Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Τα συμβόλαια θανάτου με τους «νονούς»



Συνεχίζουν να σοκάρουν τα στοιχεία από τη δικογραφία των 217 «νονών» και μπράβων της νύχτας. Δεν είναι μόνον οι αναφορές για εκβιάσεις 268 νυχτερινών μαγαζιών και άλλων κέντρων στην
Αθήνα και την επαρχία, αλλά η πολυσχιδής δράση των μελών των διαφορετικών ομάδων της μαφίας που λυμαίνονται εδώ και χρόνια τη νυχτερινή ζωή του τόπου.

Με απίστευτο κυνισμό, στους διαλόγους της δικογραφίας, «νονοί» και μπράβοι παζαρεύουν το ποσό που θα δώσουν και τον τρόπο πληρωμής για το συμβόλαιο θανάτου.

Η ταρίφα για το συμβόλαιο θανάτου πολλές φορές ξεπερνούσε και τα 500.000 ευρώ. Η διαδικασία ήταν σχετικά απλή: ακολουθούσαν το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού». Για παράδειγμα, φυλακισμένος φερόμενος ως αρχηγός ομάδας «νονών» έδωσε εντολή να δολοφονηθεί ο αδελφός αντιπάλου του, γιατί και ο ίδιος είχε χάσει τον αδελφό του από δολοφόνο της αντίπαλης ομάδας. Ο αρχινονός ανέθεσε συγκεκαλυμμένα σε έμπιστό του -αρχικά έγκλειστο στις φυλακές Μαλανδρίνου και μετά στις φυλακές Κορυδαλλού- να βρει στοιχεία για τον αντίπαλό του, όπως πότε παίρνει άδειες για φυλακές, πού πάει κ.λπ., καθώς και πρόσφατες φωτογραφίες του. Το «τσιράκι» δεσμεύεται ότι έχει πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες και ζητεί ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και μερικές εκατοντάδες ευρώ...

Η αντιπαλότητα μεταξύ των «αρχινονών» για το μοίρασμα της πίτας της νυχτερινής ζωής στην Αθήνα και την επαρχία, αλλά και το... καθαρό μέτωπο στη σκληρή κοινωνία της νύχτας οδήγησαν τα μέλη των διαφορετικών ομάδων σε διαδοχικές δολοφονίες μεταξύ τους. Από το 2006 μέχρι το 2010 πραγματοποιήθηκαν 19 δολοφονίες που η Αστυνομία τις συνδέει με τους «νονούς» της νύχτας. Επιδιδόμενοι σε μια μάχη χωρίς πραγματικό νικητή, κάθε πλευρά μετρούσε απώλειες και θύματα. Τα «στελέχη» που χάνονταν τα αντικαθιστούσαν οι αρχινονοί από τη δεξαμενή της φυλακής ή από τα διάφορα «στέκια» της κάθε ομάδας.

- Κρατούμενος: Θυμάσαι αυτό που σου είχα πει; Αυτός ο άνθρωπος ζει. Τριάντα χιλιάρικα, κατάλαβες;

- Εκτελεστής: Ναι.

- Κρατούμενος: Εσύ πες του είκοσι πέντε, γιατί τόσο κάνουν, το έπιασες;

- Εκτελεστής: Ναι.

- Κρατούμενος: Δεν θα του πληρώσουμε πάλι προκαταβολή δέκα και θα περιμένουμε διακόσια χρόνια δεκαπέντε-είκοσι μέρες.

Από τις συνομιλίες που κατέγραψε το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής για τη δράση των κυκλωμάτων της νύχτας προκύπτει ότι ένας ακήρυχτος πόλεμος με στρατολογημένα μέλη και ψυχρούς εκτελεστές μαινόταν στις «πιάτσες» των μαγαζιών. Στις πλάτες των ιδιοκτητών τους τα φερόμενα ως μέλη ομάδων νονών της νύχτας δρούσαν ανενόχλητα, με πολλά μέλη της Αστυνομίας απλώς να παρατηρούν ή -ακόμη χειρότερα- να συνεργάζονται με τους αρχηγούς της... ελληνικής Καμόρα.

Συμβόλαια θανάτου, εμπόριο λευκής σαρκός και λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων φαίνεται πως ήταν μέρος της... καθημερινής πρακτικής των τεσσάρων ομάδων κατηγορουμένων.

Ο Γεράσιμος Μαυράκης, ο σύζυγος της ηθοποιού Νένας Χρονοπούλου, έπεσε νεκρός από σφαίρες τα ξημερώματα της 20ής Οκτωβρίου 2007 στον Ταύρο, ενώ η πιο «προβεβλημένη» δολοφονία είναι αυτή του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου «Μούσες» Μπάμπη Λαζαρίδη, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2008 στη Βούλα, έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο 2006 δολοφονείται ο 40χρονος Αλβανός Αλεξάντερ Σιμόνι, τον οποίο η ΕΛ.ΑΣ. θεωρούσε άνθρωπο της «μαφίας των νοτίων προαστίων».

Τον Αύγουστο 2006 πέφτουν νεκροί οι Κώστας Κουτελιέρης και Γιάννης Κάτσιος στο Περιστέρι, δολοφονία που αποδίδεται από την ΕΛ.ΑΣ. στον Αλβανό κακοποιό Αλκέτ Ριζάι.

Τον Σεπτέμβριο 2006 δολοφονείται στο Μοσχάτο ο Γιάννης Γαβάκης. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούσαν ότι ήταν μέλος ομάδας «νονών» στα δυτικά προάστια, ενώ τον Ιανουάριο 2007 δολοφονείται ο Σωτήρης Κούσης, που σύμφωνα με την Αστυνομία ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του «συνδικάτου του εγκλήματος» που έδρασε την περίοδο 1988-1994. Τον ίδιο μήνα δολοφονούνται στη Νίκαια ο 27χρονος Αριστοτέλης Γιαγιάς και ο 27χρονος Βασίλης Νασιπιάν που τον συνόδευε. Επίσης δολοφονείται στον Αγιο Δημήτριο ο 37χρονος Γιώργος Αρβανιτάκης, τον οποίο η ΕΛ.ΑΣ. θεωρούσε μέλος ομάδων που δρούσαν στη νύχτα.

Τον Ιούνιο 2007 δολοφονείται ο επιχειρηματίας Γιώργος Αυτιάς έξω από καφετέρια στην Καλλίπολη, σημείο-καμπή στον πόλεμο των «νονών» και τον Οκτώβριο δολοφονείται από σφαίρες πληρωμένων εκτελεστών στην οδό Πειραιώς στον Ταύρο ο επιχειρηματίας Γεράσιμος Μαυράκης, σύντροφος της ηθοποιού Νένας Χρονοπούλου.

Νοέμβριο 2008 δολοφονείται ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Κοσμόπουλος, ο οποίος είχε κατηγορηθεί και φυλακιστεί για ποικίλες εγκληματικές ενέργειες. Τον Δεκέμβριο άγνωστοι στήνουν καρτέρι θανάτου στον 40χρονο ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου Μπάμπη Λαζαρίδη, έξω από ξενοδοχείο στην Ποσειδώνος και τον Μάιο 2009 εκτελείται με μία σφαίρα στο κεφάλι μέσα σε ζαχαροπλαστείο στον Πειραιά η Μαρία Καφιέρη, σύζυγος του δολοφονηθέντος επιχειρηματία Γιώργου Αυτιά. Πρόκειται για την πρώτη δολοφονία γυναίκας στον πόλεμο του ελληνικού υποκόσμου. Τέλος, τον Ιούνιο 2009 πυροβολείται εν ψυχρώ ο 36χρονος επιχειρηματίας Γιώργος Αναγνωστόπουλος στο Γαλάτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου