Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Διευκρινίσεις για τη συνταξιοδότηση γυναικών και μητέρων ανηλίκων τέκνων


Επιπλέον διευκρινίσεις για τη συνταξιοδότηση γυναικών με 4.500 ημέρες εργασίας, καθώς και τη συνταξιοδότηση των μητέρων ανηλίκων τέκνων, σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο (ν.
3863/2010), δίνει με εγκύκλιό του το Ι.Κ.Α..

Τον περασμένο Νοέμβριο, με την εγκύκλιο 77/5.11.2010, η Διοίκηση του Ι.Κ.Α. είχε διευκρινίσει ότι όλες οι ασφαλισμένες έως 31.12.1992 στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μητέρες που σε κάποια χρονική στιγμή -η οποία μπορεί να ανατρέξει πολύ πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ως άνω νόμου, δεν μπορεί όμως να υπερβεί την 31.12.2010- συμπλήρωσαν σωρευτικά τις 5.500 ημέρες ασφάλισης και είχαν ανήλικο τέκνο, συνταξιοδοτούνται οποτεδήποτε με τα ανωτέρω όρια ηλικίας, χωρίς να εξετάζεται αν κατά τη συμπλήρωση των ορίων αυτών συνέτρεχε ή όχι η ανηλικότητα του παιδιού.

Τώρα, το Ι.Κ.Α. και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με αφορμή ερώτημα ασφαλισμένης, προσθέτει ότι, εφόσον το δικαίωμα της σύνταξής της έχει θεμελιωθεί κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, δεν θίγεται από ενδεχόμενες μεταβολές που επέρχονται κατά τη διάρκεια της ασφάλισής της, πολύ δε περισσότερο από το γεγονός της μετέπειτα απώλειας του τέκνου της.

Στην ίδια εγκύκλιο, επαναλαμβάνεται ότι για τις εργαζόμενες οι οποίες μέχρι την 31/12/2010 είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος και 4.500 ημέρες ασφάλισης το όριο ηλικίας της πλήρους συνταξιοδότησης εξακολουθεί να παραμένει το 60ό και, στην περίπτωση χορήγησης μειωμένης σύνταξης, ο υπολογισμός του ποσοστού μείωσης θα γίνει με βάση τους μήνες που υπολείπονται μέχρι του ηλικιακού ορίου των 60 ετών.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου