Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Λεφτά υπάρχουν, αλλά... έξω!


Από τα 29 δισ. που αναζήτησαν «καταφύγιο» σε ξένες τράπεζες, μόνο τα 405 εκατ. ευρώ επαναπατρίστηκαν

Την απροθυμία να επαναφέρουν στην Ελλάδα οι καταθέτες τα κεφάλαια που τοποθέτησαν σε ξένες
τράπεζες (Ελβετία, Κύπρο Αμερική κ.α.) λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης και των αμφιβολιών που παραμένουν ως προς την δυνατότητα διαχείρισης του υπέρογκου χρέους της χώρας καταδεικνύουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.



Από τα 29 δισ. που αναζήτησαν «καταφύγιο» σε ξένα πιστωτικά ιδρύματα, μόνο τα 405 εκατ. ευρώ επαναπατρίστηκαν έως το τέλος του 2010, οπότε και έληξε η προθεσμία εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, που προέβλεπε τη δήλωση των κεφαλαίων με την πληρωμή ενός ποσοστιαίου φόρου.



Τα 405 εκατ. ευρώ που δηλώθηκαν φορολογήθηκαν, ανάλογα με την επενδυτική κατεύθυνση τους στην χώρα μας, με συντελεστές 5% ή 8% και έφεραν στα κρατικά ταμεία έσοδα της τάξης των 23 εκατ. ευρώ.



Και ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει μια τρίτη ευκαιρία στον επαναπατρισμό κεφαλαίων, η νέα ρύθμιση θα υλοποιηθεί στην σκιά των νέων σεναρίων για υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και με το υπουργείο Οικονομικών να εντείνει τη συνεργασία του με τις ελβετικές τράπεζες, ώστε μέσω του πόθεν έσχες των καταθετών, να γίνουν διασταυρώσεις για το εάν έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί οι τόκοι που εισπράττονται από τις καταθέσεις αυτές.



Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται τα εμβάσματα που κατατέθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού ώστε να διαπιστωθεί εάν τα σχετικά ποσά έχουν δηλωθεί και στις φορολογικές δηλώσεις των υπόχρεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2010 «δραπέτευσαν» από τις ελληνικές τράπεζες 29 δισ. ευρώ, τμήμα των οποίων έχει καταλήξει σε τράπεζες του εξωτερικού.



Ακολουθώντας την στρατηγική «μαστίγιο και καρότο» το υπουργείο Οικονομικών παρατείνει έως τις 30 Σεπτεμβρίου τη ρύθμιση για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων παρέχοντας λιγότερο ευνοϊκούς όρους αυτήν την φορά σε όσους επιθυμούν να φέρουν πίσω κεφάλαια που έχουν καταθέσει σε τράπεζες του εξωτερικού.



Το ποσοστό του φόρου ορίζεται στο 8%, είτε τα κεφάλαια επαναπατριστούν είτε απλώς δηλωθούν, πράξη που συνάδει με τις παρατηρήσεις της Ε.Ε. που ζητάει ίδιο συντελεστή και κάνει λόγο για άνιση μεταχείριση. Η προηγούμενη διάταξη όριζε ποσοστό 5% για όσα επαναπατριστούν και 8% για όσα δηλωθούν και παραμείνουν στο εξωτερικό.



Πάντως οι προηγούμενες δύο απόπειρες «δελεασμού» των επιχειρηματιών, μεγαλοκαταθετών κλπ που έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Η απροθυμία αυτή ήταν αποτέλεσμα της παγιωμένης δυσπιστίας των κεφαλαιούχων-καταθετών απέναντι στο δυσμενές οικονομικό κλίμα που επισκιάζει την Ελλάδα ενώ την κατάσταση επιδεινώνει και το διαρκώς μεταβαλλόμενο (προς το χειρότερο) φορολογικό καθεστώς. Σε όλα αυτά προστίθενται τα σενάρια περί χρεοκοπίας της χώρας, δέσμευσης καταθέσεων, κ.α.



Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που έσπευσαν να τις «κρύψουν» σε offshore εταιρίες «φορολογικών παραδείσων», λόγω των φημών ότι οι καταθέτες εξωτερικού βρίσκονται στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών και του ΣΔΟΕ, ότι θα ζητηθούν στοιχεία από ξένες τράπεζες κλπ.



Σε αυτές τις offshore στρέφεται το υπουργείο Οικονομικών, που προσπαθεί να πείσει τους ιδιοκτήτες τους ότι δεν κινδυνεύουν αν φέρουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα.. Τα κεφάλαια αυτά μπορούν να νομιμοποιηθούν επίσης ακόμη κι αν μείνουν κατατεθειμένα στο εξωτερικό, αρκεί να δηλωθεί ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της offshore.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου