Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Η απομάκρυνση του ΧΥΤΑ από το θαλάσσιο πάρκο απασχολεί τη Ζάκυνθο


Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο και η απομάκρυνση του ΧΥΤΑ από το θαλάσσιο πάρκο είναι το θέμα συζήτησης που απασχολεί το όμορφο νησί.
 Τη Δευτέρα το βράδυ πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της μελέτης για την δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Ζάκυνθο, σε αντικατάσταση του ΧΥΤΑ που λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια στο χώρο του εθνικού θαλάσσιου πάρκου Ζακύνθου.

Η νέα πρόταση αφορά την εγκατάσταση του ΧΥΤΑ στη θέση Λίβα του Βραχιώνα, αλλά σε αυτήν αντιδρούν κάτοικοι των γύρω κοινοτήτων και κυνηγοί που υποστηρίζουν ότι θα βλαφτεί ανεπανόρθωτα η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής.

Ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ είναι εγκατεστημένος μέσα στο βιότοπο της θαλάσσιας χελώνας και έχει αποδειχθεί ότι κατά καιρούς ρυπαίνει τη θάλασσα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί το θέμα της εφαρμογής των μέτρων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, εδώ και πολλά χρόνια και ιδιαιτέρως μετά την συζήτηση των μέτρων αυτών στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Υπό την πίεση των εξελίξεων και την παρέμβαση τόσο του υπουργείου Περιβάλλοντος στο παρελθόν, όσο και της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών, δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες επιλογής νέου χώρου για την εγκατάσταση του ΧΥΤΑ.

Οι μελετητές παρουσίασαν λεπτομέρειες της εργασίας τους και έδωσαν στοιχεία για την περιοχή που προτείνεται να γίνει ο νέος ΧΥΤΑ.

Ο χώρος θα έχει 15 χρόνια ζωής και μέση ετήσια χωρητικότητα 44 χιλιάδες κυβικά μέτρα. Η περιοχή είναι εκτός της ζώνης NATURA, δεν έχει αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, αλλά ούτε και σπίτια κοντά.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου