Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ψάχνουν τα οστά της Μόνα Λίζα


   Εκεί που καλά καλά δεν ξέρουμε ποια (ή ποιος) ήταν η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μια ομάδα Ιταλών ερευνητών προσπαθούν να βρουν τα οστά της!

Σύμφωνα με την παράδοση, τα στοιχεία συγκλίνουν ότι μοντέλο του Ντα Βίντσι ήταν η Λίζα Τζεραρντίνι, συζύγος ενός πλούσιου εμπόρου μεταξιού ονόματι Φραντσέσκο ντελ Τζιοκόντο (εξ ου και η ονομασία Τζοκόντα). Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα λείψανά της βρίσκονται σε ένα μοναστήρι στη Φλωρεντία και γι' αυτό σκοπεύουν να μεταβούν εκεί και κάνουν ανασκαφές.
Αν επιτύχουν, η έρευνα μπορεί να πιστοποιήσει την ταυτότητα της γυναίκας που εικονίζεται στο αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι -ένα μυστήριο που έχει απασχολήσει ειδικούς και εραστές της τέχνης επί αιώνες και έχει οδηγήσει σε αμέτρητες θεωρίες.
Ο Τζιόρτζιο Βαζάρι, καλλιτέχνης και βιογράφος του 16ου αιώνα, έγραψε ότι ο Λεονάρντο ζωγράφισε ένα πορτρέτο της γυναίκας του Τζιοκόντο.
Η Τζεραρντίνι γεννήθηκε το 1479. Πριν από λίγα χρόνια, ερασιτέχνης Ιταλός ιστορικός ανακοίνωσε ότι βρήκε το πιστοποιητικό θανάτου, που δείχνει ότι η Τζεραρντίνι πέθανε στις 15 Ιουλίου του 1542 και ετάφη στη μονή της Αγίας Ούρσουλας, στο κέντρο της Φλωρεντίας. Εκεί θα αρχίσουν οι ανασκαφές αργότερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε ο Σιλβάνο Βιντσέτι, ιστορικός της Τέχνης και επικεφαλής της ομάδας.
Αν εντοπιστούν οστά της Τζεραρντίνι, οι ερευνητές θα τα χρονολογήσουν με τη μέθοδο του άνθρακα και θα συγκρίνουν το DNA με αυτό από τα οστά των παιδιών της Τζεραρντίνι, κάποια από τα οποία είναι θαμμένα σε μια βασιλική, επίσης στη Φλωρεντία.
Τέλος, αν βρεθούν θραύσματα από το κρανίο της σε σχετικά καλή κατάσταση, οι ερευνητές θα επιχειρήσουν να ανασυγκροτήσουν το πρόσωπό της.
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου