Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ελ. Βενιζέλος: Το "Πράσινο" αεροδρόμιο


Ηγετικό ρόλο μεταξύ των αεροδρομίων της Ευρώπης στον τομέα μείωσης των εκπομπών άνθρακα, παίζει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), ο ρόλος του οποίου είναι καθοριστικός στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη του εθελοντικού προγράμματος για τη Διαχείριση & Μείωση των Εκπομπών Άνθρακα Αεροδρομίων (Airport Carbon Accreditation) του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης.
Ο ΔΑΑ με τα μέτρα που εφαρμόζει εδώ και αρκετά χρόνια, κατάφερε την περίοδο 2005-2009 να μειώσει σημαντικά κατά τουλάχιστον 15% τις εκπομπές άνθρακα από τις εγκαταστάσεις του, γεγονός που πρακτικά σημαίνει μείωση άνω των 10.000 τόνων CO2 ( διοξειδίου του άνθρακα). Η μείωση αυτή είναι ισοδύναμη με τη φύτευση 1,5 εκατομμυρίων δένδρων. Πρέπει να τονιστεί ότι ο ΔΑΑ είναι από τα πρώτα αεροδρόμια στην Ευρώπη που πέρασαν στο δεύτερο στάδιο Μείωσης (Reduction) και ακολουθούν τα αεροδρόμια των Βρυξελλών και του Παρισιού (Σαρλ ντε Γκολ και Ορλί).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο ΔΑΑ, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη προσεγγίσει, περίπου 10 χρόνια νωρίτερα, τον ευρύτερο ευρωπαϊκό στόχο, της μείωσης των ετήσιων εκπομπών άνθρακα κατά 20% μέχρι το 2020, συνεχίζει τις προσπάθειές του για την επίτευξη περαιτέρω μείωσης των ετήσιων εκπομπών άνθρακα, σχεδιάζοντας πρόσθετα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και καυσίμων, όπως ο εκσυγχρονισμός εξοπλισμού και η βελτιστοποίηση λειτουργίας ενεργειακών συστημάτων.

Με τα μέτρα που έχει πάρει ο ΔΑΑ έχει πετύχει μέχρι μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 6 εκατομμύρια κιλοβατώρες στην τετραετία 2005 - 2009, εφαρμόζοντας ενεργειακή στρατηγική και βελτιστοποιώντας τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Στο πλαίσιο του Συστήματος Διαχείρισης Κτιρίων του έχει εγκαταστήσει μετρητική υποδομή για την καταγραφή των ενεργοβόρων καταναλώσεων και ανάπτυξη λογισμικού εξοικονόμησης ενέργειας με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία των συστημάτων αερισμού, ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού και τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και φυσικού αερίου.

Παράλληλα, η λειτουργία από το 2009 ειδικής εγκατάστασης ανάκτησης θερμότητας στον αεροσταθμό οδήγησε σε ετήσια μείωση κατά 600.000 κμ στην κατανάλωση φυσικού αερίου. Η μέριμνα του ΔΑΑ για εξοικονόμηση ενέργειας, αντανακλάται στην επιβράβευση από τα προγράμματα της ευρωπαϊκής επιτροπής GreenLight (2004), για την εφαρμογή σειράς ενεργειακά αποδοτικών μέτρων σε κτίρια συνολικής επιφάνειας 196.000 μ2 και GreenBuilding (2008) για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιριακών εγκαταστάσεων (μείωση καταναλώσεων κλιματισμού, αερισμού, φωτισμού)

Ο ΔΑΑ έχει πετύχει επίσης σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμων από τον εταιρικό στόλο οχημάτων μετατρέποντας 41 οχήματα σε υγραεριοκίνηση (LPG) και αντικαθιστώντας οχήματα παλιάς τεχνολογίας με υβριδικά μοντέλα.

Τέλος, εφαρμόζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα φυτεύσεων και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, όπως το πρόγραμμα ανάδειξης του υγροτόπου της Βραυρώνας (περιοχή Natura 2000) με το καθαρισμό του χώρου από σκουπίδια, δημιουργία μονοπατιών, και την εφαρμογή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου