Στην Αθήνα, έφτασαν τελικά χθες οι αρχιελεγκτές της τρόικας, οι οποίοι με νέα σύνθεση- επρόκειτο να συναντηθούν το απόγευμα με τον με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναχωρεί, σήμερα Πέμπτη για τη Βουδαπέστη, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνεδρίαση των Eurogroup και Ecofin. Αν η τρόικα κρίνει ότι θα χρειαστεί και νέο ραντεβού με τον Υπουργό Οικονομικών, το πιθανότερο είναι αυτό να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.
Οπως εξηγούσαν άλλωστε κυβερνητικοί παράγοντες, πρόκειται για την πιο κρίσιμη κάθοδο της τρόικας. Κι αυτό γιατί:
Πρώτον, πρέπει να βρεθεί άκρη με το έλλειμμα των προηγούμενων ετών, που είναι ακόμη άγνωστο πού θα καταλήξει, ώστε να συμφωνηθεί το ύψος των πρόσθετων μέτρων του 2011. Το ποσό των 1,74 δισ. ευρώ που εγγράφηκε στην προηγούμενη αναθεώρηση του Μνημονίου θεωρείται πολύ πιθανό να αυξηθεί. Είναι πιθανό προς το παρόν να καταλογισθούν μόνον οι αστοχίες στα έσοδα του 1ου τριμήνου, καθώς τα επίσημα στοιχεία από την Eurostat θα ανακοινωθούν στις 26 Απριλίου.
Δεύτερον, πρέπει να οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου Πακέτου, για την εύρεση των 22 δισ. ευρώ εισπρακτικών μέτρων και των 50 δισ. ευρώ αποκρατικοποιήσεων για τη μείωση του χρέους.
Εν μέσω έντονης σεναριολογίας για αναδιάρθρωση, η κυβέρνηση θέλησε να «υποβαθμίσει» την επίσκεψη αυτή της τρόικας, διαμηνύοντας πως δεν αποτελεί αξιολόγηση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά έχει να κάνει με «διαβούλευση» σχετικά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου, διευκρίνιζαν μάλιστα πως οι αρχιελεγκτές θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου, για να εξετάσουν την πορεία της Ελλάδας και να δώσουν ή όχι- το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου διάσωσης.
Στο μεταξύ, στις 15 Απριλίου αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Οσον αφορά στο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, που έφτασε στην Αθήνα από τη Δευτέρα, εκτός από τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Ζανιά, μετέβη και στις Ειδικές Γραμματείες ΔΕΚΟ και Αποκρατικοποιήσεων.
Συγκεκριμένα, από τον ειδικό γραμματέα ΔΕΚΟ, Γιώργο Κυριακό, ενημερώθηκαν για τις διαρθρωτικές αλλαγές στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, αλλά και για την πορεία συγκράτησης των μισθολογικών δαπανών (το υπουργείο Οικονομικών έχει προωθήσει διάταξη στη Βουλή, η οποία προβλέπει την έγκριση της μισθολογικής πολιτικής στις ΔΕΚΟ από Διυπουργική Επιτροπή).
Στη συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων, Γιώργο Χριστοδουλάκη, συζητήθηκε η προετοιμασία και υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου