Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011

Εκτός ελέγχου η ΦουκουσίμαΤραγική κρίνεται η κατάσταση στην Ιαπωνία, δύο εβδομάδες μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους αντιδραστήρες 1, 3 και 4 του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
«Φουκουσίμα Νταΐτσι», με την εταιρεία ηλεκτροδότησης Tepco να εμφανίζεται ανήμπορη να ελέγξει το ενδεχόμενο πρόκλησης ενός νέου πυρηνικού ολέθρου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα επίπεδα έκλυσης ραδιενεργών σωματιδίων, τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στα θαλάσσια ύδατα στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εστιάζεται πλέον στον αντιδραστήρα 2.

 Δυστυχώς, οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν, καθώς οι εξελίξεις εδώ και δύο εβδομάδες αποκαλύπτουν ότι:

1) Ποτέ δεν ειπώθηκε η αλήθεια
2) Η Διεθνής Κοινότητα είναι αθωράκιστη
3) Το παγκόσμιο lobby που ελέγχει την τεχνολογία των πυρηνικών χαλιναγωγεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και ομάδες επιστημόνων.

Η κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της Tepco, ιδιαίτερα τις τελευταίες ώρες, με κύριο γνώρισμά της τη σύγχυση και τον πανικό, είναι άκρως εξοργιστική και προκλητική. Νωρίς το πρωί της Κυριακής, αξιωματούχοι της εταιρείας ανακοίνωσαν ότι οι μετρήσεις που είχαν διενεργηθεί σε νερό προερχόμενο από τον αντιδραστήρα 2 είχαν δείξει συγκεντρώσεις ραδιενεργών σωματιδίων κατά 10.000.000 φορές μεγαλύτερες από το επιτρεπτό όριο. Δεν πέρασαν παρά μονάχα λίγες ώρες και η εταιρεία, με νεότερη ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι οι μετρήσεις που είχαν γίνει νωρίτερα ήταν λανθασμένες (εκτίμησε 100.000 φορές πάνω), οδηγώντας τον ιαπωνικό λαό ένα βήμα πριν από το πυρηνικό χαρακίρι, με την παγκόσμια κοινότητα να παρατηρεί με κομμένη την ανάσα για το ενδεχόμενο ενός νέου Τσερνόμπιλ με τις καταστροφικές συνέπειες.
Παράλληλα, εκπρόσωποι της εταιρείας ζήτησαν συγγνώμη από τη διεθνή κοινότητα για το «ατόπημα» που έκαναν. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε τον απόλυτο πανικό που έχει καταβάλει τους υπευθύνους της εταιρείας, ενώ, ταυτόχρονα, ανέδειξε και το σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Naoto Kan, ο οποίος καταγγέλλει εδώ και καιρό την εταιρεία για εξαπάτηση και απόκρυψη της αλήθειας.

Το συγγνώμη δεν είναι αρκετό…

Την ίδια στιγμή, πάντως, που η διοίκηση της Tepco εμπαίζει με τα επικοινωνιακά τερτίπια της τη διεθνή κοινότητα αλλά και ειδικότερα τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), οι αριθμοί εξακολουθούν και παραμένουν αμείλικτοι: τουλάχιστον 1.000 μιλισιβέρτ ανά ώρα (mSv/h). Τόση είναι η ποσότητα ραδιενεργών σωματιδίων που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από τους «πληγωμένους» αντιδραστήρες της Fukushima.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το προσωπικό της εταιρείας Tepco αναγκάστηκε να διακόψει αμέσως τις επιχειρήσεις άντλησης ύδατος και να απομακρυνθεί από τις εγκαταστάσεις, για να μην προσβληθούν από ραδιενέργεια.

Ποσοστά ραδιενέργειας αρκετών χιλιάδων μιλισίβερτ ανά ώρα έχουν ήδη μετρηθεί γύρω από τους αντιδραστήρες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, επιβάλλοντας την προσωρινή εκκένωση των μονάδων.
Να σημειωθεί ότι, με την έκθεση του ανθρωπίνου οργανισμού σε μία δόση 100 μιλισίβερτ και άνω, οι ιατρικές μελέτες δείχνουν αύξηση του αριθμού μορφών καρκίνου.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου