Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

«Der Spiegel»: Συναγερμός σε ΕΕ και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος



Σε «συμπεράσματα-συναγερμό», κατέληξαν ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την πιο πρόσφατη ανάλυσή τους για τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει αυτοδύναμα το χρέος της, σύμφωνα με νέο άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».


Προσωπικά, άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φέρεται -σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων στον γερμανικό Τύπο, εκτός από του «Spiegel» χθες, αλλά και τα όσα μετέδωσε το «Bloomberg»- να αμφιβάλλει για την επιτυχία του προγράμματος της ελληνικής διάσωσης, χωρίς περαιτέρω παρέμβαση.

Το τελευταίο διάστημα, εξάλλου, περιοδικά διεθνούς εμβέλειας, όπως το «Economist», συναινούν με δηλώσεις οικονομολόγων -όπως ο Νουριέλ Ρουμπινί- σε εφημερίδες σαν τη «Wall Street Journal», τη «New York Times» και τη «Financial Times», οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους της άμεσα.

Ωστόσο και χθες, η ΕΕ διά του εκπροσώπου του οικονομικού επιτρόπου της, Ολι Ρεν, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, διά στόματος του εκπροσώπου της, Γιώργου Πεταλωτή, διέψευσαν πως γίνεται οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά.

Υπέρμαχος της μη αναδιάρθρωσης, φέρεται και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, εκτιμώντας πως οι συνέπειες από τις απώλειες στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο συνολικά, αλλά και την ΕΚΤ, που έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα, θα είναι τρομακτικές. Κυρίως αν το «παράδειγμα» της Ελλάδας ακολουθήσουν Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Πάντως, η πιθανότητα της συνεννόησης της Ελλάδας με ιδιώτες πιστωτές για επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους της, χωρίς «κούρεμα» (haircut), όπως έγινε και με την ΕΕ και το ΔΝΤ το πρότεινε και ο Τζορτζ Σόρος πρόσφατα στον Γιώργο Παπανδρέου- φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Ειδικά όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν επιδεικνύει «στιβαρή ηγεσία» και εμφανίζεται «ασταθής» στο εσωτερικό, ώστε να υλοποιήσει τους όρους του Μνημονίου, όπως επισήμαναν «Economist» και «ΝΥΤ».

Την άποψη μάλιστα ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω χρόνο για να αποπληρώσει τα χρέη της προς τους κατόχους ομολόγων, με μια αλλαγή των όρων που δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί χρεοκοπία, εξέφρασε χθες και ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, σε συνέντευξή του στο «Bloomberg».

«Spiegel»

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγραψε χθες το «Spiegel» και ο γερμανικός Τύπος, ο κ. Σόιμπλε, κατά τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών στην Ουγγαρία, δήλωσε ότι έχει αμφιβολίες αν το πακέτο των 110 δισ. θα είναι επαρκές για να βγει η Ελλάδα και πάλι στις αγορές.

«Εάν θα είναι επαρκές και τι θα γίνει στη συνέχεια, πρέπει να το παρακολουθήσει κανείς με προσοχή», φέρεται να είπε, σύμφωνα και με το «Bloomberg», αφήνοντας για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτηθούν επιπρόσθετα μέτρα πέραν του 2012.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν τα γερμανικά ΜΜΕ, απέφυγε μία ευθεία απάντηση στην ερώτηση για ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. «Οι χώρες της Ευρωζώνης απέδειξαν μέχρι τώρα ότι ανά πάσα στιγμή βρίσκουν λύσεις συνεργασίας για νέα προβλήματα», σχολίασε σχετικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Τρισέ, κατά τη συζήτηση, σύμφωνα με το «Spiegel», εμφανίστηκε αντίθετος σε οποιαδήποτε πιθανότητα αναδιάρθρωσης, διευκρινίζοντας ότι «επαπειλείται απώλεια της αξιοπιστίας ολόκληρης της ευρωζώνης».

Το «Spiegel» υπογράμμιζε ότι ο κ. Σόιμπλε αποσαφήνισε στον κ. Τρισέ ότι τα περιθώρια είναι «μηδαμινά» για εναλλακτικές δυνατότητες, όπως επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια. «Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να περάσει ποτέ από την ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας», φέρεται να είπε.

Την ίδια ώρα, στο πλευρό της ΕΚΤ φαίνεται πως τάσσεται και ο κ. Ρεν, αρμόδιος οικονομικός επίτροπος της ΕΕ, που δήλωσε ότι: «Ναι, συνεχίζουμε να αποκλείουμε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Υπάρχει ένα πειστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης το οποίο και υλοποιείται».

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον, έκανε λόγο για σύγχυση στον δημόσιο διάλογο, καθώς οι αντιλήψεις περί αναδιάρθρωσης χρέους έχουν διαφορετικές ερμηνείες και συνέπειες.

Η πρώτη από αυτές, είπε, μπορεί να περιλαμβάνει το λεγόμενο «κούρεμα» και απώλειες για τους ομολογιούχους. Η δεύτερη μπορεί να περιλαμβάνει μια οικειοθελή συμφωνία επιμήκυνσης του χρέους με όρους που δεν έχουν ως αποτέλεσμα ουσιαστικές αλλαγές στην τρέχουσα αξία των χρεογράφων. Ερωτηθείς αν προβλέπει το δεύτερο σενάριο, ο κ. Παπαδήμος σημείωσε: «Δεν απαντώ επίσημα στο ερώτημα σας, αλλά αυτό είναι αυτονόητο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου