Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Η Αυστραλία αντιμετωπίζει έλλειψη σπέρματος



Η Αυστραλία αντιμετωπίζει έλλειψη σπέρματος και οι αρμόδιες αρχές πιέζουν για να αρθούν  όλοι οι περιορισμοί στην εισαγωγή του από το εξωτερικό.
Βέβαια η νομοθεσία διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία αλλά το πρόβλημα της έλλειψης σπέρματος φαίνεται πω είναι
παναυστραλιανό.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι πολυπληθέστερες πολιτείες της χώρας, όπως είναι η Νέα Νότια Ουαλία και η Βικτώρια
Υποστηρίζεται μάλιστα ότι η εισαγωγή σπέρματος θα πρέπει να γίνεται από χώρες από όπου προέρχονται οι κάτοικοι της Αυστραλίας.
 Ο διευθυντής της κλινικής εξωσωματικής γονιμοποίησης Melbourne IVF Τζον Μακμπέν, λέει χαρακτηριστικά:
«Έχουμε στεγνώσει. Δεν υπάρχει σπέρμα. Αυτό εγκυμονεί πολλούς κινδύνους γιατί οι γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν καταφεύγουν σε μη νόμιμες διαδικασίες θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και την υγεία των παιδιών που ενδεχομένως θα κυοφορήσουν».
Κατά τον ίδιο μόνη λύση είναι η νομιμοποίηση της εισαγωγής σπέρματος από το εξωτερικό.
«Έχουμε πολλές εθνικές μειονότητες από την Αυστραλία. Κατοίκους που προέρχονται από την Ελλάδα, την Ασία, τις αραβικές χώρες ή την Ινδία. Κάποια ζευγάρια θέλουν τα παιδιά τους να τους μοιάζουν. Μια λύση θα ήταν, λοιπόν, εισαγωγή σπέρματος από διάφορες χώρες.
Άφησε δε να εννοηθεί ότι μια από τις χώρες αυτές θα μπορούσε να ήταν και η Ελλάδα.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους προορισμούς για Αυστραλές που επιθυμούν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η έλλειψη δωρητών σπέρματος στην Αυστραλία αναγκάζει πολλές Αυστραλές γυναίκες να στρέφονται προς το εξωτερικό για να αποκτήσουν παιδί με κύριες χώρες επιλογής τους την Ελλάδα, τη Νότια Αφρική, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, η αυστηρή νομοθεσία στην Αυστραλία, που απαγορεύει στους δωρητές να παραμείνουν ανώνυμοι και να αμείβονται, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού τους – σε αντίθεση με χώρες του εξωτερικού όπου οι δωρητές όχι μόνο πληρώνονται αλλά κρατούν και την ανωνυμία τους.
Ήδη, οι διάφορες  αυστραλιανές κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν καταφύγει σε διαφημιστικές εκστρατείες για να προσελκύσουν δω ρητές σπέρματος με το σλόγκαν: «Διαθέτετε εκατομμύρια, θέλουμε ένα» ή «Μια προσφορά σπέρματος δεν θα σώσει ζωές, αλλά ενδεχομένως θα δημιουργήσει».
Παρά τη διαφημιστική εκστρατεία όμως η προσφορά είναι μηδαμινή και ο κύριος λόγος είναι η νομοθεσία που απαγορεύει στους δωρητές να παραμείνουν ανώνυμοι και να αμείβονται.
 Επιτρέπεται, πάντως, να πληρώνονται τα έξοδα των δωρητών.
Για την ώρα η πολιτεία του Κουίνσλαντ επιτρέπει την εισαγωγή σπέρματος από ειδική αμερικανική τράπεζα αλλά η ζήτηση είναι σαφώς μεγαλύτερη.
Η Λουίζ Τζόνσον, από την αρμόδια επιτροπή εξωσωματικής γονιμοποίησης της Βικτώριας, δηλώνει πως  το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη δεν σημαίνει αυτόματα πως θα εισαγάγουμε σπέρμα από την Ελλάδα και διάφορες άλλες χώρες.
Υπάρχουν και πολλά νομικά και άλλα περίπλοκα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
«Πάνω από όλα λαμβάνουμε υπόψη τα συμφέροντα του παιδιού που θα γεννηθεί και το δικαίωμά του να γνωρίζει ποιος είναι ο βιολογικός του πατέρας, ακόμα και για λόγους υγείας.
Η Ελλάδα είναι  από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις Αυστραλές που θέλουν να τεκνοποιήσουν με IVF γιατί το κόστος της εξωσωματικής αγωγής είναι σχετικά χαμηλότερο απ’ ότι σε άλλες χώρες του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου