δήλωσε στον «Ε.Κ.» χθες η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.
Επίσης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση των προτάσεων της Δημοκρατικής Συμμαχίας, για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση και για το πώς θα γίνει ξανά ελκυστική για επενδύσεις, η κ. Μπακογιάννη έκανε εκτενή αναφορά στη δημοσίευση των Wikileaks (περισσότερες πληροφορίες στη σελ. 5).
Κατονόμασε, μάλιστα, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, ως τον άνθρωπο που παρασκηνιακά προετοίμασε εσωκομματικό αντίπαλό της για την προεδρία της ΝΔ. Επιπλέον, άφησε αιχμές για τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, για υπέρβαση του θεσμικού του ρόλου τότε, ενώ τον κατηγόρησε για λαϊκισμό σήμερα, όπως και τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
Συγκεκριμένα, ο «Ε.Κ.» ρώτησε την κ. Μπακογιάννη: «Είπατε, ότι χρειαζόμαστε άμεσα ξένες επενδύσεις. Πώς μπορούν να βοηθήσουν σ’ αυτή την προσπάθεια, οι Ελληνες της Διασποράς δεδομένου, όπως είπατε, πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, κανείς δεν θέλει να επενδύσει τα χρήματά του. Και τι έχετε να πείτε για το Ομόλογο της Διασποράς που συζητείται; Γιατί τελικά οι Ελληνες, πέρα από τον πατριωτισμό, να επενδύσουν;».
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, απάντησε: «Και για τους Ελληνες της Διασποράς ισχύει -για να είμαστε ειλικρινείς- ό,τι ισχύει και για τους υπόλοιπους επενδυτές. Οταν πάτε στην Αμερική -και εγώ ανήκω στους ανθρώπους που έχουν πολύ ταξιδέψει και έχουν δει ομογενείς σε ολόκληρο τον Κόσμο- διαχρονικά το αίτημά τους είναι το ίδιο. (σ.σ. να μπει τέλος σε) γραφειοκρατία, διαφθορά, μη σταθερό φορολογικό σύστημα».
«Οταν, λοιπόν, προτείνουμε αυτά τα οποία λέμε, τα προτείνουμε διότι πραγματικά ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες», πρόσθεσε, τονίζοντας:
«Και πρέπει να τις δούμε αυτές τις ανάγκες χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς λαϊκίστικες αντιλήψεις, πρέπει να πούμε κάποιες αλήθειες και να προχωρήσουμε προς αυτές τις τομές. Και τότε πιστέψτε με, η Ελλάδα είναι μία προνομιούχος χώρα, είναι μια χώρα που θα ήθελαν να επενδύσουν πάρα πολλοί άνθρωποι, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε αυτές τις προδιαγραφές».
Και κατέληξε, υπογραμμίζοντας: «Δεν επενδύει κανένας για την ψυχή της μάνας του, επενδύει για να μπορεί να ξέρει ότι μπορεί να βγάλει ένα λογικό κέρδος. Από εκεί και πέρα θέλει να είναι σίγουρος για το περιβάλλον στο οποίο θα επενδύσει. Η Ελλάδα σήμερα κατάφερε να στείλει ένα μήνυμα, όταν 7 φορολογικά νομοσχέδια ψηφιστήκανε μέσα σε 18 μήνες. Πέστε μου ποιος θα έρθει να επενδύσει σε μια χώρα που ανά ένα μήνα αλλάζει το φορολογικό της καθεστώς;».
Λίγο νωρίτερα, παρουσίασε τις 38 προτάσεις για ένα νέο οικονομικό μοντέλο. Αυτές καλύπτουν 4 πυλώνες και αναφέρονται σε παρεμβάσεις και δράσεις:
Για τη μείωση των ελλειμμάτων μέσα από τον περιορισμό των δαπανών του σπάταλου ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Για την προώθηση αποτελεσματικών διαρθρωτικών αλλαγών για την ενίσχυση του ανταγωνισμού.
Για τη μείωση της φορολογίας και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Για τη μείωση της ανεργίας με στόχο να υπάρξουν δουλειές, ευκαιρίες, προοπτική, καταξίωση για τους νέους ανθρώπους.
Μεταξύ των 38 προτάσεων, που παρουσίασε, περιλαμβάνονται:
Πλήρης ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και άμεση αποκομματικοποίηση των διοικήσεών τους.
Χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, τόσο στους άμεσους όσο και στους έμμεσους φόρους, με μείωση και σταθεροποίηση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων στο 20%. Ετσι, είπε, θα επιτευχθεί ο στόχος να πληρώνουν όλοι.
Ριζική απλοποίηση όλων των φορολογικών διαδικασιών και γενικότερα κατάργηση όλων των πολύπλοκων γραφειοκρατικών διατάξεων.
Νομοθετική και, αργότερα, συνταγματική κατοχύρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Πρόσθετος δανεισμός μόνο με πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Μέσα στην επόμενη δεκαετία το Δημόσιο να λειτουργεί με τα 2/3 του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού του.
Κίνητρα για την επιστροφή των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Συστηματική και «τολμηρή» αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ στο ύψος των 500 ευρώ.
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% για να ευνοηθούν οι προσλήψεις.
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια για νέες επιχειρήσεις.
Η κ. Μπακογιάννη, αναφερόμενη στη συγκυρία της παρουσίασης των προτάσεων της Δημοκρατικής Συμμαχίας, υπογράμμισε:
«Η χώρα έχει ανάγκη από σοβαρότητα και υπευθυνότητα αυτή τη στιγμή. Δεν έχει ανάγκη από στείρες, κομματικές αντιπαραθέσεις, δεν έχει ανάγκη από λαϊκισμούς. Ο κόσμος έξω υποφέρει, αγωνιά και πάνω απ’ όλα φοβάται (...). Ευθύνη μας είναι να καθίσουμε κάτω να δούμε τι χρειάζεται για την επόμενη 5ετία (...). Αν 180 βουλευτές στείλουν το μήνυμα της σοβαρότητας προς τις αγορές, η Ελλάδα θα έχει κερδίσει μια πολύ μεγάλη μάχη. Και αυτό νομίζω το χρωστάμε στους Ελληνες πολίτες, διότι, δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να μην έχει ευθύνη για τη χώρα στο σημείο που έφτασε».
Οσον αφορά δε στη στάση των άλλων κομμάτων, τόνισε: «Λυπάμαι που το λέω, που κατηγορούν και κατακεραυνώνουν το Μνημόνιο, δεν λένε ποτέ τι θα γινόταν εάν η Ελλάδα δεν έπαιρνε αυτά τα χρήματα σήμερα. Τα έχουμε ανάγκη, αλλά πρέπει να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο. Πρέπει να φύγουμε από εκεί. Για να φύγουμε, πρέπει κατά την άποψή μας να ακολουθηθεί η πολιτική την οποία σας προτείναμε».
Σχετικά με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε: «Δυστυχώς η κυβέρνηση είναι δέσμια της κρατικιστικής αντίληψης του ΠΑΣΟΚ. Επιλέγει τη δημοσιονομική προσαρμογή αυξάνοντας τους φόρους, αντί να επιδιώξει τη μείωση των δαπανών του κράτους. Οι συνολικές δαπάνες του κράτους από 53,2% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 μειώθηκαν το 2010 στο 50,0% του ΑΕΠ και προβλέπεται να κινηθούν το 2011 στο 50,6%. Αντιθέτως, τα έσοδα από 37,8% του ΑΕΠ το 2009 αυξήθηκαν στο 40,4% του ΑΕΠ το 2010 και εκτιμάται ότι θα κινηθούν στο 43,1% το 2011».
Παράλληλα, τόνισε πως «το κυριότερο, ίσως, πρόβλημα της κοινωνίας μας δεν είναι η ύφεση, αλλά το ότι για χρόνια έχουμε αγνοήσει, καταπιέσει, κακομεταχειρισθεί και αποδυναμώσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας: τις δυνάμεις που θα μπορούσαν να τον βγάλουν απ' αυτήν την κρίση».
Για τις αποκρατικοποιήσεις, επισήμανε τις δυσκολίες που υπάρχουν, τάχθηκε υπέρ της πώλησης εκτάσεων γης και είπε πως «χρειάζεται να προχωρήσουμε με σωφροσύνη, με διαφάνεια και χωρίς ταμπού».
«Οπουδήποτε πωλείται κάτι και επενδύει κάποιος πάνω σε αυτή τη γη, δίνει θέσεις εργασίας και βοηθάει την ανάπτυξη. Αρα θεωρώ ότι όλη αυτή η ιστορία, την οποία ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε αλλάζοντας τη γνώμη την οποία είχε πριν από 3 μήνες καταθέσει στους Ευρωπαίους και στους Αμερικανούς είναι λαϊκίστικη και επικίνδυνη για τη χώρα. Διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό η κυβέρνηση, ιδιαίτερα στον τομέα των ξένων επενδύσεων, να δίνει την εικόνα της σοβαρότητας και όχι την εικόνα του ευκαιριακού λαϊκισμού», τόνισε.
Για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είπε ότι δεν είναι δική της δουλειά να επιμερίσει ευθύνες. Ωστόσο, σημείωσε ότι «είναι βέβαιο ότι η λογική των ελλειμματικών προϋπολογισμών στη χώρα ξεκίνησε επί Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι επίσης ιστορικά βεβαιωμένο ότι η μόνη κυβέρνηση τα τελευταία 30 χρόνια που είχε πλεονάσματα, πλεονασματικό προϋπολογισμό, ήταν η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το '91 και το '92».
Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη, κληθείσα να σχολιάσει τη στάση της υπέρ της επιχειρηματικότητας, διευκρίνισε: «Εμένα δεν με ενδιαφέρουν οι επιχειρηματίες παρά στο βαθμό που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό, ότι η κάθε μικρή, μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση που κλείνει οδηγεί ανθρώπους στην ανεργία. Ο μεν επιχειρηματίας μπορεί να κάτσει και να έχει τα λεφτά του στο εξωτερικό και έχω πάρα πολλές φορές δηλώσει κατηγορηματικά ότι οι άνθρωποι που βγάλανε τα λεφτά τους στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι εγκληματίες. Από την άλλη μεριά, όμως, δεν μπορώ να κλείνω τα μάτια μου μπροστά στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος ανάπτυξης από τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα δημιουργηθούν, από τις επενδύσεις που θα γίνουν για να μπορούν να δημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας».
Ειδικότερα για τον ΟΠΑΠ, ανέφερε ότι είναι «μια διεφθαρμένη ιστορία». «Το κράτος, όπου ανακατεύτηκε, το μόνο το οποίο προέκυψε είναι αυξημένη διαφθορά. Εγώ είμαι της απόψεως ότι οι Γόρδιοι Δεσμοί δεν λύνονται, κόβονται», υπογράμμισε, σημειώνοντας το κέρδος σε θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα που είχε η κυβέρνηση με την απελευθέρωση στις τηλεπικοινωνίες και την τηλεόραση.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της, αναφέρθηκε στις αγορές, ουκ ολίγες φορές, γιατί όπως εξήγησε: «Η Ελλάδα τους τελευταίους 18 μήνες πήρε χρήματα μόνο από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Οσο χρειάζεται δανεικά, όσο δηλαδή δεν έχει φτάσει στο σημείο να μην τα χρειάζεται, που εκεί στοχεύει η πολιτική μας, εξαρτόμαστε από αυτές τις αγορές, πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό».
Ακόμη, επισημάνθηκε η σημασία του ανοίγματος της διατραπεζικής αγοράς για τις τράπεζες και εν τέλει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Η κ. Μπακογιάννη, πάντως, τόνισε ότι δεν βλέπει κατάρρευση τραπεζών. «Βλέπω απλώς το σφίξιμο των Τραπεζών στα χρήματα, τα οποία δίνουν και δανείζουν την αγορά. Και αυτό πρέπει να ξαναμπεί σε λογικούς ρυθμούς, όχι στους τρελούς ρυθμούς που ήταν πριν από 2 χρόνια που σε παρακάλαγαν να πάρεις καταναλωτικό δάνειο για να πας διακοπές, διότι αυτό ήταν ένα έγκλημα. Αλλά σε κανονική κίνηση της τραπεζικής αγοράς είναι απαραίτητο να καταλήξουμε», εξήγησε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου