Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Μετά τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ οι πληρωμές εξισωτικής 2010


Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πραγματοποιήσει πληρωμές της εξισωτικής 2010 μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των προβλεπόμενων ελέγχων και μετά την έκδοση ΚΥΑ που θα αφορά στην έγκριση πιστώσεων
για τις δαπάνες εφαρμογής των Μέτρων 211 και 212 για το (ημερολογιακό) έτος 2011. Αυτό απαντά η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μιλένα Αποστολάκη, σε αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Χρήστος Ζώης και συνυπέγραψαν οι κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και Αστέριος Ροντούλης, σχετικά με τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών συλλόγων νομού Λάρισας.


Ακόμη η Υφυπουργός αναφέρει τα εξής:

Όσον αφορά στην εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης κρέατος και στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ελληνοποιήσεων

Με την απόφαση 282438/03-04-2009 ΚΥΑ προβλέπονται:
  • Η υποχρέωση κατοχής και λειτουργίας ζυγιστικής μηχανής, η οποία εκδίδει αυτόματα αυτοκόλλητες ετικέτες, από τα κρεοπωλεία, τα καταστήματα λιανικής πώλησης με τμήμα κρεοπωλείου και όσους ασχολούνται με την εμπορία κρέατος, σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως πληθυσμού του οικείου Δήμου ή Κοινότητας της έδρας της επιχείρησης.
  • Η υποχρεωτική αναγραφή στις ετικέτες των ζυγιστικών μηχανών, εκτός των άλλων και της καταγωγής –προέλευσης του πωλούμενου κρέατος.
  • Η τήρηση των στοιχείων του διακινούμενου κρέατος για 6 μήνες από την ημερομηνία πώλησης του κρέατος.
  • Η αναγραφή της καταγωγής – προέλευσης του κρέατος σε όλα τα εμπορικά έγγραφα που το συνοδεύουν, καθώς και κατά την επισήμανση
Με την απόφαση 282441/03-04-2009 ΚΥΑ προβλέπονται:
  • Η υποχρεωτική τήρηση, κάθε μήνα, ισοζυγίου αγορών και πωλήσεων από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία, διακίνηση, τεμαχισμό και τυποποίηση βόειου, χοίρειου και αιγοπρόβειου κρέατος, καθώς και στην παρασκευή κρεατοσκευασμάτων από τα κρέατα αυτά και την αποστολή τους, υποχρεωτικά, στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ.).
  • Τα σφαγεία υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων σφαγών, στο οποίο αναγράφεται η χώρα γέννησης των ζώων προς σφαγή και ο κωδικός εκτροφής τους.
  • Η υποχρέωση αναγραφής της καταγωγής – προέλευσης του κρέατος στα εμπορικά έγγραφα που συνοδεύουν το κρέας και στις συσκευασίες όλων των τελικών προϊόντων που διατίθενται για κατανάλωση και περιέχουν κρέας ως πρώτη ύλη.
Με την απόφαση 312898/27-07-2009 ΥΑ καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής των δύο ΚΥΑ και επεκτάθηκε η υποχρέωση τήρησης μηνιαίων ισοζυγίων και στο κρέας πουλερικών. Τα έσοδα από την εισφορά θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες των απαιτούμενων ελέγχων από τον ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ..
Με την απόφαση 328611/28.09.2009 ΥΑ επιτυγχάνονται:
  • η αντιμετώπιση του φαινομένου των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων,
  • η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων κρέατος,
  • η καταπολέμηση της απάτης και κερδοσκοπίας σε βάρος του έλληνα καταναλωτή και
  • η προστασία του εισοδήματος του έλληνα κτηνοτρόφου.
Έχουν διενεργηθεί, μέχρι σήμερα, συνολικά 1.718 έλεγχοι, στους οποίους έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα από 1.000 € έως 10.000 € σε 195 κρεοπωλεία σε 30 Νομούς σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Για την ενιαία Ενίσχυση ετών 2008 και 2009

Έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι σήμερα, πληρωμές που έχουν ικανοποιήσει το σύνολο σχεδόν των αιτήσεων. Η τελευταία πληρωμή για το έτος 2008, πραγματοποιήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 2010 και για το έτος 2009, στις 27 Ιανουαρίου 2011. Το συνολικό ποσό που έχει πιστωθεί, ανέρχεται για το 2008, στα 2.053.335.126,28 € και για το 2009, στα 2.096.152.099,02 €. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να εξοφληθούν και οι τελευταίες αιτήσεις για τις οποίες είχαν υποβληθεί ενστάσεις και έχουν κριθεί πληρωτέες.

Για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου έτους 2010

Σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ το ποσό επιστροφής υπολογίζεται με βάση την ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζεται ότι απαιτείται για την εκτέλεση όλων των επεμβάσεων για κάθε καλλιέργεια ή ομάδα καλλιεργειών, καθώς και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της επιτροπής, η οποία συστάθηκε για το σκοπό αυτό, με την αρ. Δ61065289/0006Α/14-05-2010 Α.Υ.Ο.

Για το γεωργοασφαλιστικό σύστημα της χώρας

Η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου, αποτελούν ένα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα αντιμετώπισης και διαχείρισης των κινδύνων και των κρίσεων που είναι σύμφυτοι στον αγροτικό τομέα. Με την ασφάλιση εξασφαλίζεται, σε μεγάλο βαθμό, η σταθερότητα στον προγραμματισμό της αγροτικής εκμετάλλευσης και η οικονομική επιβίωσή της, αφού δίνει τη δυνατότητα στον αγρότη, σε περίπτωση καταστροφής της σοδειάς του ή του ζωικού κεφαλαίου του, να έχει ένα ελάχιστο σταθερό εισόδημα.

Για την υποχρεωτική ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής που παρέχεται από τον ΕΛΓΑ

Που προξενούνται από συγκεκριμένα ζημιογόνα αίτια και οι οποίες είναι μεγαλύτερες από ένα ελάχιστο ποσοστό ζημιάς. Το μη καλυπτόμενο ποσοστό ζημιάς ονομάζεται απαλλαγή και είναι χαρακτηριστικό της ασφάλισης. Η απαλλαγή είναι το μέρος της ζημιάς, το οποίο βαρύνει τον ασφαλισμένο και αποτελεί κίνητρο ώστε ο ίδιος ο ασφαλισμένος να προστατεύσει την παραγωγή του τόσο πριν από τη ζημιά –με προληπτικά μέτρα- όσο και μετά τη ζημιά –πχ. κατάλληλοι ψεκασμοί- και να μην επαναπαυθεί στην αποζημίωση του ΕΛ.Γ.Α. Για το λόγο αυτό, πουθενά δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης κατά 100% οποιασδήποτε ασφαλιζόμενης ζημιάς. 
Ειδικότερα, στη φυτική παραγωγή, η ασφαλιζόμενη αξία της αγροτικής παραγωγής ανά παραγωγό, επί της οποίας επιβάλλεται η ειδική ασφαλιστική εισφορά, ορίζεται με βάση α) τον αριθμό των στρεμμάτων, όπως δηλώνονται από τον ίδιο τον παραγωγό στην Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας, β) τη μέση παραγωγή ανά νομό και ανά στρέμμα και γ) την αξία του παραγόμενου προϊόντος ανά κιλό ή τεμάχιο, ανάλογα με την καλλιέργεια. Για τον προσδιορισμό των αποδόσεων ανά στρέμμα και ανά νομό και της αξίας ανά κιλό, χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία των πορισμάτων εκτίμησης της τελευταίας πενταετίας (2005, 2006, 2007, 2008, 2009) που τηρούνται στη βάση δεδομένων του ΕΛΓΑ. 
Επίσης, στο ζωικό κεφάλαιο η ασφαλιζόμενη αξία επί της οποίας επιβάλλεται η ειδική ασφαλιστική εισφορά, ορίζεται με βάση : α) τον αριθμό των ζώων που έχει στην κατοχή του, όπως δηλώνεται από τον ίδιο τον κτηνοτρόφο στην Ενιαία Δήλωση Εκτροφής και β) την αξία του δηλωμένου ζωικού κεφαλαίου ανά είδος ή κατηγορία, με βάση τα στοιχεία του ΕΛ.Γ.Α. 
Συνεπώς και με βάση τα προαναφερόμενα, η εισφορά που καταβάλλει ένας παραγωγός σήμερα, είναι σαφώς μικρότερη από αυτήν που κατέβαλε έως σήμερα, για όσους, φυσικά, παραγωγούς πλήρωναν τις εισφορές τους. 
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά:
  • Ο παραγωγός θα καταβάλλει την εισφορά του απευθείας στον ΕΛΓΑ και, συνεπώς, θα εξαλειφθεί το φαινόμενο της εισφοροκλοπής, δηλαδή της παρακράτησης της εισφοράς μέσω των τιμολογίων διακίνησης των προϊόντων και της μη απόδοσής τους στον ΕΛΓΑ από τους ενδιάμεσους (έμπορους, συνεταιρισμούς κ.λπ.).
  • Ο παραγωγός θα γνωρίζει για τι είναι ασφαλισμένος και μέχρι ποιο ύψος.
  • Όλοι οι παραγωγοί θα ασφαλίζονται με τους ίδιους όρους και έτσι θα εξαλειφθούν οι ανισότητες που υπήρχαν και το φαινόμενο να αποδίδουν εισφορές οι παραγωγοί για καλλιέργειες που δεν πλήττονται συχνά από ζημιογόνα γεγονότα και να λαμβάνουν αποζημιώσεις κάποιοι που δεν απέδιδαν ή απέδιδαν μειωμένες εισφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου