Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Wikileaks: Εντονος αντιαμερικανισμός σε διάσημη στρατιωτική σχολή του Πακιστάν


ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΤΝ. («ΑΠΕ»). Αξιωματικοί εκπαιδεύτηκαν σε διάσημη στρατιωτική σχολή του Πακιστάν, η οποία ενισχύει τις προκαταλήψεις τους κατά των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ιστότοπο Wikileaks, γεγονός που υπογραμμίζει την ανησυχία για την έκρηξη αντιαμερικανικού αισθήματος στη χώρα σε μία εποχή
κατά την οποία οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Ισλαμαμπάντ είναι τεταμένες.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Πακιστάν, Αν Πάτερσον, διαπίστωσε ότι οι αξιωματικοί στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Άμυνας (NDU) ήταν «αφελείς και προκατειλημμένοι» κατά των ΗΠΑ, βασικού συμμάχου του Πακιστάν, που παρέχει στη χώρα δισ. δολάρια σε βοήθεια για την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας.
Από την ημέρα της επιχείρησης εξόντωσης από τις αμερικανικές δυνάμεις του Οσάμα μπιν Λάντεν, στο Πακιστάν, όπου ο ηγέτης της αλ Κάιντα προφανώς ζούσε επί χρόνια, εκφράζονται φόβοι ότι ο πακιστανικός στρατός μπορεί να συγκεντρώνει στους κόλπους του οπαδούς των ενόπλων ισλαμιστών.
Ο πακιστανικός στρατός ελέγχει επίσης το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας και μία σειρά επιθέσεων κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων έχει εντείνει τους φόβους σχετικά με την ασφάλεια αυτών των όπλων.
«Η ελίτ αυτής της ομάδας συνταγματαρχών και ταξιάρχων εκπαιδεύονται με προκατάληψη στο NDU και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ακούνε διαφορετικές απόψεις για τις ΗΠΑ», αναφέρει το τηλεγράφημα του Wikileaks, επικαλούμενο την Πάτερσον, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Dawn.
«Δεδομένης της προκατάληψης των εκπαιδευτών, θεωρούμε επίσης ότι θα ήταν σκόπιμο να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής για τους εκπαιδευτές», είπε η ίδια.
Ορισμένοι από τους αξιωματικούς θεωρούσαν ότι η CIA ήταν υπεύθυνη για τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η Πάτερσον είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν σε μία «χαμένη γενιά» αξιωματικών του στρατού που δεν παρακολούθησαν προγράμματα εκπαίδευσης στις ΗΠΑ όταν η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις κατά του Πακιστάν τη δεκαετία του΄90 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Τα τηλεγραφήματα καταγράφουν επίσης την αναφορά ενός αξιωματικού του αμερικανικού στρατού, του συνταγματάρχη Μάικλ Σλάιχερ, ο οποίος παρακολούθησε ένα πρόγραμμα στο NDU και επιβεβαιώνει τις απόψεις που εκφράζει η Πάτερσον.
«Οι εκπαιδευτές στο ανώτερο κλιμάκιο είχαν παρανόηση για την αμερικανική πολιτική και τον πολιτισμό και αυτές οι προκαταλήψεις τους επηρέαζαν τα μαθήματα, ενώ οι φοιτητές μοιράζονταν αυτή την παρανόηση με τους καθηγητές τους, παρότι έχουν παιδιά που φοίτησαν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ ή του Λονδίνου», είπε ο Σλάιχερ, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα.
Ο Χαμαγιούν Καν, καθηγητής στο NDU, ωστόσο, διαψεύδει ότι στο πανεπιστήμιο διδάσκεται ο αντιαμερικανισμός. «Δεν έχω δει κρούσματα προκατάληψης όπως έχει αναφέρει εδώ (η Πάτερσον)», λέει.
Η Dawn έγραψε ότι δεκάδες τηλεγραφήματα από αμερικανικές πρεσβείες ανά τον κόσμο έδειξαν επίσης ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παρακολουθούν και να ελέγχουν στενά τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα του Πακιστάν.
Το 2008, η επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Νάνσι ΜακΈλντονι, περιέγραψε με λεπτομέρεια τις συζητήσεις της με τις τουρκικές αρχές σχετικά με την επιθυμία των ΗΠΑ για ανάληψη δράσης κατά των ύποπτων αποστολών εμπορευμάτων στο Πακιστάν.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, «κάλεσαν την ΚΤΤ (κυβέρνηση της Τουρκίας) να επικοινωνήσει με τις κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και του Παναμά και να ζητήσει το φορτίο να αποσταλεί σε άλλο λιμάνι».
Το πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν βρέθηκε στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας μετά την ομολογία το 2004 του Αμπντούλ Καντίρ Καν, «πατέρα» της πακιστανικής ατομικής βόμβας, για την ανάμειξή του στις πωλήσεις πυρηνικών μυστικών στο Ιράν, το Ιράκ και τη Βόρεια Κορέα.
Η κυβέρνηση έδωσε χάρη στον Καν, αλλά τον έθεσε σε κατ' οίκον περιορισμό. Δικαστήριο αποφάσισε το 2009 να αφεθεί ελεύθερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου