Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Το μέλλον στις εναλλακτικές καλλιέργειες


Σε απαραίτητο συμπλήρωμα του αγροτικού εισοδήματος αναμένεται να αναδειχθούν οι εναλλακτικές καλλιέργειες, ειδικά μετά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ που θα περικόψει τις κοινοτικές
ενισχύσεις προς τις παραδοσιακές καλλιέργειες από το 2013.
Αυτό επεσήμαναν μεταξύ άλλων οι εισηγητές της εκδήλωσης που διοργάνωσαν ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας σε  συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας και την ΕΑΣ Λάρισας, το Σάββατο 19 Μαρτίου στο αμφιθέατρο της Ένωσης στη θεσσαλική πρωτεύουσα.
Αν και οι παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής, όπως το βαμβάκι και τα σιτηρά, δεν πρέπει και δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν, οι Θεσσαλοί, και όχι μόνο, αγρότες αποκτούν σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες, εφόσον στραφούν σε καλλιέργειες όπως η στέβια, τα κράνα, το σμέουρο, το βατόμουρο, τα αρωματικά φυτά, οι ξηροί καρποί, που αποδεικνύονται συμβατά και εφαρμόσιμα στον ελληνικό πρωτογενή τομέα.
 
Η νέα ζάχαρη
ImageΣτην εισήγησή του ο καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πέτρος Λόλας, αναφέρθηκε στην καλλιέργεια της στέβιας, ενός φυτού με εντυπωσιακές ιδιότητες, το οποίο μπορεί να δώσει τη «ζάχαρη του μέλλοντος», όπως είπε χαρακτηριστικά. Η στέβια έχει καλλιεργηθεί πειραματικά εδώ και μία 5ετία στην ελληνική επικράτεια με πολύ θετικά αποτελέσματα. Από το φυτό παράγεται η στεβιοσίδη (τώρα παίρνει έγκριση από την Ε.Ε.), ένα τρόφιμο που λειτουργεί ως υποκατάστατο της ζάχαρης.
Η έρευνα απέδειξε ότι η στέβια μπορεί να αντικαταστήσει την καλλιέργεια καπνών προσφέροντας ένα ικανοποιητικό εισόδημα για τους παραγωγούς. Ο κ. Λόλας μίλησε και για το ιπποφαές, μία άγνωστη μέχρι πρότινος καλλιέργεια η οποία εδώ και τρία περίπου χρόνια έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα. Πρόκειται για φυτό του οποίου ο καρπός είναι βρώσιμος και έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενώ είναι πλούσιος και σε βιταμίνη C.
Αυτή τη στιγμή καλλιεργείται σε έκταση 2.000 στρεμμάτων, περίπου, στην Εύβοια ενώ η ζήτηση αφορά στην καλλιέργεια άλλων 2.000 στρεμμάτων για το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα είναι ότι το ιπποφαές είναι εντελώς άγνωστο, ακόμη, στην εθνική αγορά.
 
Προσοδοφόρο… άρωμα
Στα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες αξιοποίησης των αρωματικών φυτών αναφέρθηκαν στις εισηγήσεις τους ο ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ, Θεόδωρος Κουτσός, αλλά και ο καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισαν ότι τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών κερδίζει συνεχώς έδαφος στην ελληνική ύπαιθρο, όπως και το ενδιαφέρον για την μεταποίησή τους.
Τα αρωματικά φυτά μπορούν να είναι μία προσοδοφόρα καλλιέργεια για τους παραγωγούς της Θεσσαλίας, αφού υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από φαρμακοβιομηχανία και την αρωματοποιία. Επίσης, η χώρα μας διαθέτει εδαφοκλιματικές συνθήκες που θεωρούνται ιδανικές για την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών και μπορούν να ευδοκιμήσουν σε πολλές ορεινών, κυρίως, και μειονεκτικών περιοχών, απαιτώντας ελάχιστο κόστος παραγωγής και συγκομιδής.
 
Ο καιρός των οπωροφόρων
Στο θερμοκήπιο ως εναλλακτική πρόταση επιχειρηματικής γεωργίας για τη Θεσσαλία αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Κίττας, ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής του ίδιου Τμήματος, Γιώργος Νάνος, μίλησε για τις δυνατότητες ανάπτυξης καινοτόμων οπωροφόρων αλλά και των ξηρών καρπών στη Θεσσαλία.
Όσον αφορά τα οπωροφόρα, ο κ. Νάνος τόνισε ότι καλλιέργειες όπως το κράνο, το σμέουρο και το βατόμουρο έχουν δυνατότητες αλλά απαιτείται συστηματική προσπάθεια από τους παραγωγούς και ενημέρωση σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς  ενώ για τη ροδιά η μεταποίηση σε προϊόντα χυμού μπορεί να δώσει υψηλής διατροφικής ποιότητας προϊόν, διαφορετικά η κατανάλωσή του θα είναι περιορισμένη.
 
Φυστίκια Αιγίνης στον κάμπο
ImageΌσον αφορά τους ξηρούς καρπούς, ο κ. Νάνος στάθηκε στη φιστικιά Αιγίνης, που είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στο κλίμα της Θεσσαλίας, η παραγωγικότητά της είναι καλή αλλά απαιτεί ορθή λίπανση και άρδευση για να δώσει υψηλής ποιότητας προϊόν. Το κυριότερο πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση των εχθρών της, καθώς τα διαθέσιμα εγκεκριμένα εντομοκτόνα είναι ελάχιστα. Ο κ. Νάνος υπογράμμισε, βέβαια, ότι είναι πολύ καλές οι προοπτικές ανάπτυξης και διάθεσης των φυστικιών Αιγίνης στην Ελλάδα και στον κόσμο.
Το ίδιο επισήμανε και για την καρυδιά τονίζοντας ότι η μηχανική συγκομιδή, ομαδικά, θα μπορούσε να βοηθήσει στην επέκτασή της.
Τέλος, ο ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ, Στέφανος Διαμαντής, αναφέρθηκε στις δυνατότητες της καλλιέργειας της τρούφας, της καστανιάς και της κουκουναριάς, δυναμικών καλλιεργειών για την ορεινή και ημιορεινή Θεσσαλία, που μέχρι τώρα έχουν παραβλεφθεί. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρόεδρος του Γ.Σ.Λ., κ. Δημ. Σοφολόγης, του ΓΕΩΤΕΕ Κ.Ε., κ. Κ. Σκόδρας και της ΕΑΣ Λάρισας, κ. Σπ. Τσικρίκας ενώ μεταξύ άλλων παρέστησαν ο βουλευτής, κ. Μ. Χαρακόπουλος και η αντιπεριφερειάρχης, κ. Ειρ. Καραλαριώτου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου