Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Η Κίνα «έφαγε» την Ιαπωνία

Η Κίνα είναι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία παγκοσμίως για το 2010 αποσπώντας τη θέση αυτή από την Ιαπωνία, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της να φτάνει 5.878,6 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 5.474,2 δισ. της Ιαπωνίας.

H κινεζική οικονομία ξεπέρασε αυτήν της Ιαπωνίας το 2010 και έγινε η δεύτερη παγκοσμίως μετά την οικονομία των ΗΠΑ,
καταλαμβάνοντας τη θέση που κατείχε η ιαπωνική οικονομία από το 1968.



«Ως γειτονική χώρα χαιρετίζουμε την ταχεία ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός για την Οικονομική Πολιτική και τον Προϋπολογισμό.



Η Κίνα παρουσιάζει εδώ και χρόνια ένα ποσοστό ανάπτυξης που προσεγγίζει ή ξεπερνά το 10%, το ΑΕΠ της ανήλθε στο 10,3% το 2010.



Η οικονομία της Ιαπωνίας που επλήγη σοβαρά από την παγκόσμια οικονομική ύφεση σημείωσε ανάκαμψη το 2010, με το ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει το 3,9% αλλά αυτό δεν της επέτρεψε να διατηρήσει τη δεύτερη θέση της έναντι της Κίνας.



Παράλληλα στο Πεκίνο οι τελωνειακές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας μειώθηκε κατά περισσότερο από 50% τον Ιανουάριο σε 6,45 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 51% σε ένα έτος.



Το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε σε 13,1 δισεκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο. Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010, τον περασμένο μήνα συρρικνώθηκε κατά 53,5%, διευκρινίζουν οι τελωνειακές αρχές.



Οι εξαγωγές ανήλθαν τον Ιανουάριο σε 150,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 37,7% σε ένα έτος, έναντι 144,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις εισαγωγές.



Η κινεζική ηγεσία θέλει να περιορίσει την εξάρτηση της δεύτερης οικονομίας παγκοσμίως από τις εξαγωγές και να αναπτύξει την εσωτερική ζήτηση και την κατανάλωση των νοικοκυριών που αντιπροσωπεύουν στην Κίνα ένα λιγότερο σημαντικό μερίδιο της οικονομίας σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στην πλειοψηφία των χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου