Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ομογενής δικαστής τιμωρεί ένορκο για ρατσιστικά σχόλια


Ο ομογενής ομοσπονδιακός δικαστής της Νέας Υόρκης, Νικόλας Γαρούφης, τιμώρησε μια γυναίκα ένορκο με ποινή άσκησης καθηκόντων ενόρκου για αόριστο χρόνο, εξαιτίας ρατσιστικών σχολίων που έκανε εκείνη.

Η εν λόγω γυναίκα, η ένορκος με αριθμός 799, που είχε κληθεί για τη δίκη του μαφιόζου Βίνσεντ Μπασκιάνο (Βίνι Γκόρτζιους), ανέφερε στο ερωτηματολόγιο που της είχε δοθεί για να συμπληρώσει, ότι θαυμάζει λιγότερο τους Αφροαμερικανούς, τους Ισπανόφωνους και τους Αϊτινούς.
Ερωτηθείσα από τον ομογενή δικαστή για ποιο λόγο έδωσε αυτή την απάντησε, είπε: «Πάντα ακούς στις ειδήσεις ότι κάνουν κάτι». Δήλωσε επίσης ότι όλοι οι αστυνομικοί είναι τεμπέληδες και ότι χρησιμοποιούν τις σειρήνες των περιπολικών τους για να αποφεύγουν την κίνηση.
«Αυτό είναι εξοργιστικό», είπε ο εισαγγελέας Γαρούφης στην ασιατικής καταγωγής ένορκο.
Πλησιάζοντάς την, μάλιστα, της έδειξε μια σελίδα στο ερωτηματολόγιό της όπου εκείνη ανέφερε ότι ένας συγγενής της ήταν μέλος της συμμορίας «Chinese Ghost Shadows» που δρούσε τη δεκαετία του 1980. Στο ερωτηματολόγιο η ένορκος ανέφερε ότι ο συγγενής είχε καταδικαστεί για δολοφονία και είναι ακόμα στη φυλακή.
«Γιατί δεν έβαλες και τους Ασιάτες στο ερωτηματολόγιο;» τη ρώτησε δηκτικά ο Γαρούφης για να απαντήσει εκείνη: «Ισως θα έπρεπε να το έχω κάνει».
Ο αναπληρωτής ομοσπονδιακός εισαγγελέας, Τάριν Μερκλ, ζήτησε η εν λόγω γυναίκα να απαλλαγεί των καθηκόντων της για τη δίκη του Βίνι Γκόρτζιους, εξαιτίας των απρεπών σχολίων. Το αίτημά του έγινε αποδεκτό.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες προσπαθούν να αποφύγουν την υπηρεσία του ενόρκου κάνοντας χλευαστικά σχόλια γύρω από τις απόψεις που έχουν για διάφορα ζητήματα.
Μέχρι χθες, πάντως, δεν είχε διευκρινιστεί αν το κίνητρο της εν λόγω γυναίκας ήταν να απαλλαγεί των καθηκόντων της.
Αν όμως το κίνητρό της ήταν πράγματι αυτό, δεν πέτυχε το σκοπό της.
Αντίθετα, μάλιστα, στο εξής η εν λόγω γυναίκα θα επισκέπτεται τακτικά το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μπρούκλιν.
«Θα έρθει ξανά, σήμερα, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Θα έρχεται και στο μέλλον, έως ότου θα είμαι έτοιμος να την απαλλάξω των καθηκόντων της», είπε χαρακτηριστικά ο Γαρούφης.
Περίπου 1.000 υποψήφιοι ένορκοι έχουν συμπληρώσει τα σχετικά ερωτηματολόγια για τη δίκη του Μπασκιάνο. Ο αριθμός τους πλησιάζει το ρεκόρ των 1.089 ατόμων που είχαν κληθεί για τη δίκη του Τζον Γκότι, πριν από περίπου είκοσι χρόνια.
Περίπου οι μισοί από τους ενόρκους αποκλείονται από την όλη διαδικασία επιλογής πριν καν πάνε στο δικαστήριο για να περάσουν από συνέντευξη, είτε εξαιτίας της γλώσσας, είτε από το φόβο για τη μαφία, είτε εξαιτίας των ακραίων απόψεων που έχουν υπέρ ή κατά της θανατικής ποινής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου