Η παγωνιά ήταν διαπεραστική χθες το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της ελληνικής παρέλασης στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν, αλλά δεν κατάφερε να εμποδίσει χιλιάδες κόσμου να την
παρακολουθήσουν και να χειροκροτήσουν τους ευσταλείς εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς που είχαν έλθει από την Ελλάδα, και, φυσικά, τα νειάτα της Ομογένειας.
Οπως και τις προηγούμενες χρονιές, ο περισσότερος κόσμος είχε συγκεντρωθεί στα πεζοδρόμια μεταξύ της 66ης και 69ης Οδού, όπου υπήρχαν η μεγάλη εξέδρα των επισήμων και οι άλλες μικρότερες.
Με το τιμητικό Μπατάλιο, στην αρχή της Παρέλασης, η οποία φέτος είχε αφιερωθεί στην προτροπή προς όλους να επισκεφθούν την Ελλάδα, ήταν η φιλαρμονική του Σχολείου «Πλάτων» του Μπρούκλιν, ενώ αμέσως μετά το πανό της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης ακολουθούσαν οι τελετάρχες της φετινής Παρέλασης, που ήταν οι: Δημήτρης Καστανάς, Δρ. Ουίλιαμ Τένετ και οι δύο συμπρόεδροι της ομάδας ελληνικών θεμάτων (Hellenic Caucus) της αμερικανικής Βουλής, Κάρολιν Μαλόνι και Γκας Μπιλιράκης. Ακολουθούσαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, οι παράγοντες της Ομοσπονδίας, τα στελέχη της Επιτροπής Παρέλασης, οι εκπρόσωποι της Ελλάδος και της Κύπρου και άλλοι παράγοντες. Το Πρώτο Μπατάλιο έκλεινε με τους εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς της Ελλάδας. Ακολούθησε το κύριο μέρος της Παρέλασης με τους διάφορους ομογενειακούς φορείς, τις φιλαρμονικές και τα άρματα.
Πριν από την έναρξη της Παρέλασης, δόθηκε η καθιερωμένη δεξίωση στο ξενοδοχείο «Πιέρ» έξω από το οποίο και άρχισε η πομπή των επισήμων.
Το πρωί, τελέστηκε η επίσημη και πανηγυρική Δοξολογία για την εθνική επέτειο, στον αρχιεπισκοπικό ιερό ναό της Αγίας Τριάδος του Μανχάταν στην οποία προσήλθαν και οι επίσημοι από την Ελλάδα και την Αμερική. Μεταξύ άλλων, ήταν και ο ελληνικής καταγωγής μόνιμος αντιπρόσωπος του Παναμά στα Ηνωμένα Εθνη, Παύλος Θαλασσινός. Χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, βοηθούμενος από τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελο και άλλους ιερωμένους.
Θέσεις μπροστά στην Ωραία Πύλη είχαν πάρει οκτώ εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, που ήλθαν από την Ελλάδα.
Κατά την ομιλία του μέσα στο ναό, ο Αρχιεπίσκοπος είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Ελληνισμός γιορτάζει τρεις φορές, δηλαδή τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την Εθνεγερσία του 1821 και την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. «Μετά τον Σταυρό της Τουρκοκρατίας, ήλθε και η Ανάσταση του 1821 για το έθνος», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος. «Πίσω από τον Σταυρό υπάρχει η Ανάσταση και αυτό είναι βέβαιο. Δεν υπάρχει Ανάσταση, χωρίς Σταυρό», πρόσθεσε.
Μιλώντας μέσα στο ναό εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, επεσήμανε ότι με αγώνες και θυσίες μπορούμε ως έθνος να πάμε μπροστά και να δημιουργήσουμε. «Και αυτό κάνουν παντού στον κόσμο, οι Ελληνες», υπογράμμισε. Αναφέρθηκε, επίσης, στα ιδανικά της Ελλάδος, που στηρίζονται στην Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την ανθρωπιά, τις αξίες του πνεύματος και της τέχνης. Είπε επίσης, ότι η Ελλάδα ενισχύει τους δεσμούς φιλίας με τους γείτονές της και απαιτεί την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ στην περίπτωση της Κύπρου. «Η Ελλάδα δίνει σήμερα τη μάχη της που θα στεφθεί οπωσδήποτε από επιτυχία», πρόσθεσε. Και συνέχισε: «Η νέα Ελλάδα δίνει τη μάχη της, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, σε παγκόσμιο επίπεδο, για διάκριση στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, για ειρήνη, ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή μας».
Ο κ. Παπουτσής εξέφρασε, τέλος, τη χαρά του γιατί είδε τη νέα γενιά της Ομογένειας. «Αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», τόνισε.
Στο τέλος της Δοξολογίας, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος τους κάλεσε όλους μέσα στο ναό και όρθιοι έψαλλαν τον ελληνικό Εθνικό Υμνο, ενώ οι εύζωνες σε στάση προσοχής, χαιρετούσαν (Λεπτομερές ρεπορτάζ από τη χθεσινή Παρέλαση και δηλώσεις, θα δημοσιευτούν στο αυριανό μας φύλλο).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου