Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Αθήνα προκειμένου να παράσχει όποιες διευκολύνσεις χρειάζεται στις NATOϊκές δυνάμεις που θα αναλάβουν την επιβολή και επιτήρηση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (no-fly zone) στη Λιβύη. Ωστόσο, οι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ξεκαθάρισαν ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι καθαρά υποστηρικτικός και δεν μετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Να σημειωθεί ότι πληροφορίες ανέφεραν πως κατά την πολύωρη συνεδρίαση των επιτελικών του ΝΑΤΟ, χθες το πρωί στις Βρυξέλλες, οριστικοποιήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο των δυνάμεων που συμμετέχουν κατά της Λιβύης. Το σχέδιο αναμενόταν κάποια ώρα χθες το βράδυ να ανακοινωθεί, αφού πρώτα θα επικυρώνονταν από τους μόνιμους αντιπρόσωπους και τους στρατιωτικούς ακόλουθους των μελών του ΝΑΤΟ.Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, πληροφορίες της τελευταίας στιγμής ανέφεραν ότι το επιχειρησιακό σχέδιο που εγκρίθηκε δεν αναφέρει άμεση εμπλοκή της Ελλάδας, ωστόσο ενεργοποιεί όλες τις αεροπορικές βάσεις της χώρας, στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν δυνάμεις τρίτων φιλικών χωρών για να εξορμούν προς τη Λιβύη.
Αλλωστε το γεγονός της χρησιμότητας των ελληνικών βάσεων είχε αναδειχθεί από την πρώτη στιγμή όταν ο Γάλλος Πρόεδρος στη συνεδρίαση του Σαββάτου στο Παρίσι, ανάμεσα στους ηγέτες που προσκάλεσε για να αποφασίσουν την επέμβαση ήταν και ο Ελληνας Πρωθυπουργός.
Η ανακοίνωση πάντως του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας, χθες το πρωί, ανέφερε τα εξής:
«Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση, σέβεται απολύτως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη και τις υποχρεώσεις της ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σε διμερές επίπεδο η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα έχει δηλώσει στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των δικών του σχεδιασμών τη διαθεσιμότητα της βάσης της Σούδας και συμπληρωματικά των αεροδρομίων του Ακτίου και της Ανδραβίδας, της φρεγάτας που εδώ και μέρες βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ενός ιπταμένου ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ. Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη ανά πάσα στιγμή και εφόσον παραστεί ανάγκη να διαθέσει ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης».
Ηδη, αρκετά ΝΑΤΟϊκά κράτη έχουν ζητήσει, σε διμερές επίπεδο, διευκολύνσεις από την ελληνική πλευρά. Πρόκειται μεταξύ άλλων για το Βέλγιο (καθώς οκτώ βελγικά F-16 που είχαν έρθει από την προηγούμενη εβδομάδα στη βάση του Αράξου για εκπαιδευτικούς λόγους, ζήτησαν άδεια να παραμείνουν ώστε εφόσον χρειαστεί να συμμετάσχουν σε νατοϊκή επιχείρηση), τη Βρετανία, τη Γαλλία και φυσικά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οσο για τα δύο ελικόπτερα, αυτά υποστηρίζουν στην ουσία τις αεροπορικές επιχειρήσεις. Δηλαδή, εάν σε κάποιο συμμαχικό αεροσκάφος για οποιοδήποτε λόγο οι χειριστές τους αναγκαστούν να το εγκαταλείψουν, τότε τα «Σούπερ Πούμα» θα αναλάβουν την έρευνα και διάσωση των χειριστών.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν της Σούδας και το Ακτιο, θεωρείται ως ΝΑΤΟϊκή βάση σύμφωνα τη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ ΕλλάδαςΝΑΤΟ.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν μεν τη σφραγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν είναι όμως υπό το ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε αυτές τις επιχειρήσεις προς το παρόν.
Σε επίπεδο κυβέρνησης δεν φαίνεται να υπάρχει μια γραμμή για την επικοινωνιακή αντιμετώπιση του θέματος. Κάποια στελέχη προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη συμμετοχή της Ελλάδας ώστε να μην υπάρξει πολιτικό κόστος, ενώ κάποια άλλα στελέχη υποστηρίζουν ότι εφόσον συμμετέχουμε στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά.
Στο μεταξύ, κατά της εμπλοκής της Ελλάδας στην επέμβαση στη Λιβύη, έστω και με τη μορφή της παροχής διευκολύνσεων στο ΝΑΤΟ, τάσσεται το σύνολο των κομμάτων της Αριστεράς, ενώ αντιρρήσεις εξέφρασε και ο ΛΑΟΣ.
Το ΚΚΕ διοργάνωσε χθες συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ενώ λίγες ώρες πριν είχε οργανωθεί συλλαλητήριο στη Σούδα. Μάλιστα, η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ζητήσει με ευθύνη του έκτακτη Προ Ημερήσιας Διάταξης συζήτηση στη Βουλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου