Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Και εγώ αγανακτώ, λέει ο Γιώργος, αλλά «θα την αλλάξουμε την Ελλάδα»


. «Και ‘γω αγανακτώ πολλές φορές και λέω: Αει στο καλό, γιατί να είμαστε έτσι», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων των Γιώργου Καρατζαφέρη και Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού».

«Βασικός στόχος μας είναι να μην χρειαζόμαστε όλο και περισσότερα δανεικά για να μπορούμε να επιβιώσουμε. Αυτή είναι η δικιά μου πατριωτική στάση. Οχι σε δάνειες δυνάμεις. Θα την αλλάξουμε την Ελλάδα».
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση στην ανταγωνιστικότητα στην ποιότητα, στις εξαγωγές, αλλά και στην Παιδεία και στις υπηρεσίες Υγείας.
«Στόχος μας είναι ένα ευρύτερο πολιτικό σύστημα που να το εμπιστεύεται ο λαός. Θα γίνει βιώσιμο το χρέος και θα κάνουμε αλλαγές ώστε να είναι η Οικονομία μας βιώσιμη» είπε, ενώ αναφερόμενος στο μέλλον της χώρας, τόνισε: «θα την αλλάξουμε την Ελλάδα. Οχι μόνο θα έχουμε μια διαφορετική Ελλάδα, αλλά θα έχουμε λύσει για τις επόμενες γενιές και το μεγάλο ζήτημα του χρέους. Για μια Ελλάδα ποτέ πια σε επιτήρηση».
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε εκ νέου τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, τονίζοντας ότι αυτή δεν επιβάλλεται από το εξωτερικό. «Πρέπει να δείξουμε ενωμένοι προς τα έξω. Ζητώ συνεργασία, κατάθεση ιδεών. Ακούμε όλες τις θέσεις», είπε.
Υπεραμυνόμενος των μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «ολέθριες θα είναι οι συνέπειες χωρίς τα διορθωτικά μέτρα».
Είχε προηγηθεί ο κ. Τσίπρας, ζητώντας σε υψηλούς τόνους άμεση προσφυγή στις κάλπες: «Κύριε Πρωθυπουργέ, πριν από ενάμισι-δυο χρόνια, τον Οκτώβρη του 2009, εκλεχτήκατε Πρωθυπουργός και δηλώσατε τότε ότι θέλετε να είστε ένας αντιεξουσιαστής στην εξουσία και πολλοί χαιρετήσαμε αυτή τη δήλωσή σας. Βλέπουμε ότι με τη στάση σας, σήμερα που ο κόσμος είναι στους δρόμους και ζητά δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία και εσείς κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε, όχι αντιεξουσιαστής στην εξουσία δεν είστε, αλλά είστε ένας εξουσιομανής στην εξουσία, γαντζωμένος στην πρωθυπουργική καρέκλα, στο Μέγαρο Μαξίμου...».
«Είναι πολύ εύκολο να δικάζει κανείς προθέσεις», απάντησε ο Πρωθυπουργός και τόνισε πως το ζητούμενο, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τους πιστωτές, είναι «να φύγουμε από την κηδεμονία της τρόικας». Πρόσθεσε μάλιστα: «Νομίζετε πως θέλουν να μας χρηματοδοτούν αυτοί; Υπάρχουν και θεωρίες συνωμοσίας, ότι οι πιστωτές μας ήθελαν την Ελλάδα υπό χρεοκοπία. Τα λεφτά τους ήθελαν, να απαλλαγούν απ’ την Ελλάδα! Στο ΔΝΤ λέγανε: ‘γιατί δίνουμε σ’ αυτήν την πλούσια χώρα, στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας, όταν υπάρχουν φτωχές χώρες στην Ασία και την Αφρική;’...».
Kαι συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Θέλετε ή όχι, να διεκδικήσω τα χρήματα αυτά; Πείτε το πολύ καθαρά, όχι μισόλογα! Αν είναι να πούμε ‘φτύστους’, να το κάνουμε, όλοι! Το λέω κι εγώ ανθρώπινα καμιά φορά: ‘Αει στο καλό με αυτούς που έχουμε από πάνω μας!’. Το έλλειμμα όμως σήμερα, είναι ολόκληρη η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων και την επόμενη μέρα, δεν θα είχαμε να πληρώσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους».
Και συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Αυτή είναι η πατριωτική στάση;».
Ο κ. Παπανδρέου, επίσης, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός νέου διχασμού της ελληνικής κοινωνίας, «εάν ο όχλος γίνει εργαλείο στα χέρια άλλων» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως υποκινεί πολλές από τις ομάδες που επιτίθενται δημόσια σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ: «Προσέξτε πάρα πολύ τις πρακτικές σας. Δεν θα επιτρέψουμε να σταματήσετε τις δημοκρατικές διαδικασίες με αυταρχισμούς και αυθαιρεσίες. Εμείς είμαστε εκείνοι που θα εγγυηθούμε τους δημοκρατικούς θεσμούς - πράγματι ακούγοντας και πολλές απ’ τις φωνές που είναι έξω από την αίθουσα αυτή», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου. «Oι χαρακτηρισμοί Πινοσέτ μπορεί να ακούγονται ωραίοι σε κάποια blogs και τηλεοπτικά παράθυρα, αλλά όχι εδώ σε αυτήν την αίθουσα» του είπε.
Επίσης, κατά την ομιλία του, έκανε και πάλι αναφορά σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αυτή την φορά όμως διευκρινίζοντας πως «πρέπει να γίνουν και σε εμάς επώδυνες αλλαγές, να υπάρξει διαφάνεια στα κόμματα, στους πολιτικούς, στα media, να αλλάξει το σύστημα της δημόσιας διοίκησης. Γι’ αυτές τις αλλαγές θα πρέπει να ζητήσουμε την ψήφο του λαού μέσω δημοψηφίσματος».
Τέλος, στην πρόταση του Τσίπρα, για διεκδίκηση φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, ο Πρωθυπουργός του είπε: «Εγώ πήγα στην Πρωθυπουργό της Ελβετίας και έθεσα το θέμα ως καίριο, σε επί τούτου συνάντηση. Είμαστε σε διαπραγμάτευση με τους Ελβετούς, ώστε να φορολογηθούν οι ελληνικές καταθέσεις με ειδικό σύστημα. Καλό είναι να διαβάζετε όλα τα δελτία Τύπου».
Είχε προηγηθεί η σε πολύ πιο ήπιους τόνους αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, την ερώτηση του οποίου χαρακτήρισε, πάντως, ως «υπεύθυνη και πατριωτική».
Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι το κόμμα του πάντα με μέτρο, επιχειρήματα και χωρίς ανεπίτρεπτες εξαλότητες και ύβρεις, συμβάλλει στο να βρει η χώρα το μέσο δρόμο και να βγει από την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται. Αυτό κάνει, όπως είπε, και τώρα. Ωστόσο, τα νέα σκληρά μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνησης με την τρόικα, δεν είναι ο σωστός δρόμος για να βγούμε από την κρίση.
«Αποκρατικοποιήσεις με τους όρους των δανειστών μας και επιπλέον επιτήρηση δημιουργεί άσχημες εντυπώσεις. Μειώνεται, δεν αυξάνεται η εθνική κυριαρχία μας, ο τρόπος παρεμβάσεων των δανειστών μας και προς εσάς και προς τον αρχηγό της ΝΔ. Είναι ευθεία βολή στα εσωτερικά της χώρας μας. Φωνάζει η Γερμανία, μας τρομάζει η Γερμανία όλη μας η ζωή είναι Γερμανία και δεν έχουμε τη δύναμη να της πούμε να προσέχει τον πελάτη της, μην μας βιάζεται με τρόπο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης, τονίζοντας ότι το μεσοπρόθεσμο-μνημόνιο θα ψηφιστεί επειδή δεν υπάρχει η ελεύθερη βούληση των βουλευτών (ΠΑΣΟΚ).
Ο κ. Παπανδρέου του απάντησε ότι «οι βουλευτές που ψηφίζουν τα εφαρμοστικά σχέδια και στηρίζουν την πορεία της χώρας το κάνουν γιατί έχουν πατριωτική εθνική συνείδηση. Πρέπει να πιστέψουμε στους εαυτούς μας. Είναι πολύ εύκολο στην αρχή ενός τριετούς προγράμματος που έχει δυσκολίες να πούμε να γυρίσουμε πίσω. Δεν θα φοβηθούμε όμως στις πρώτες δυσκολίες, δεν θα γυρίσουμε πίσω, θα πάμε μπροστά και ας είναι το πιο δύσκολο αυτό. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Επιβάλλεται η συναίνεση. Να δείξουμε ότι κατανοούμε τις ευθύνες μας για να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου