Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Τέλος εποχής για το φτηνό χρήμα


 Η αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού από την ΕΚΤ, έστω και κατά 0,25%, σηματοδοτεί το τέλος εποχής για το φτηνό χρήμα, επισήμανε χθες η «WSJ».

Συγκεκριμένα, η αμερικανική εφημερίδα υπογράμμιζε πως η ΕΚΤ, την Πέμπτη, έγινε η πρώτη νομισματική αρχή αναπτυγμένης oικονομίας που αύξησε το επιτόκιο δανεισμού της έπειτα από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Στις ΗΠΑ, ωστόσο, διευκρίνιζε πως τα επίπεδα του πληθωρισμού δεν προκαλούν ανησυχία στην Fed, η οποία εκτιμάται ότι θα συγκρατήσει ιστορικό χαμηλό βασικό επιτόκιό της, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2011 ή τις αρχές του 2012.
Το να προηγείται της Fed είναι ασυνήθιστο για την ΕΚΤ, ανέφερε η «WSJ», υπενθυμίζοντας πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, έκανε την πρώτη κίνηση για πιο σφιχτή πιστωτική πολιτική, τουλάχιστον τα τελευταία 12 χρόνια, που υπάρχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό έγινε στα τέλη του ’90 και στα μέσα του 2000.
Την ίδια ώρα, οι Κεντρικές Τράπεζες σε Καναδά και Αυστραλία, όπως και στη Μ. Βρετανία, αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια τους επόμενους μήνες. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, έχοντας να αντιμετωπίσει την καταστροφή που συνέβη στη χώρα, μάλλον δεν θα πράξει ανάλογα.
Τα «στοιχήματα», ωστόσο, είναι υψηλά: Η αύξηση των επιτοκίων, στο σωστό επίπεδο, τη σωστή στιγμή, σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει αν η ανάκαμψη θα αποκτήσει ευνοϊκή συγκυρία, και αν ο κόσμος θα αποφύγει κλιμάκωση του πληθωρισμού.
Προς το παρόν οι κεντρικοί τραπεζίτες, φέρονται να επεμβαίνουν ιδιαίτερα προσεκτικά. Από τη μία εξάλλου, υπάρχει ο φόβος του πληθωρισμού, εξαιτίας των αυξήσεων σε τιμές, τροφίμων, πετρελαίων και άλλων αγαθών, αλλά και ως απόρροια, σύμφωνα με αναλυτές του φτηνού δανεισμού.
Από την άλλη, οι τράπεζες και οι δανειζόμενοι, σε πολλές χώρες είναι σε «εύθραυστη» κατάσταση, η ανάπτυξη αργή και η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ, σημείωνε μάλιστα η «WSJ», θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά στις ήδη χτυπημένες από χρέη, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία. Οι Οικονομίες των χωρών αυτών, «κουβαλούν» συντριπτικά χρέη του ιδιωτικού τομέα, των οποίων η αναχρηματοδότηση συνδέεται με υψηλά επιτόκια, ακόμη και για βραχυπρόθεσμο δανεισμό, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, για κράτη που παλεύουν με την φτώχια και τα δικά τους χρέη, επισήμανε το δημοσίευμα.
Οσον αφορά στις ΗΠΑ, πρόσθετε, έρευνα της «WSJ» ανάμεσα σε 53 οικονομικούς αναλυτές έδειξε ότι η Fed εκτιμάται πως το πιθανότερο είναι να αυξήσει το επιτόκιό της, τον Ιανουάριο του 2012. Το 1/3 απάντησε πως ίσως το πράξει ήδη από τα τέλη του 2011.
Η διαφορά στην πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών αντανακλά τις διαφορές στις Οικονομίες των κρατών που εποπτεύουν, τόνιζε το δημοσίευμα, εξηγώντας ότι ακόμη και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η νομισματική πολιτική, είναι κυρίως επικεντρωμένη σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου