Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Προειδοποίηση Κλίντον για την παραγωγή βιοκαυσίμων



Η στροφή στην παραγωγή βιοκαυσίμων υπονομεύει την επισιτιστική ασφάλεια του πλανήτη και μπορεί να οδηγήσει σε νέες κοινωνικές ταραχές, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.
Σε δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ Κλίντον
προειδοποίησε: «Αν παράγουμε περισσότερα βιοκαύσιμα, αυτό σημαίνει λιγότερα τρόφιμα, με αποτέλεσμα περισσότερες ταραχές για τα τρόφιμα».

Ο κ. Κλίντον δεν τάχθηκε υπέρ της επιβράδυνσης της παραγωγής βιοκαυσίμων, όμως ζήτησε να υπάρχει ένας περιοδικός έλεγχος και αξιολόγησή τους. Όπως επισήμανε, «Για τα επόμενα είκοσι χρόνια πρέπει κάθε χρόνο να καθόμαστε και να λαμβάνουμε έξυπνες αποφάσεις με ορίζοντα δύο-τριών χρόνων, βασισμένοι σε στέρεα δεδομένα και να μεγιστοποιούμε τη διαθεσιμότητα ασφαλών τροφίμων σε προσιτές τιμές».

Οι δηλώσεις Κλίντον έρχονται σε αντίθεση με την τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Γεωργίας, Τομ Βίλσακ, ο οποίος τόνισε ότι οι Αμερικανοί αγρότες «μπορούν να τα κάνουν όλα», παράγοντας και βιοκαύσιμα και τρόφιμα, μέσα από τη βελτίωση των αποδόσεων και την επέκταση των πρώτων υλών των βιοκαυσίμων.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 36% της φετινής σοδειάς του καλαμποκιού στις ΗΠΑ θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αιθανόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου