Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Βουβά εγκλήματα με θύτες τα ίδια τα παιδιά τους


Σάλο –και όχι αδικαιολόγητα– προκάλεσε η δημοσιοποίηση στοιχείων έρευνας που έγινε από το Πανεπιστήμιο Monash για την κακοποίηση μεταναστών και μη, από τα παιδιά τους ή συγγενικά πρόσωπα, στην αγγλική έκδοση του Νέου
Κόσμου του Σαββάτου. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, ο αριθμός των Ελλήνων ηλικιωμένων που πέφτουν θύματα κακοποίησης από συγγενικά τους πρόσωπα είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη εθνότητα.
Εκ προοιμίου, να πούμε ότι το δείγμα ήταν μικρό, 76 άτομα συνολικά, ηλικίας από 76 μέχρι 100 χρόνων, από τους οποίους οι 62 κατάγονται από μη αγγλόφωνες χώρες. Οι ελληνικής καταγωγής ηλικιωμένοι που πήραν μέρος ήταν 19. Η επικεφαλής της έρευνας, επίκουρος καθηγήτρια Τζο Γουέϊνερ, δήλωσε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα κακοποίησης έχουν οικονομικό κίνητρο. Τα περισσότερα άτομα από τους Έλληνες που πήραν μέρος στην έρευνα, ήταν γυναίκες και μάλιστα χήρες. Η ερευνήτρια θα πει ότι οι Έλληνες, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εθνότητα, στηρίζονται στα παιδιά τους για όλες τις τραπεζικές τους υποθέσεις, την πληρωμή των λογαριασμών και διάφορες άλλα ζητήματα στα οποία η χρήση της αγγλικής γλώσσας αποτελεί τροχοπέδη.
Από την ίδια έρευνα διαπιστώνεται ότι οι Έλληνες έχουν την…  πρωτιά και στο να παίρνουν τα λιγότερο προστατευτικά μέτρα. Εξουσιοδοτούν τα παιδιά τους να διαχειρίζονται την περιουσία τους, κάτι που μπορεί ν’ αποβεί και όργανο εκμετάλλευσης, θα πει η ερευνήτρια.
ΕΙΔΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
Έρευνες έχουν βρει ότι η κακοποίηση μπορεί να συμβεί σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας, ανεξάρτητα από περιοχή, κοινωνικο –οικονομική θέση, κατάσταση υγείας, ηλικία, πολιτισμό, φύλο, σεξουαλική ταυτότητα, εθνικότητα ή θρησκεία.
Από τα πιο συνηθισμένα είδη κακοποίησης είναι εκείνη που έχει οικονομικά κίνητρα. Αυτή συνδέεται συχνά με σωματική, ψυχολογική και συναισθηματική κακοποίηση.
Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, το οποίο θα διογκώνεται με την αύξηση του αριθμού των υπερηλίκων, ίδρυσε την υπηρεσία Δικαιώματα των Ηλικιωμένων της Βικτώριας (Seniors Rights Victoria) με πρωταρχικό στόχο να βοηθήσει στην πρόληψη της κακοποίησης των ηλικιωμένων και να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία τους.
Προς την κατεύθυνση αυτή και στο πλαίσιο των ενεργειών της εντάσσονται και οι κατά τόπους συγκεντρώσεις που γίνονται σε συνεργασία με τις δημοτικές Αρχές, αυτόν τον καιρό, όπου ηλικιωμένοι καλούνται να πάρουν μέρος για να πληροφορηθούν ποια είναι τα δικαιώματά τους, αλλά και να πάρουν απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αναφορικά με το θέμα της κακοποίησης.
Σε μια τέτοια συγκέντρωση, εκπροσωπώντας τον Νέο Κόσμο, βρέθηκα προχτές Τρίτη πρωί στο Δημαρχείο του Yarra City στη Bridge Rd. του Richmond.
Στο χώρο ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων είναι γυναίκες. Γυναίκες ηλικιωμένες που σίγουρα έχουν κάποια σχέση –άμεση υποψιάζεται κανείς– με το θέμα της κακοποίησης. Οι παρόντες είναι χωρισμένοι, κατά εθνικότητα, σε τραπέζια. Έλληνες, Ιταλοί, Βιετναμέζοι, Γιουγκοσλάβοι, Αυστραλοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου