Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Σήμα κινδύνου από ΟΗΕ για θανάτους μελισσών




ImageΟ μαζικός θάνατος αποικιών μελισσών σε όλον τον πλανήτη ενδέχεται να αποτελεί ένα μέρος μόνο της αυξανόμενης απειλής και για τα αποθέματα τροφών για τους ανθρώπους, προειδοποιεί η
έκθεση των Ηνωμένων Εθνών "Η εξαφάνιση των μελισσών και οι διάφορες απειλές για τα έντομα", που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Μαρτίου.

Με δεδομένο ότι από τα 100 είδη λαχανικών που προσφέρουν το 90% της τροφής στον κόσμο, τα 70 είδη γονιμοποιούνται από τις μέλισσες, γίνεται σαφής η ανεκτίμητη προσφορά τους και οι αυξημένες ευθύνες των ανθρώπων για τη σωτηρία τους.



Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι μέλισσες, οι πεταλούδες και τα σκαθάρια, όπως και τα πουλιά, εκτιμάται ότι προσφέρουν ετησίως στην ανθρώπινη οικονομία εργασία αξίας 153 δισ. ευρώ, δηλαδή το 9,5% της συνολικής αξίας της εργασίας για την παραγωγή ανθρώπινης τροφής, επισημαίνει ο επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Πίτερ Νιούμαν.



Σχετικά σημειώνεται ότι μόνο στις ΗΠΑ πάνω από δύο εκατ. αποικίες μελισσών προσφέρουν στον άνθρωπο την πολύτιμη γονιμοποίηση των ειδών προς βρώση με το συνεχές γυρολόγημά τους από φυτό σε φυτό και από λουλούδι σε λουλούδι.







Οι παράγοντες



Η εξασθένιση των λουλουδιών των φυτών, η μεγάλη εξάπλωση των παρασίτων, η αλόγιστη χρήση μικροβιοκτόνων είναι μερικοί μόνο από τους δεκάδες παράγοντες της μόλυνσης του αέρα που οδήγησαν στην πρόσφατη κατάρρευση των αποικιών των μελισσών, κυρίως στη Βόρεια Αμερική (μείωση κατά 30%) και στην Ευρώπη (επίσης 30%), αναφέρεται στην έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Αυτό το "κοκτέιλ" προβλημάτων μόλυνσης ενδέχεται να πλήξει και τις άγριες μέλισσες και άλλα έντομα που η ύπαρξή τους είναι ζωτικής σημασίας για την γονιμοποίηση της πατάτας , της σόγιας, των μήλων και δεκάδων άλλων προϊόντων.

"Είναι τελικώς η κορυφή του παγόβουνου αυτό που γίνεται με τις μέλισσες;" αναρωτιέται ο Πίτερ Νιούμαν,

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι μεγάλη θνησιμότητα σε αποικίες μελισσών καταγράφεται και στην Κίνα, στην Αίγυπτο αλλά και στην Λατινική Αμερική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου