Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Διαδηλώσεις γηγενών Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα κατά της Τουρκίας


   Με αναρτημένο σε πανό το σύνθημα «Κατοχική Τουρκία, άι σιχτίρ», χιλιάδες Τουρκοκύπριοι, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 5.000, διαδήλωσαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, ενώ επιχείρησαν να
αναρτήσουν και σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρεσβεία της Τουρκίας. Στο σημείο είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου που φώναζε κατά της «κατοχικής Τουρκίας».
Όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να αναρτήσουν τη σημαία, αστυνομικοί με πολιτικά προσπάθησαν να την αποκαθήλωσαν και τότε ξεκίνησε μια σφοδρή σύγκρουση ανάμεσά τους με ξύλα και πέτρες, αλλά και χημικά από την πλευρά της αστυνομίας. Επίθεση δέχτηκαν ακόμα και οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν το περιστατικό.
Η σύγκρουση μεταφέρθηκε και λίγο παραπέρα στο «Κοινοβούλιο» όπου αναρτήθηκαν υβριστικά πανό εναντίον της Τουρκίας, ζητώντας ταυτόχρονα την επανένωση της Κύπρου. Σε κτήριο της εφημερίδας «Αφρίκα» αναρτήθηκε ένα γιγαντιαίο πανό, το οποίο έγραφε: «Τουρκία άι σιχτίρ». Από τη σύκρουση αστυνομίας-διαδηλωτών συνελήφθη ένα άτομο.
Η σχέση Τουρκίας και γηγενών Τουρκοκυπρίων τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί, καθώς οι δυνάμεις κατοχής έχουν στερέψει οικονομικά και κοινωνικά τους κατοίκους και οι έποικοι επιχειρούν να αποτινάξουν τα δεσμά από τη «μητέρα πατρίδα». Α των Γιασεμιών
Το «Κίνημα των Γιασεμιών», όπως ονομάζεται, είναι η διενέργεια άμεσης απογραφής του πληθυσμού, ώστε να καταγραφεί ο ακριβής αριθμός εποίκων που ζουν στο νησί και έχουν λάβει την τουρκοκυπριακή υπηκοότητα.
Οι Ελληνοκύπριοι και η κυβέρνηση Χριστόφια διατηρούν διακριτική στάση για να μην δυναμιτίσουν κι άλλο την κατάσταση, ωστόσο παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις.
Τα, που δεν έπαψαν ποτέ να διατηρούν σχέσεις με τον κύριο πολιτικό φορέα που τα ίδρυσε, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κύπρου (ΑΚΕΛ), το οποίο και ηγείται της σημερινής κυβέρνησης στη Λευκωσία,
Στόχος των τουρκοκυπριακών συνδικάτων που πρωτοστατούν στο «Κίνημα των Γιασεμιών», είναι η οικονομική απαγκίστρωση των Κατεχομένων από την Άγκυρα, η επανένταξη της οικονομικής δραστηριότητας σε ένα συνολικό κυπριακό πλαίσιο και η πολιτική επίλυση του Κυπριακού εντός μιας ενιαίας Κύπρου διζωνικού και δικοινοτικού χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου