Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Σχέδιο για διάσωση αυτόχθονων αγροτικών φυλών



Σχέδιο για την προστασία και διάσωση των αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων θα υπάρξει από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Με έγγραφο της προς τη Βουλή η Διεύθυνση Περιβαλλοντικού
Σχεδιασμού -Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, ενημερώνει ότι το Υπουργείο εκπονεί Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα, το κείμενο της οποίας είναι σε τελικό στάδιο επεξεργασίας. Στο κείμενο αυτό υπάρχει ιδιαίτερος γενικός στόχος που αφορά στη διατήρηση των γενετικών πόρων της Ελλάδας, στην πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και στον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των πλεονεκτημάτων που θα προκύψουν από τη χρήση τους. Στο πλαίσιο του στόχου αυτού περιγράφονται ως άξονες δράσεων η συνέχιση της καταγραφής, αξιολόγησης και χαρακτηρισμού των φυτογενετικών πόρων, των γενετικών πόρων αγροτικών ζώων, όπως και των γενετικών πόρων κάθε άλλου είδους με άμεσο ή και μακροπρόθεσμο οικονομικό ενδιαφέρον και η σύνταξη και εφαρμογή εθνικού σχεδίου διατήρησης γενετικού υλικού.



Το έγγραφο που υπογράφεται από τον διευθυντή Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού κ. Γ. Μανούρη, διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των ανεξάρτητων βουλευτών κ.κ. Φώτη Κουβέλη, Αθανασίου Λεβέντη, Νικολάου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού με την οποία επισημάνθηκε ότι απαιτείται η διάσωση, προστασία και ανάδειξη όλων των ελληνικών αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων. Οι βουλευτές αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στον ελληνικό βούβαλο, την ελληνική βραχυκερατική, το πρόβατο Φλωρίνης-Πελαγονίας και Σαρακατσαίϊκο, στις αίγες Σκοπέλου και τα ιπποειδή Σκύρου και Πίνδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου