Αντίθετος σε οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, εμφανίσθηκε ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, καθηγητής στο London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Χριστόφορος Πισσαρίδης, μιλώντας στο «Βήμαonline».
Υπογράμμισε, ωστόσο, πως η Ελλάδα έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της, καθώς θα πρέπει να παραμείνει προσκολλημένη στις επιταγές του Μνημονίου. Πρότεινε, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των περιορισμών στις απολύσεις, ώστε να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία.
Ο κ. Πισσαρίδης, βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Ελλάδα, για διάλεξη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ενώ είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.
Οπως αποκάλυψε μάλιστα ο ίδιος, ο κ. Παπανδρέου του ζήτησε να τα λένε σε τακτά χρονικά διαστήματα: «Να ανταλλάσσουμε απόψεις. Και εγώ δέχτηκα μετά χαράς. Εάν είναι να βοηθήσω γιατί όχι;».
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο «Βήμα», ανέφερε: «Θα αποφύγει την πτώχευση η Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσει, ιδιαίτερα να μην χαλαρώσει τα μέτρα. Βρίσκεται στο σωστό δρόμο, δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση, υπάρχει όμως ακόμα αρκετός δρόμος, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρει».
Σχετικά δε με την αναδιάρθρωση είπε:
«Ποιον θα ωφελήσει; Σίγουρα δεν θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία, δεν θα ωφελήσει την Ευρώπη και κυρίως δεν θα ωφελήσει τις τράπεζες. Οι τράπεζες είναι αυτές που θα πληγούν ιδιαίτερα».
Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, επισήμανε: «Δεν νομίζω ότι υπήρχε άλλος δρόμος. Η προέκταση (σ.σ. η επιμήκυνση) θα φέρει ανάσες, αλλά το χρέος πρέπει να αποπληρωθεί. Στο τέλος βεβαίως θα το πληρώσει ο φορολογούμενος. Οι Ελληνες όλα αυτά τα χρόνια ξόδευαν περισσότερο απ’ ό,τι μπορούσαν να πληρώσουν. Ζούσαν δηλαδή με δανεικά. Αυτό δεν γίνεται από κανέναν αποδεκτό».
«Δεν νομίζω ότι έπρεπε να γίνει κάτι που δεν έγινε. Να γίνουν όμως πιο ευέλικτες οι εργασιακές σχέσεις(...). Ολα αυτά που υπάρχουν στην Ελλάδα με τους συμβασιούχους, τους ωρομίσθιους, τις συμβάσεις εργασίας, έτσι όπως τόσα χρόνια έχουν διαμορφωθεί, είναι ξεπερασμένα, αναχρονιστικά», πρόσθεσε, ενώ για τις αποκρατικοποιήσεις είπε:
«Εάν με ρωτάτε αν πρέπει να εκποιηθεί δημόσια περιουσία σε ιδιώτες για την μείωση του χρέους, το θεωρώ ότι είναι απαραίτητο, αλλά με ορισμένες προϋποθέσεις».
Τέλος, κατά τη διάρκεια διάλεξης που έδωσε, ο κ. Πισσαρίδης τόνισε ότι ο φαύλος κύκλος της χαμηλής παραγωγικότητας και του υψηλού χρέους αντιμετωπίζεται αποκλειστικά και μόνο με ριζικές αλλαγές στην Οικονομία, αφού πρώτα όμως οι κοινωνικοί εταίροι καταλήξουν στη μεταξύ τους συμφωνία. Κατά τον ίδιο, άλλωστε, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής Οικονομίας σε διεθνή βάση είναι μονόδρομος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου