Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Οσο το χρέος είναι περίπου η περιουσία του Δημοσίου

Σε 272,8 δισ. ευρώ υπολογίζεται κατά προσέγγιση ότι ανέρχεται η αξία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ενώ το χρέος του ελληνικού κράτους, αγγίζει τα 300 δισ. ευρώ.

Η σύγκριση αυτή δεν γίνεται ως προτροπή για την εκποίηση της ελληνικής γης και των ακινήτων που διαθέτει το Δημόσιο για την αποπληρωμή του χρέους.
Ωστόσο, οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί για τους πόρους που μπορεί να αντλήσει το κράτος από τη
σωστή διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας του, πέρα από γραφειοκρατικά κωλύματα.

Σημειώνεται πως κανείς, ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν είναι σίγουρη για το ακριβές ύψος της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει το Δημόσιο. Γι’ αυτό άλλωστε θα ξεκινήσει ηλεκτρονική καταγραφή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μέχρι τον Ιούνιο του 2011.

Τα 272,8 δισ. ευρώ προκύπτουν από στοιχεία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ). Η ΚΕΔ, όπως έχουν στο παρελθόν, δημοσιεύσει η «Καθημερινή», «Το Βήμα» και «Τα Νέα», έχει καταγράψει κατά προσέγγιση περίπου 72.000 δημόσια κτήματα, με την αξία τους να εκτιμάται στα 272 δισ. ευρώ, ενώ σε 41.000 υπολογίζονται τα ανταλλάξιμα κτήματα.

Η ΚΕΔ διαχειρίζεται περίπου το 90% των ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο. Το 8% ανήκει στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, σε διάφορα υπουργεία και σε διάφορα ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, 370 ακίνητα-«φιλέτα» 70.000 στρεμμάτων, αποτίμησης 30 δισ. ευρώ, υπολογίζονται ως περιουσία που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΤΑ, ενώ η Εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. διαχειρίζεται συνολικά 15 τίτλους σταδίων και αθλητικών εγκαταστάσεων. Από την άλλη, σε περίπου 34.000 ακίνητα υπολογίζονται τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που είναι καταπατημένα.

Τα τελευταία χρόνια το 24% των ακινήτων έχει παραχωρηθεί σε δήμους και κοινότητες, ενώ σε ποσοστό 22% θεωρούνται «άγνωστα», δηλαδή δεν έχουν εντοπιστεί και δεν έχουν καταγραφεί.

Από τα 3,5 εκατ. στρέμματα δημόσιας γης, τα καταπατημένα είναι γύρω στις 400.000, τα ελεύθερα περίπου 640 χιλ., τα μερικώς ελεύθερα 720 χιλ., τα παραχωρημένα πάνω από 800.000, άγνωστα 540.000 και αμφίβολα 70.000 στρέμματα.

Από τα 132 χιλιάδες τ.χλμ. της χώρας η δημόσια περιουσία ανέρχεται μόλις στα 80 χιλ. τ.χλμ. και τα περισσότερα είναι καταπατημένα ή άγνωστα. Από τα 18.000 χιλιόμετρα παράκτιας γης μόνο τα 6.000 χιλιόμετρα έχουν καθοριστεί ως αιγιαλός.

Την ηλεκτρονική καταγραφή των ακινήτων του Δημοσίου θα αναλάβει ιδιωτική εταιρεία που θα επιλεγεί με ανοιχτό διαγωνισμό, ενώ ομάδα συμβούλων θα καταστρώσει το σχέδιο για την αξιοποίησή τους.

Οσον αφορά στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης τα οποία δεν διαφέρουν από αυτά που ζήτησε η τρόικα- στις επόμενες 60 ημέρες θα αποκρυσταλλωθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της περιόδου 2011-2012.

Μεγάλο βάρος θα δοθεί στην αξιοποίηση της περιοχής του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, από την οποία η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 5 δισ. ευρώ περίπου.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει εγκρίνει η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή προβλέπει τα εξής:

Την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και την αναζήτηση στρατηγικών εταίρων για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, την ΛΑΡΚΟ και τα ΕΛΤΑ.

Επέκταση της συμβάσεως παραχώρησης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την είσοδο στρατηγικών επενδυτών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Την παράταση της σύμβασης παραχωρήσεως του ΟΠΑΠ και διαχειρίσεως της συμμετοχής του Δημοσίου.

Την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ακίνητης περιουσίας του ομίλου ΟΣΕ.

Την επέκταση συμβάσεων παραχωρήσεως στην Αττική Οδό και την Εγνατία Οδό.

Την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο αττικό λιμενικό σύστημα, την ιδιωτικοποίηση 11 περιφερειακών οργανισμών λιμένων και την παραχώρηση 850 μαρίνων.

Την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στο καζίνο της Πάρνηθας, την -αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα κρατικά λαχεία (Εθνικό, Λαϊκό).

Την αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων.

Η κυβέρνηση όμως βάσει του Μνημονίου καλείται να αξιοποιήσει και τις συμμετοχές που διαθέτει στη ΔΕΗ (51%), στον ΟΤΕ (20%) και μέρος των ακινήτων που διαχειρίζεται η ΚΕΔ.

Επίσης, εάν το Δημόσιο πουλούσε σήμερα το σύνολο των άμεσων συμμετοχών που διατηρεί σε εισηγμένες επιχειρήσεις θα εισέπραττε 6,4 δισ. ευρώ.

Οι βασικότερες συμμετοχές έχουν ως εξής: ΟΤΕ, 592,8 εκατ. ευρώ. ΟΠΑΠ, 1,68 δισ. ευρώ. Αγροτική Τράπεζα, 595 εκατ. ευρώ. ΔΕΗ, 1,47 δισ. ευρώ. ΕΛΠΕ, 804 εκατ. ευρώ. ΕΥΔΑΠ, 324 εκατ. ευρώ. ΕΥΑΘ, 112 εκατ. ευρώ. ΟΛΠ, 259 εκατ. ευρώ ΟΛΘ, 101 εκατ. ευρώ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, 331 εκατ. ευρώ. Εθνική Τράπεζα, 86,9 εκατ. ευρώ. Τράπεζα Πειραιώς, 9,7 εκατ. ευρώ. Τράπεζα Ελλάδος, 62,1 εκατ. ευρώ. Alpha Bank, 14,4 εκατ. ευρώ.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου