Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

200 νεκροί στη Λιβύη


   Σε αναβρασμό είναι ολόκληρος ο αραβικός κόσμος, ενώ στη Λιβύη οι νεκροί φτάνουν και τους 200. Οι διαδηλωτές συνεχίζουν στους δρόμους της Βεγγάζης, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, να διαδηλώνουν για την παραίτηση του Μουαμάρ Καντάφι.
Συμπλοκές και πυροβολισμοί μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων διαδηλωτών στην Υεμένη. Ήρεμη η κατάσταση στο βασίλειο του Μπαχρέιν, καθώς η κυβέρνηση υπέκυψε στις διεθνείς πιέσεις, απέσυρε το στρατό και προσέφερε διαπραγματεύσεις στην αντιπολίτευση. Ειρηνική διαδήλωση και στο Μαρόκο.
Στη Λιβύη, οι νεκροί μετά την επέμβαση του στρατού εκτιμάται ότι έχουν φτάσει τους 173 τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς της οργάνωσης «Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων» (HRW). Πηγή σε νοσοκομείο στη Βεγγάζη που επικαλείται το Associated Press έκανε λόγο για 200 νεκρούς από την έναρξη των ταραχών.
Ο στρατός επενέβη ακόμη και με ελεύθερους σκοπευτές, που πυροβολούσαν από τις ταράτσες των κτιρίων τους διαδηλωτές καθώς εκείνοι έκαναν έφοδο σε τοπικό αστυνομικό τμήμα.
Τo μεσημέρι της Κυριακής οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πάλι πυρ στο πλήθος, αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια κηδείας θυμάτων των βίαιων γεγονότων των τελευταίων ημερών.
O συνολικός αριθμός των νεκρών είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί, καθώς οι επίσημες Aρχές δεν έχουν κάνει σχετικές ανακοινώσεις ενώ η κυβέρνηση δυσκολεύει την πρόσβαση δημοσιογράφων στη χώρα.
Μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες έκαναν έκκληση στις στρατιωτικές δυνάμεις «να σταματήσουν τη σφαγή», ενώ τα νοσοκομεία της Βεγγάζης έχουν υποδεχθεί αρκετές δεκάδες τραυματιών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση «ανοιγοκλείνει» την πρόσβαση στο Διαδίκτυο: Το πρωί του Σαββάτου, η κίνηση στο ίντερνετ είχε νεκρώσει, επέστρεψε σε μειωμένα επίπεδα αρκετές ώρες αργότερα πριν μπλοκαριστεί ξανά την Κυριακή.
Η Βεγγάζη έχει γίνει το επίκεντρο των διαδηλώσεων, ενώ η κατάσταση στην πρωτεύουσα της χώρας Τρίπολη είναι συγκριτικά πιο ήσυχη μέχρι, όπου οι αναφορές κάνουν λόγο μόνο για μικροσυμπλοκές.
Πυροβολισμοί στην Υεμένη
Η έκρυθμη κατάσταση συνεχίζεται και στην Υεμένη, στην πρωτεύουσα της οποίας την Κυριακή υποστηρικτές του προέδρου της χώρας Αλί Σαλέχ προσπάθησαν να διαλύσουν συγκέντρωση διαδηλωτών που ζητούν την παραίτησή του, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν να ανταλλάσσουν πυροβολισμούς.
Η συγκέντρωση έγινε μπροστά στο πανεπιστήμιο της Σαναά, και παρά τους πυροβολισμούς δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.
Η κυβέρνηση της χώρας κάνει λόγο για «ξένο δάκτυλο» πίσω από τις διαδηλώσεις των τελευταίων εννέα ημερών, λέγοντας ότι είναι προϊόν συνωμοσίας «εναντίον της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Υεμένη».
Ηρεμία στο Μπαχρέιν με συζητήσεις
Την ίδια στιγμή, το κλίμα στο Μπαχρέιν είναι ήρεμο ενώ οι ηγέτες της αντιπολίτευσης εξετάζουν το εάν και πώς θα προσέλθουν σε συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας.
Έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις που συντάραξαν τη χώρα αλλά και την πίεση από το εξωτερικό -ιδιαίτερα από τη Σαουδική Αραβία- η ηγεσία του βασιλείου απέσυρε από τους δρόμους το στρατό και κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο.
Η αντιπολίτευση προσκλήθηκε σε διάλογο με τον διάδοχο του θρόνου, σεΐχη Σαλμάν. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έθεσαν ως όρους για να προσέλθουν σε συνομιλίες την παραίτηση της κυβέρνησης, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και τη διερεύνηση των θανάτων των διαδηλωτών.
Ειρηνική διαδήλωση στο Μαρόκο
Κρατώντας και σημαίες της Τυνησίας και της Αιγύπτου, περίπου 2.000 πολίτες του Μαρόκου απάντησαν την Κυριακή σε κάλεσμα της αντιπολίτευσης για διαδήλωση στο Ραμπάτ.
Βασικό αίτημα της διαδήλωσης ήταν να εκχωρήσει ο βασιλιάς της χώρας μέρος των εξουσιών του και να καταπολεμηθεί η διαφθορά. Η αστυνομία κράτησε απόσταση από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και η συγκέντρωση εξελίχθηκε ομαλά.
Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν πως το Μαρόκο, με μία οικονομία σε ανάπτυξη και υπό τον μετριοπαθή βασιλιά Μοχάμεντ τον Δ', είναι από τα πολιτικά πιο σταθερά κράτη στην περιοχή και δεν κινδυνεύει να δει ταραχές όπως παρόμοιες με εκείνες της Τυνησίας, της Λιβύης ή της Αιγύπτου.
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου