Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Τεράστια ελλείμματα στον προϋπολογισμό του Ομπάμα

Τον προϋπολογισμό του δημοσιονομικού έτους 2012 έστειλε, χθες, στο Κογκρέσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα με κύριο χαρακτηριστικό του να είναι τα τεράστια ελλείμματα που προβλέπονται να φτάσουν για φέτος στο ποσό ρεκόρ του 1.65 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τα
ελλείμματα θα πέσουν σε ανεκτά επίπεδα προς το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Μέχρι τότε, όμως, και πιο συγκεκριμένα μέχρι και το 2021, τα ετήσια ελλείμματα θα προσθέσουν στο ομοσπονδιακό χρέος συνολικά 7.2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Μετά το 2021, η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση του ιατρικού κόστους θα οδηγήσουν τα ελλείμματα και πάλι σε υψηλά επίπεδα.

Ο προϋπολογισμός του δημοσιονομικού έτους 2012 αντικατοπτρίζει την οικονομική ατζέντα του προέδρου Ομπάμα, όπως την είχε παρουσιάσει κατά καιρούς ο ίδιος μέσα από τις ομιλίες και τις δηλώσεις του.

Ο εν λόγω προϋπολογισμός δημιουργεί μεγάλους νικητές αλλά και μεγάλους χαμένους καθώς προτείνει σημαντικές περικοπές σε κάποια εσωτερικά προγράμματα ενώ παράλληλα προτείνει αύξηση των δαπανών για την παιδεία, τις υποδομές και την καθαρή ενέργεια.

Στόχος, εξάλλου, του εν λόγω προϋπολογισμού είναι να προωθήσει τις καινοτομίες ώστε να έρθει μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη στη χώρα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επρόκειτο να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2012 σε ένα σχολείο μέσης εκπαίδευσης και κέντρο τεχνολογίας στη Βαλτιμόρη.

Μεταξύ των χαμένων του νέου ομοσπονδιακού προϋπολογισμού είναι προγράμματα τα οποία κατά το παρελθόν είχαν βοηθήσει τους λιγότερους εύπορους. Δημοφιλή προγράμματα για το την θέρμανση των κατοικιών για αφορούσαν φτωχές οικογένειες πρόκειται για να περικοπούν ή ακόμα και να εξαφανιστούν εντελώς.

Στα προγράμματα εξάλλου που θα περικοπούν εντάσσονται και τα οι χρηματοδοτήσεις των φτωχών φοιτητών για τα θερινά τους τμήματα. Οι φοιτητές που τελειώνουν τις σπουδές τους θα αρχίσουν αμέσως να βλέπουν τους τόκους των δανείων τους να μεγαλώνουν. Οι κινήσεις αυτές έχουν ως στόχο να εξοικονομήσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα δέκα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν στους δημοσιογράφους αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές δαπανών, οι Ρεπουμπλικανοί από την πλευρά τους έχουν ζητήσει να γίνουν ακόμα περισσότερες προκειμένου να μην εκτιναχθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.

«Η συζήτηση στην Ουάσιγκτον δεν είναι για το αν θα πρέπει να κάνουμε περικοπές δαπανών» είπε στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ένα στέλεχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης το οποίο δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Και τα δύο κόμματα συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν περικοπές. Το ζήτημα είναι πως και τι να κόψουμε» συνέχισε, εξάλλου, το ίδιο στέλεχος και κατέληξε: «ο εν λόγω προϋπολογισμός προβλέπει περικοπές δαπανών τις οποίες σε ένα διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον δεν θα τις κάναμε».

Για το τρέχον δημοσιονομικό έτος του 2011, το οποίο λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, ο προϋπολογισμός του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προβλέπει έλλειμμα της τάξεως του 1.6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που ισοδυναμεί με το 11% του ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα σε ένα και μόνο δημοσιονομικό έτος από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά. Αυτή η πρόβλεψη έχει αυξηθεί πρόσφατα μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Κογκρέσο μεταξύ Ομπάμα και Ρεπουμπλικανών για τις φοροαπαλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρεπουμπλικανοί σε αντάλλαγμα για την επέκταση των φοροαπαλλαγών έδωσαν την έγκρισή τους για την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας.

Το έλλειμμα για το δημοσιονομικό έτος 2012 πρόκειται να είναι 500 δισεκατομμύρια δολάρια μικρότερο (1.1 τρισεκατομμύριο δολάρια) κυρίως λόγω του γεγονότος ότι θα έχουν λήξει οι φοροαπαλλαγές που ανήκαν στο πακέτο τόνωσης της Οικονομίας που είχε υπογράψει ο Ομπάμα λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιανουάριο του 2009.

Το δημοσιονομικό έτος 2012 θα είναι το τέταρτο και τελευταίο κατά το οποίο το ομοσπονδιακό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών θα ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Οταν ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε τα καθήκοντά του, το έλλειμμα για εκείνη τη χρονιά (το 2009) υπολογιζόταν (και τελικά απεδείχθη ότι αυτό ήταν) στο 1.3 τρισεκατομμύριο δολάρια. Ενα εξίσου μεγάλο έλλειμμα ακολούθησε για το επόμενο δημοσιονομικό έτος, το 2010.

Μετά το έλλειμμα ρεκόρ του 1.6 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για φέτος, ο πρόεδρος και η κυβέρνησή του προβλέπουν έλλειμμα 607 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δημοσιονομικό έτος 2015. Από εκείνη τη χρονιά και ύστερα, τα ελλείμματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις, θα αρχίσουν και πάλι την ανοδική τους πορεία.

Σε σύγκριση με το μέγεθος της αμερικανικής Οικονομίας, όπως άλλωστε οι οικονομολόγοι προτιμούν να τα υπολογίζουν, τα ετήσια ελλείμματα θα μειωθούν από το 10.9% του ΑΕΠ για φέτος σε περίπου 7% το 2012.

Μέχρι και το 2015 το ομοσπονδιακό έλλειμμα θα είναι μόλις λίγο πάνω από το 3% του ΑΕΠ, που είναι άλλωστε και ο στόχος της κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα επίπεδο το οποίο πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ανεκτό διότι σημαίνει ότι τα ελλείμματα δεν αναπτύσσονται ταχύτερα μέσα σε συνθήκες υγιούς Οικονομίας.

Από το 1.1 τρισεκατομμύριο δολάρια που θα περικοπούν από τα ελλείμματα μέσα στα επόμενα χρόνια, ο Ομπάμα και κυβέρνησή του υποστηρίζουν ότι τα δύο τρία θα προέλθουν από περικοπές και το ένα τρίτο από υψηλότερα έσοδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου