Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

FTD: Αναγκαστική παύση για τη δημοκρατία στην Ελλάδα


Η συναίνεση στην Ελλάδα για τα νέα μέτρα λιτότητας, θα επιβληθεί αναγκαστικά από την τρόικα ώς το 2015, ακόμη και αν την αρνείται η αντιπολίτευση, επισήμανε χθες η γερμανική έκδοση της «FT».
Χαρακτηριστικός άλλωστε ήταν ο τίτλος του δημοσιεύματος, «Αναγκαστική παύση για τη δημοκρατία», αλλά και ο υπότιτλος:
 «Στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα οι πολίτες δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή Η πολιτική χαράσσεται αλλού».


Συγκεκριμένα, η «FTD» αρχικά αναφερόταν στη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ότι δεν συμφωνεί με τη «συνταγή θεραπείας» της ελληνικής κρίσης, που «αποδείχθηκε εσφαλμένη» και τη συνακόλουθη άρνησή του να συναινέσει στο νέο πακέτο μέτρων λιτότητας.


«Ο Σαμαράς όμως έχει ένα μικρό πρόβλημα: Η ΕΕ και το ΔΝΤ μάλλον θα τον αναγκάσουν να υποστηρίξει την πολιτική της κυβέρνησης. Γιατί προϋπόθεση για τη συνέχιση εκταμίευσης της δανειακής βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι η διακομματική συναίνεση.


Στην τελευταία σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, όλοι συμφώνησαν ότι οι πολιτικές τύχες της χώρας εξαρτώνται κυρίως από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.


Το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας όμως διαρκεί μέχρι το 2015, άρα και πέρα από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Γι’ αυτό οι δανειστές θέλουν να διασφαλίσουν μακροπρόθεσμη συναίνεση», σχολίαζε η «FTD», προσθέτοντας:


«Με άλλα λόγια, ο Σαμαράς μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αλλά δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει άλλη πολιτική. Τα βασικά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού αποφασίζονται στις Βρυξέλλες, στην Φρανκφούρτη και στην Ουάσιγκτον. Το ίδιο περιορισμένη είναι η δημοκρατία και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, που επίσης λαμβάνουν μεγάλα δάνεια. Σε χώρες όπως η Ισπανία ή το Βέλγιο οι οίκοι αξιολόγησης, με τη συνεχή απειλή της υποτίμησης των κρατικών ομολόγων τους, φροντίζουν να ελαχιστοποιούν τα πολιτικά περιθώρια σε σχέση με όσα η αντιπολίτευση θέλει να λέει στους ψηφοφόρους της».


Οι διεθνείς οργανισμοί επεμβαίνουν όλο και πιο «βαθιά σε εσωτερικές υποθέσεις των κρατών και παρακάμπτουν τη λογική της κρατικής κυριαρχίας», ανέφερε σχετικά ο πολιτειολόγος, Μίκαελ Ζουρν.


Ειδικά στην Αθήνα, συμπλήρωνε, όπου γεννήθηκε για πρώτη φορά πριν από 2000 χρόνια η δημοκρατία, έχει παύσει να υφίσταται.


Αποφάσεις, για τις οποίες κανονικά η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα διαφωνούσαν έντονα, υπαγορεύονται πλέον από την τρόικα, δηλαδή τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.


Το μήνυμα των αγορών ήταν σαφές: Δεν επιτρέπεται να αλλάξει κάτι στην πολιτική λιτότητας των Σοσιαλιστών.


Δεν είναι απορίας άξιο, λοιπόν, που το νέο ισπανικό κίνημα διαμαρτυρίας απαιτεί μια ριζικά νέα αρχή. Τα ελληνικά συνδικάτα προγραμματίζουν ήδη την επόμενη γενική απεργία. Αλλά δεν μπορεί κανείς απεργώντας να σταματήσει τη λειτουργία του Ταμείου διάσωσης και των χρηματαγορών, κατέληγε το δημοσίευμα.


«FT» για αποκρατικοποιήσεις


Οσον αφορά στην αγγλική έκδοση της «FT», στο επίκεντρο βρισκόταν χθες το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ειδικότερα, ένα δημοσίευμα ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο των 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, γιατί οι επενδυτές δεν είναι σε θέση να εξετάσουν θετικά άλλου είδους επενδύσεις σε μια χώρα που ήδη αποφεύγεται η αγορά κρατικών ομολόγων.


«Υπό άλλες συνθήκες το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα προκαλούσε θαυμασμό. Με δεδομένη όμως την κρίση που βιώνει η Ελλάδα το σχέδιο κρίνεται απίθανο», υπογράμμιζε η «FT».


Αυτό το σαρωτικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης, συμπλήρωνε, έχει σχεδιαστεί κυρίως για να αγοράσει η Αθήνα περισσότερο χρόνο ώστε να αποφύγει την αναδιάρθρωση ή την χρεοκοπία. Παράλληλα, οι επενδυτές φαίνεται ότι έχουν αποδεχτεί ένα ουσιαστικό «κούρεμα» ως αναπόφευκτο.


Γι’ αυτό και σε έτερο δημοσίευμα η εφημερίδα, υπογράμμιζε πως, καθώς η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πετύχει στις ιδιωτικοποιήσεις αμφισβητείται ανοιχτά, πρέπει να υιοθετηθεί η λύση της ανάθεσης των αποκρατικοποιήσεων σε έναν διεθνή οργανισμό.


Οι Ευρωπαίοι ήδη μεριμνούν σχετικά, διευκρίνιζε το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι υπάρχει η πεποίθηση πως από τις αποκρατικοποιήσεις μπορούν να αντληθούν έως και 250-300 δισ. ευρώ.


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων είναι η τελευταία ελπίδα της Ελλάδας για να αποφύγει την χρεοκοπία. Στο πλαίσιο αυτό, και έπειτα από τη διαφωνία της αντιπολίτευσης για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα, η πρόταση των Ολλανδών να αναλάβει ένα επενδυτικό κεφάλαιο υπό τη διαχείριση ξένων ειδικών τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις, κερδίζει έδαφος, τόνιζε η «FT», ενώ καταλήγοντας έγραφε:


«Ενα τέτοιο σχέδιο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην Ελλάδα όμως, ο (Ολλανδός υπουργός Οικονομικών) Γιανς Κις Ντε Γιάγκερ είπε ότι τέτοιες σκέψεις θα πρέπει να παραβλεφθούν. ‘Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεπεράσει το σημείο που είμαστε ευαίσθητοι. Τα κοινά μας προβλήματα είναι απλά πολύ σοβαρά’».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου