Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

«Σενάριο τρόμου» η αναδιάρθρωση για την ΕΚΤ


 «Σενάριο τρόμου», αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη της Γαλλίας, Κριστιάν Νόιερ, ο οποίος, με την τοποθέτηση αυτή, επιβεβαιώνει την κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ πολιτικών ηγετών της ΕΕ και των αξιωματούχων της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του «ελληνικού ζητήματος».
Η επισήμανση του κ. Νόιερ, έγραψε η «WSJ», επισημαίνει πως η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, που ξεκινά από την Ελλάδα, έχει μπει σε μία πιο επικίνδυνη φάση.



Το ερώτημα που παραμένει, είναι πόσο πρόθυμες είναι οι χώρες μέλη με υγιή οικονομικά να συνεχίσουν να πληρώνουν για διασώσεις. Και ως αποτέλεσμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποιας μορφής αναδιάρθρωσης, για το ελληνικό χρέος, κάτι στο οποίο δεν αντιτίθενται η Γερμανία και η Γαλλία.


Μόλις χθες μάλιστα ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Ολι Ρεν, είπε πως το «κούρεμα» δεν αποτελεί επιλογή, αλλά τόνισε ότι εξετάζεται η δημιουργία μηχανισμού αναδιάταξης αναπροσαρμογής του χρόνου πληρωμής- για την Ελλάδα.


Την ίδια ώρα, ωστόσο, η ΕΚΤ, όπως επισήμανε και η «WSJ», μία μέρα μετά από σχετικό δημοσίευμα της «New York Times» («Νιου Γιορκ Τάιμς»), ανησυχεί πως οι συνέπειες από μία αναδιάρθρωση θα φτάσουν ως την Ιρλανδία ή και άλλες αδύναμες οικονομικά χώρες της ευρωζώνης. Και οι οίκοι αξιολόγησης, παράλληλα, προειδοποιούν ότι σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, μπορεί να επηρεαστεί το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, αλλά και η αξιολόγηση άλλων ευρωπαϊκών κρατών.


Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Societe General, Φρεντερίκ Ουντέα, δήλωσε πως θα είναι δύσκολο να πειστούν οι αγορές πως μία αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας θα είναι μεμονωμένο γεγονός.


«Αποψή μου είναι ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό», είπε.


Η διαφωνία των Ευρωπαίων, προκαλείται γύρω από την απάντηση σε ένα βασικό ερώτημα: Τι πρέπει να γίνει καθώς η Ελλάδα, ξανά, ξεμένει από χρήματα; Ολοι συμφωνούν πως τα 110 δισ. ευρώ της διάσωσης από ΔΝΤ και ΕΕ, πέρυσι, δεν είναι αρκετά. Ομως, δεν υπάρχει συμφωνία στο πώς θα καλυφθούν τα κενά στη χρηματοδότηση, καθώς η Ελλάδα παραμένει αποκομμένη από τις αγορές.


Οι πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες, δεν θέλουν να δώσουν νέα χρήματα, εξαιτίας των αντιδράσεων στο εσωτερικό τους, αλλά και του κινδύνου να διαιωνιστεί η παροχή δανείων προς τις πιο αδύναμες.


Αντί αυτού, το Βερολίνο και οι σύμμαχοί του, θέλουν χώρες όπως η Ελλάδα να διορθώσουν τα οικονομικά τους, μέσω επώδυνων περικοπών και αναδιάρθρωσης χρέους.


Η θέση της ΕΚΤ είναι ότι το οικονομικό «κενό» της Ελλάδας θα πρέπει να καλυφθεί από τις υπόλοιπες χώρες, από τη στιγμή που η Αθήνα θα έχει εξαντλήσει τις επιλογές για τη μείωση του προϋπολογισμού και την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων και όχι μέσω της επιμήκυνσης των χρεών.


Ωστόσο, σημαντικοί υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, όπως ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν αφήσει την πόρτα ανοιχτή για μία «αναδιάταξη» του ελληνικού χρέους, που βασικά σημαίνει επιμήκυνση, για να βοηθήσουν την Ελλάδα να «κλείσει τις τρύπες» του 2012 και 2013.


Η αναδιάταξη, δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά τουλάχιστον θα επιβάλλει λίγο «πόνο» και στους ιδιώτες επενδυτές και όχι μόνο στους φορολογούμενους. Αν αυτό θεωρηθεί χρεοκοπία όμως θα αποτελέσει ένα τεράστιο πλήγμα για την ευρωζώνη και την αξιοπιστία της. Η ΕΚΤ, ανησυχεί για τις εύθραυστες τράπεζες, που δεν είναι έτοιμες να έχουν απώλειες.


Ο κ. Νόιερ, επανέλαβε μάλιστα την απειλή πως αν υπάρξει αναδιάρθρωση, τα ελληνικά ομόλογα δε θα γίνονται πλέον δεκτά ως εγγύηση δανεισμού από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι αποκομμένες από τη διατραπεζική αγορά εξαιτίας των υποβαθμίσεων της Ελλάδας.


Και ενώ πέρυσι υπήρξε μία διαφωνία και εντός της ΕΚΤ για το αν πρέπει να γίνουν αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, πλέον οι αξιωματούχοι της, ομόφωνα αποκηρύσσουν οποιαδήποτε αναδιάρθρωση.


Καταλήγοντας άλλωστε, το δημοσίευμα, υπενθύμιζε, όπως έγραψε και ο «Ε.Κ.», το πώς η ΕΚΤ πίεσε στο παρασκήνιο την Ιρλανδία να δεχθεί διάσωση τον περασμένο Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου