Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Τρισέ: Οικονομική πειθαρχία, όχι αναδιάρθρωση


. Την ανάγκη για μια καλύτερη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, επανέλαβε χθες από τη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Μία μόλις μέρα, αφού απέρριψε εκ νέου οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης χρέους ως λύση στην οικονομική κρίση της ευρωζώνης, ο κ. Τρισέ, κάνοντας σύγκριση με τις ΗΠΑ, δήλωσε: «Το να διαχειρίζεται κανείς τόσο τεράστιες και διαφορετικές οικονομίες, που έχουν κοινό νόμισμα, είναι μια επιπλέον πρόκληση σε μια ένωση κυρίαρχων κρατών, απ’ ό,τι σε μια ομοσπονδία».

«Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά αδιάκοπα την ανάγκη για σημαντική ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ» πρόσθεσε, ενώ επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Αλεξάντερ Χάμιλτον που πίστευε στην ανάγκη ισχυρής κεντρικής κυβέρνησης, τόνισε: «Πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο φεντεραλιστικά».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τρισέ είχε αναφερθεί στην ανάγκη δημιουργίας μακροπρόθεσμα ενός υπουργείου Οικονομικών της ζώνης του ευρώ για να συνεχιστεί η διαδικασία της οικονομικής ολοκλήρωσης. Μια πρόταση που προσέκρουσε αμέσως στα πεσιμιστικά σχόλια Ευρωπαίων πολιτικών.
Κατά την χθεσινή του ομιλία σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ακόμη ότι οι χώρες της ευρωζώνης που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση είναι αυτές που είτε είχαν ανισορροπίες από μεγάλες «φούσκες» περιουσιακών στοιχείων, είτε δεν αντιμετώπισαν από πριν τα διαρθρωτικά προβλήματά τους.
Ειδικότερα, είπε, η Ελλάδα και η Ιρλανδία παρέμειναν σε ύφεση το 2010. Η επίπτωση της κρίσης στις διάφορες οικονομίες της Ευρωζώνης, πρόσθεσε ο κ. Τρισέ, ακολουθεί αντίστοιχο πρότυπο με αυτό που παρατηρήθηκε στις Πολιτείες των ΗΠΑ, οι οποίες δεν είχαν την ίδια αντίδραση κατά τη διάρκεια της κρίσης και στην περίοδο της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.
Παρουσιάζοντας μία σειρά από στοιχεία που αφορούν βασικούς οικονομικούς δείκτες -όπως το ΑΕΠ, το κατά κεφαλήν εισόδημα και τον πληθωρισμό- ο κ. Τρισέ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ευρωζώνη δεν είναι περισσότερο ετερογενής από οικονομική άποψη σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου