Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Στο «κόκκινο» αρκετές αγροτικές εκμεταλλεύσεις


Εντείνονται τα ταμειακά προβλήματα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων παρά την αξιόλογη βελτίωση που παρατηρείται στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, αποκαλύπτει η εφημερίδα
Agrenda, εξέλιξη η οποία ωστόσο δεν είναι βέβαιο πως έχει «αγγίξει» το σύνολο των παραγωγικών μονάδων του αγροτικού χώρου. Πολλοί καλλιεργητές σιτηρών για παράδειγμα, δεν έχουν ακόμα γευθεί τη χαρά της αύξησης, καθώς είχαν διαθέσει την παραγωγή τους με τη συγκομιδή και πολύ πριν ξεκινήσει η «κούρσα» στα διεθνή χρηματιστήρια.




Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται και οι ελαιοκαλλιεργητές που βλέπουν για τρίτη κατά σειρά χρονιά τις τιμές του ελαιολάδου καθηλωμένες γύρω από τα 2 ευρώ το κιλό, μια τιμή που δεν καλύπτει στοιχειωδώς τα έξοδα ενός οργανωμένου ελαιώνα.



Αντίθετα, η επίσπευση πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ καθώς και των τελών άρδευσης των ΤΟΕΒ, όπως επίσης και οι αυξημένες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, τη ΔΕΗ και την εφορία, δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό που εξελίσσεται σε μόνιμη απειλή για τη λειτουργία πολλών εκμεταλλεύσεων.



Άλλωστε, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επαίρεται για την υλοποίηση, τουλάχιστον στις γενικές του γραμμές, του χρονοδιαγράμματος καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων, χιλιάδες είναι οι νέοι αγρότες που εισπράττουν με το σταγονόμετρο τα πριμ πρώτης εγκατάστασης και τις χρηματοδοτήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης και τις επενδύσεις περασμένων ετών.



Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, αρκετές δεκάδες μεταποιητικών μονάδων αδυνατούν να εξοφλήσουν τους παραγωγούς για προϊόντα που παρέδωσαν στο εμπόριο και τη βιομηχανία όχι μόνο τον προηγούμενο χρόνο αλλά και το 2009.



Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ασφυκτικά στην έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου, τουλάχιστον για τις μεγάλες εκτατικές εαρινές καλλιέργειες, καθώς καύσιμα, λιπάσματα και γενικά εισροές έχουν φθάσει στα ύψη, την ώρα που οι ATEbank και οι άλλες τράπεζες έχουν περιορίσει σημαντικά τις πιστώσεις τους προς τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου και ιδιαίτερα στους καλλιεργητές προχωρημένης ηλικίας ή στους αγρότες με αυξημένο προηγούμενο δανεισμό.



Νέα αυστηρότερη πιστωτική πολιτική ακολουθούν πλέον αυτό τον καιρό, τόσο οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, όσο και τα μεγάλα ιδιωτικά καταστήματα διάθεσης αγροτικών εφοδίων που τα τελευταία χρόνια είχαν σηκώσει στους ώμους τους κατά κάποιο τρόπο την ανάπτυξη των εκμεταλλεύσεων, υποθηκεύοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δική τους οικονομική βιωσιμότητα.



Ειδικά όμως σε ότι αφορά τις τράπεζες, το πρόβλημα που μεταφέρεται προς τις επιχειρήσεις του αγροτικού χώρου είναι διπλό. Από τη μια περιορίζονται ασφυκτικά τα δάνεια, από την άλλη αυξάνεται μέρα με την ημέρα το επιτόκιο δανεισμού, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζακ Τρισέ για την πρώτη άνοδο του βασικού επιτοκίου δανεισμού της ΕΚΤ από το 1 στο 1,25%. Το πρόβλημα του αυξημένου επιτοκίου βιώνουν έντονα αυτό τον καιρό και οι κτηνοτρόφοι που εντάχθηκαν στη γνωστή ρύθμιση για το άτοκο δάνειο του 2007, όπως και οι Ενώσεις που υποχρεώθηκαν να παρατείνουν την αποπληρωμή για το δικό τους άτοκο δάνειο (150 εκατ. ευρώ) στα τέλη του 2008.



Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οδηγούν τους αρχηγούς πολλών εκμεταλλεύσεων και τα «σημειώματα» που καταφθάνουν αυτό τον καιρό με δικαστικό κλητήρα και καλούν τους αγρότες να εξοφλήσουν εδώ και τώρα ξεχασμένες υποχρεώσεις τους προς τους κατά τόπους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων. Η υπόθεση κινείται με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς οι διοικήσεις των ΤΟΕΒ έχουν κάνει τις αντίστοιχες οφειλές απαιτητές με δικαστική απόφαση και ήδη έχουν πάρει το δρόμο τους προς το Δημόσιο Ταμείο. Την τελευταία εβδομάδα, χιλιάδες αγρότες δεν εισέπραξαν την αναμενόμενη επιστροφή ΦΠΑ, καθώς η απαίτησή τους συμψηφίσθηκε με υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο Ταμείο από τα τέλη άρδευσης περασμένων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου