Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Η εφημερίδα Economist δε βλέπει άλλη λύση από την πώληση γης


   Στην οικονομική κρίση της Ελλάδας αναφέρεται, για ακόμα μια φορά, η εφημερίδα Economist αναλύοντας με τις πιο απαισιόδοξες προοπτικές την κατάσταση. Μόνη διέξοδος η πώληση της κρατικής περιουσίας.

Σύμφωνα με το σημερινό άρθρο, η Ελλάδα δε θα πρέπει να προσκολληθεί σε ένα σχέδιο διάσωσης καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να επιτύχει, όπως άλλωστε μέχρι τώρα ούτε το χρέος μειώθηκε ούτε προοιωνίζεται τίποτα καλό για την καλυτέρευση της κατάστασης.
«Οι δημοσιονομικές αποτυχίες έχουν κάνει ακόμα πιο επιφυλακτικές τις αγορές απέναντι στο ελληνικό χρέος. Το επιτόκιο των δεκαετών κρατικών ομολόγων έχει σκαρφαλώσει στο 13%. Οι διεθνείς οίκοι υποβάθμισαν κι άλλο την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Αυτό δεν επηρεάζει την κυβέρνηση για την ώρα, καθώς μπορεί να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες από τα κεφάλαια διάσωσης.
Όμως, το σχέδιο του περασμένου Μαϊου υπολόγιζε να εκταμιεύσει χρήματα που ανέρχονται σε πάνω από τα μισά από αυτά που απαιτούνται για να βγει το 2012 στις αγορές. Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο μοιάζει τελείως ανεδαφικό, θα χρειαστεί περισσότερη εξωτερική βοήθεια από τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη δεσμευτεί».
Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον Economist, είναι σε ένα φαύλο κύκλο.
«Αν παραμείνει αδύναμη, αυτό θα υπονομεύσει την ικανότητα της κυβέρνησης να επιβάλει πρόσθετες φορολογικές περικοπές, πράγμα που με τη σειρά του θα προκαλέσει κι άλλη απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών, που θα κλείσουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης στις τράπεζες. Άραγε υπάρχει κάποια διέξοδος από αυτήν την παγίδα;».
Φυσικά, το ερώτημα δεν είναι ρητορικό και ο Ecomonist δίνει την απάντησή του. Η μόνη λύση λοιπόν δεν είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά η πώληση γης και κρατικής περιουσίας.
«Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα πρέπει να προέλθει από τις πωλήσεις γης, όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Η έλλειψη μητρώου για τις ακριβείς συμμετοχές του κράτους στα ακίνητα και τη γη αποτελεί ακόμα ένα μεγάλο ζήτημα. Η θέσπιση του, θα ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεκινήσει η ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου