Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ρουμπινί: Ελεγχόμενη αναδιάρθρωση δεν θα παραλύσει το τραπεζικό σύστημα


. Μία ελεγχόμενη αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους, η οποία είναι αναγκαία και αναπόφευκτη, δεν θα παραλύσει το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, επισημαίνει ο καθηγητής Οικονομικών στο New York University.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «ΑΡ», όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο κ. Ρουμπινί, μία ελεγχόμενη αναδιάρθρωση μπορεί να προλάβει χειρότερα προβλήματα. Κατηγορεί μάλιστα την ΕΚΤ για λανθασμένη «δογματική» άρνηση στο ενδεχόμενο αυτό, και τονίζει πως το χρέος της Ελλάδας είναι μη διαχειρίσιμο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κάτοχοι ομολόγων θα μπορούσαν να δεχτούν νέα ομόλογα, χωρίς μείωση της αξίας αυτών που ήδη κατέχουν, αλλά με απώτερο χρόνο αποπληρωμής. Αυτό, όπως εξηγεί, θα απέτρεπε από τις τράπεζες που είναι εκτεθειμένες σε ελληνικό χρέος να έχουν σοβαρές απώλειες. Επίσης, όπως μετέδωσε το «Bloomberg», ο κ. Ρουμπινί σε ομιλία του σε συνέδριο στο Βουκουρέστι, είπε πως είναι «απερίσκεπτος όποιος μιλάει για χρεοκοπία στην Ελλάδα».
Τόνισε πως μια αναδιάρθρωση του χρέους, είναι «αναγκαία και αναπόφευκτη» και θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη, καθώς «αυτό είναι το καλύτερο σενάριο».
Κάποιες δηλώσεις από την ΕΚΤ, που μιλούν για μια ελληνική χρεοκοπία, «δεν είναι μόνο λανθασμένες, είναι και επικίνδυνες», καθώς ρισκάρουν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα και να προκαλέσουν πανικό στην Ελλάδα, πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και οι απειλές που απευθύνονται σε όλη την Ευρώπη, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά από κάθε χώρα. Το ρίσκο μετάδοσης από την Ελλάδα είναι περιορισμένο», υπογράμμισε ακόμη, διευκρινίζοντας ότι:
«Κάθε χώρα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και η ελληνική αναδιάρθρωση έχει μηδενική επίπτωση στην πρόσβαση στην αγορά, για τις άλλες χώρες. Θα έλεγα πως οι τρέχουσες πιέσεις των spreads στην Ιταλία και στην Ισπανία δεν έχουν τίποτα σχετικό με την Ελλάδα, έχουν να κάνουν με την έλλειψη αξιοπιστίας».
Επίσης, δηλώσεις του κ. Ρουμπινί φιλοξενούσε και η γερμανική «Handelsblatt», με τον ίδιο να επιμένει σε «ελεγχόμενη αναδιάρθρωση», καθώς η στρατηγική του «δανείζω και προσεύχομαι», που ακολουθεί το Eurogroup, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Οτμαρ Iσινγκ, υποστήριξε σε συνέντευξη Tύπου στην Κοπεγχάγη, ότι η Ελλάδα είναι «αφερέγγυα», όπως μετέδωσε το «Bloomberg».
Τοποθέτηση για το ελληνικό χρέος έκανε και το μέλος του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, Πέτερ Μπόφινγκερ.
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, είπε, πρέπει να εξετάσουν το «κούρεμα» (haircut) και την έκδοση κοινών ευρωομολόγων για να μειωθεί το βάρος του χρέους χωρών, όπως της Ελλάδας.
Ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών, είπε ότι με τη μείωση της αξίας του ελληνικού χρέους κατά 40% και τη μετατροπή του υπόλοιπου χρέους στα ονομαζόμενα ευρωομόλογα, θα μειωθούν οι δαπάνες της Ελλάδας για τόκους και επίσης θα σταθεροποιηθεί η περιοχή της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου