις 15 Μαΐου όταν θα ψηφιστεί από τη Βουλή το εθνικό σχέδιο. Το σενάριο που ανέφερε πως το σχέδιο θα ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων, απορρίφτηκε κατηγορηματικά από την κυβέρνηση με την φράση «δεν παίζουμε με το μέλλον της χώρας και του λαού».

Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη άρχισαν ήδη από χθες, πρώτη ημέρα που λειτουργούσαν τα ΜΜΕ να διαψεύδουν οτιδήποτε είχε κυκλοφορήσει στη διάρκεια της απεργίας των ΜΜΕ, ως σενάριο, ακόμη και ως «είδηση» για πρόωρες εκλογές.

Το ίδιο διαψεύδονται και τα σενάρια ανασχηματισμού αφού, όπως λένε στελέχη, «ο ανασχηματισμός περνάει από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου». Ωστόσο, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν μπορεί να αλλάξει ειδικά αυτή την περίοδο με την τρόικα να περιμένει την ολοκλήρωση του «εθνικού σχεδίου». Κι άλλωστε για τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τα χθεσινά «Νέα», ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Κάν το προσεχές Σαββατοκύριακο κατά τη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Και, βεβαίως, αλλαγή Υπουργού Οικονομικών που επιμένει στην τήρηση των μέτρων δεν γίνεται, ειδικά όταν η τρόικα ξεκαθάρισε ότι ενόψει της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης του χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης τον Ιούνιο, δεν υπάρχει περιθώριο για αστοχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου