Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Κρασί στην καρδιά και στα ποτήρια μας


Σε τούτη εδώ τη φιλόξενη χώρα
απομεινάρι θαυμαστό μεγαλείου λατρείας
σε μοίρες γλυκό μας χαρίσαν κρασί
διαλεκτό για να φτιάξουμε νέκταρ
ποτό των θεών»
Ύμνος του Ορφέα
Πλούσιο αναμένεται, σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής
Κοινότητας το πρόγραμμα της διήμερης Γιορτής του Κρασιού, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Φεβρουαρίου στο Κυπριακό Σπίτι.
Οι οικοδεσπότες και οι ακούραστοι εθελοντές, εργάζονται πυρετωδώς για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των επισκεπτών και το παραδοσιακό κέρασμα. Κρασί από το αθάνατο νέκταρ της Κυπριακής γης, που προσφέρει ο αεικίνητος βρακάς, το σήμα κατατεθέν της Γιορτής.
Λέτε κάτι να ξέρει ο Κύπριος βρακάς από θέματα υγείας και προτρέπει να πίννουμε κρασίν για νάχουμε ζωή; Δεν εξηγείται διαφορετικά, αφού όλοι συμφωνούν για την ευεργετική του ιδιότητα, όταν φυσικά το πίνουμε με μέτρο και η δίαιτά μας ενισχύεται με τη μεσογειακή διατροφή. Η λύδια λίθος, το κλειδί της μακροζωίας όπως συστήνουν οι ειδικοί, και εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να το αμφισβητήσουμε. Κρασί λοιπόν στην καρδιά και στα ποτήρια μας για καλή υγεία και ευεξία!
Ως γνωστόν, η Κυπριακή Κοινότητα οργανώνει τα τελευταία 17 χρόνια τη Γιορτή του Κρασιού, κατά παράδοση τέλος Φλεβάρη με αρχές Μάρτη, με ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, που ελκύουν το ενδιαφέρον της κυπριακής πατριάς και όχι μόνο.
«Είναι μια συνέχεια της ομώνυμης δεκαήμερης γιορτής που γίνεται στη Λεμεσό στις αρχές του Σεπτέμβρη. Στόχος μας, η πολιτιστική γέφυρα που στήθηκε από το 1995 με τη διοργάνωση της δικής μας γιορτής, να έχει συνέχεια στους Αντίποδες» δήλωσε στο Νέο Κόσμο ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Χάρης Τσίντος.
Ο ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ ΚΑΡΠΟΣ
 «Όπως γνωρίζετε και η δική μας γιορτή έχει κεντρικό άξονα το αμπέλι και το μεθυστικό κρασί, ποτό πανάρχαιο και αγαπημένο, που υμνήθηκε από τραγουδοποιούς και λογοτέχνες και κουβαλά μια πλούσια πολιτιστική παράδοση» προσθέτει.
Ο κ. Τσίντος θεωρεί ότι τόσο το πλούσιο πρόγραμμα με το πάτημα των σταφυλιών, το κυπριακό σκετς, τους χορούς και τα τραγούδια, όσο και οι παραδοσιακές κυπριακές γεύσεις, κατατάσσουν το φεστιβάλ ανάμεσα στα καλύτερα της παροικίας.
Φέτος το πρόγραμμα εμπλουτίζουν οι Κύπριοι καλλιτέχνες Γιώργος Πόγιας, με το χορό των ποτηριών, ένα σπάνιο θέαμα που κόβει την ανάσα, Νεόφυτο Κώστα στο λαούτο και Ανδρέα Τάλια στο βιολί.
Είναι μια ευγενική προσφορά του Τμήματος Αποδήμων του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κυπριακή Κοινότητα.
Επίσης, φέτος η Γιορτή του Κρασιού, περιλαμβάνει πρωτότυπες εκθέσεις με κυπριακό κέρασμα, κεντήματα και Κυπριακά γλυκά και ζυμαρικά.
Σύμφωνα με την λαογράφο κ. Μάρω Γεμέττα, η οποία με εντολή του Διοικητικού Συμβουλίου συντονίζει τις εκθέσεις, τα εκθέματα, θα φέρουν τον χαρακτήρα του τόπου προέλευσης και τα κεντήματα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 χρόνων και άνω.
Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακαλεί τις κυρίες να ανοίξουν τις γλυκοθήκες και τα μπαούλα τους και να λάβουν μέρος στην έκθεση με δικά τους είδη και κειμήλια.
ΠΟΙΚΙΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τονίζεται ότι τα εκθέματα θα επιτηρούνται και στο τέλος θα επιστραφούν στους κατόχους τους.
Επίσης, θα υπάρχει έκθεση Φωτογραφίας με θέμα την Κύπρο, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, θέατρο από το Λαογραφικό, ποίηση, επιδείξεις μαγειρικής, παραδοσιακοί χοροί και ντοκιμαντέρ, η κινηματογραφική ταινία …. και πορτοκάλια, δραστηριότητες για τα παιδιά και άλλα πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου