Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Στα όρια πανικού η πολιτική τάξη της Ελλάδας


Μία ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για την ελληνική Οικονομία. Η κυβέρνηση αναζητά συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στο εσωτερικό για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. Και αυτό υπό την πίεση της τρόικας από το εξωτερικό, που θέτει τα νέα μέτρα και τις αποκρατικοποιήσεις ως προϋποθέσεις, ώστε να προσφέρει πρόσθετη στήριξη για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία ξανά.

Τα χρονικά όρια στενεύουν, μετά και την αλλαγή στάσης της Γαλλίας, που τάσσεται πλέον υπέρ
μίας ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους, στο πλευρό της Γερμανίας, όπως έγραψε η «Wall Street Jounral». Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παραμένει η μόνη πλέον που δεν θέλει οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης. Ωστόσο, όπως ανέφερε το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, ίσως και αυτή τελικά αναγκαστεί να συμβιβαστεί.
Σε εκείνο που συμφωνούν άλλωστε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ -αν όχι στον τρόπο διάσωσης- είναι πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να «πράξει άμεσα» και εκείνη, αν θέλει νέα βοήθεια.
Η Ελλάδα, εξάλλου, παραμένει αποκομμένη από τις αγορές με το spread των 10ετών ομολόγων σε νέα επίπεδα ρεκόρ άγγιξε το 16%- και το CDS κοντά στις 1.500 μονάδες βάσης. Το δε χρέος, ήδη βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ, ενώ το έλλειμμα, παρά τα σκληρά μέτρα, λόγω της αποτυχίας στα έσοδα και την τελευταία αναθεώρηση της Eurostat, παραμένει πάνω από το 10% του ΑΕΠ. Η τελευταία υποβάθμιση της Παρασκευής από τον Fitch, έριξε το ελληνικό Χρηματιστήριο σε νέα χαμηλά 14ετίας, ενώ οι τραπεζικές μετοχές είναι οι «αρνητικές πρωταγωνίστριες».
Μόνο τυχαίο δεν είναι λοιπόν που οι επενδυτές δίνουν πιθανότητες κοντά στο 70% η χώρα να χρεοκοπήσει τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ ακόμη και η αποχώρηση του Ντονιμίκ Στρος Καν από το ΔΝΤ προκάλεσε σύγχυση για το τι μέλλει γενέσθαι με την ελληνική Οικονομία.
Παράλληλα, δεν είναι λίγη η πίεση προς την κυβέρνηση από το εσωτερικό της χώρας με την κοινωνία να ασφυκτιά. Η ανεργία φτάνει το 16%, η ύφεση πρόκειται να είναι στο 3,5% φέτος, άνθρωποι καταφεύγουν σε κέντρα ψυχολογικής στήριξης και οι διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας, είναι καθημερινές.
Υπό το πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, για σήμερα, Δευτέρα, έχει συγκαλέσει Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ αύριο, Τρίτη, θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, πλην της γενικής γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, που απέρριψε την πρόσκληση.
Στο Υπουργικό, θα συζητηθεί το 4ετές Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, που αναμένεται να περιλαμβάνει και πρόσθετα μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ, ώστε η κυβέρνηση να καλύψει τις «τρύπες» σε έσοδα και έλλειμμα φέτος. Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου, θα το θέσει υπόψη των πολιτικών αρχηγών, αν και οι τελευταίες «πινελιές» επί αυτού, πρόκειται να μπουν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, αφού οι ελεγκτές της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα.
Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, εκτός από τα νέα μέτρα, είναι και οι αποκρατικοποιήσεις. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τάχθηκε μάλιστα ανοιχτά χθες υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου μηχανισμού ιδιωτικοποιήσεων, με ξένους ειδικούς στη σύνθεσή του.
Ο κ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», δήλωσε αποφασισμένος να σώσει τη χώρα. Ομως, τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και οι αποκρατικοποιήσεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και στην ίδια την κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό να αναζητά συνεκτική γραμμή.
Ενδεικτικές της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι οι δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στο «Πρώτο Θέμα», ο οποίος λέει «όχι» σε ένα δεύτερο Μνημόνιο.
Η κατάσταση της Ελλάδας εξαρτάται άμεσα και από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Και όπως έγραψε η «WSJ», το Σάββατο, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρτν, σηματοδότησε με συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», την αλλαγή στάσης της χώρας της, υπέρ μίας ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση της αποπληρωμής του.
Η κ. Λαγκάρντ, πιθανή διάδοχος του Ντομινίκ Στρος Καν στην ηγεσία του ΔΝΤ, όπως έγραψε η «WSJ» ανέφερε ότι το Παρίσι, μπορεί να υποστηρίξει μία αναπροσαρμογή χρόνου αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο χρεοκοπίας αν δεν λάβει και άλλα μέτρα, ώστε να θέσει υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά της.
Μέχρι πρόσφατα η Γαλλία τασσόταν στο πλευρό της ΕΚΤ, κατά οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωσης. Ωστόσο, η τοποθέτηση αυτή της Γαλλίδας Υπουργού φέρνει το Παρίσι πιο κοντά στο Βερολίνο και τον Γερμανό ομόλογο τής κ. Λαγκάρντ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είναι υπέρ μίας αναδιάρθρωσης υπό όρους. Ετσι, πλέον μένει μόνο η ΕΚΤ, κατά της αναπροσαρμογής όρων αποπληρωμής, κάτι που πιθανώς την αναγκάσει να συμβιβαστεί, παρά την πρόσφατη απειλή της πως μίας οποιαδήποτε αναδιάρθρωση θα την έκανε να μην δέχεται πλέον ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις δανεισμού.
«Αυτό που σίγουρα δεν θέλουμε είναι η στάση πληρωμών, μία χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, στην «Der Standard». «Μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε είναι βασισμένο σε εθελοντική συναίνεση με τις τράπεζες», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπός της διευκρίνισε:
«Αν οι τράπεζες αποφασίσουν μονομερώς, μετά από συνεννόηση με τις ελληνικές Αρχές να προσφέρουν μία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, δεν θα ήταν αντίθετη».
Με τις δηλώσεις της αυτές, η κ. Λαγκάρντ φαίνεται πως είναι πλέον «κοντά» στον κ. Σόιμπλε, ο οποίος, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα στο θέμα της αναδιάρθρωσης, εξέθεσε με συνέντευξή του στην «Bild» και τους όρους με τους οποίους αυτή πρέπει να γίνει.
«Εάν η αξιολόγηση της τρόικας δείξει ότι χρειάζονται βελτιώσεις» είπε, θα μπορούσε να υπάρξει ήπια αναδιάρθρωση, αρκεί να διασφαλιστεί ότι οι ιδιώτες πιστωτές δεν θα αποσυρθούν, η Αθήνα θα εξετάσει πρόσθετα μέτρα και θα συμφωνήσουν στην κίνηση οπωσδήποτε η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Ειδικότερα, ο κ. Σόιμπλε, δήλωσε πως «θα πρέπει, κατ’ αρχήν, οι Ελληνες να δουν τι μπορούν να κάνουν, ώστε με επιπρόσθετες προσπάθειες να ανταποκριθούν στους στόχους».
«Εάν αυτό δεν επαρκέσει και χρειαστεί αλλαγή των μέχρι τώρα συμφωνηθέντων, αυτό θα είναι εφικτό μόνον αν διασφαλιστεί ότι οι ιδιώτες επενδυτές και οι τράπεζες δεν θα αποσυρθούν από την Ελλάδα και δεν θα επωμιστούν στο τέλος τα πάντα οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι», πρόσθεσε.
Επίσης, πρέπει να υπάρχει επαρκής διασφάλιση ότι η Ελλάδα στο τέλος θα τα καταφέρει.
«Μόνον τότε μπορούμε να εξετάσουμε, σε περίπτωση που χρειαστεί, επιμήκυνση της περιόδου των ομολόγων που η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει τον επόμενο χρόνο», σημείωσε.
Απαραίτητη προϋπόθεση, κατά τον κ. Σόιμπλε, είναι και η συμφωνία του ΔΝΤ και της ΕΚΤ: «Φυσικά και χρειαζόμαστε -αν στο τέλος του δρόμου φτάσουμε εκεί- τη συμφωνία του ΔΝΤ και πρωτίστως της ΕΚΤ για μία επιμήκυνση αποπληρωμής ομολόγων, σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να υπάρξει σύγκρουση επ’ αυτού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου