Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Αναγκαίες οι «πράσινες» παρεμβάσεις στη μεταποίηση

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασε η ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Απριλίου στο Επιμελητήριο Αχαΐας, που οργάνωσε η Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ (Οικολογική Διαχείριση
Προϊόντων, Παραπροϊόντων-υποπροϊόντων Φέτας ΠΟΠ) σχετικά με τις σύγχρονες φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους που εφαρμόζονται σε δύο σημαντικούς παραγωγικούς κλάδους της περιοχής μας, όπως είναι η τυροκομία και η ελαιουργία.



Είναι γνωστό ότι οι δραστηριότητες των κλάδων αυτών είναι άμεσα συνυφασμένες με το περιβάλλον και το τοπικό οικοσύστημα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι κ. Γ. Αγγελόπουλος, αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης για τα θέματα Ανάπτυξης και Αγροτικής Πολιτικής Δυτ. Ελλάδος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαρ. Καφύρας, ο Γραμματέας του Περιφ. Συμβουλίου και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Οικολογικής Δυτ. Ελλάδας» κ. Κων. Παπακωσταντίνου, ο Πρόεδρος & Δ/ντης της Ε.Α.Σ. Καλαβρύτων κ.κ. Π. Σατολιάς και Μ. Κασσαλιάς, ο Δ/ντης του ΕΦΕΤ Δυτ. Ελλάδος κ. Πετρ. Σωτηρίου, εκπρόσωπος του ΕΛΟΓΑΚ κα Ι. Τσιλιγιάννη καθώς επίσης και αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη των τομέων πρωτογενούς παραγωγής και περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος, οι οποίοι χαιρέτησαν και τοποθετήθηκαν στους τομείς των αρμοδιοτήτων τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαρ. Καφύρας χαιρέτησε την εκδήλωση και τόνισε πόσο σημαντικό είναι να γίνονται τέτοιες προσπάθειες. Ήδη στην Ηλεία γίνεται προσπάθεια να εντάξουν στον αναπτυξιακό νόμο, κεντρική μονάδα επεξεργασίας αγροκτηνοτροφικών αποβλήτων για να προστατευθεί το περιβάλλον της πεδινής περιοχής.

Ο κ. Γ. Αγγελόπουλος στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή μας που δραστηριοποιούνται τέτοιες οργανώσεις οι οποίες διακρίνονται για την περιβαλλοντικές τους επιδόσεις, θωρακίζοντας την ισορροπία του τοπικού μας οικοσυστήματος με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και καθαρές τεχνολογίες» και κατέληξε λέγοντας ότι «η Περιφερειακή αρχή στέκεται αρωγός σε ανάλογες προσπάθειες που βοηθούν την τοπική παραγωγή της τυροκομίας και της ελαιουργίας και θα εντείνει τις ενέργειές της σε σχέση με την εφαρμοζόμενη νομοθεσία που αφορά το περιβάλλον».

Ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Καλαβρύτων κ. Π. Σατολιάς τόνισε την σημασία του αντικειμένου των «πράσινων» παρεμβάσεων στον μεταποιητικό τομέα της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, αναφερόμενος στην σημαντική συνεργασία που αναπτύσσεται με τη ΕΑΣ Καλαβρύτων για το τυρόγαλο, επικεντρώνοντας στα κοινωνικοοικονομικά οφέλη που αποκομίζονται από την αξιοποίηση ενός αρκετά ρυπογόνου προϊόντος όπως είναι τα τυρόγαλα. Προέτρεψε μάλιστα τους ελεγκτικούς φορείς να εντατικοποιηθούν προς τις μη συμμορφούμενες τυροκομικές επιχειρήσεις, οι οποίες σε σχέση με την ΕΑΣ λειτουργούν σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού βάζοντας παράλληλα σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της μονάδας επεξεργασίας τυρογάλακτος, που δραστηριοποιείται στα Καλάβρυτα.

Ο Πρόεδρος της Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ κ. Παντ. Ραπανάκης, τόνισε ότι σήμερα υπάρχει σε επίπεδο περιφέρειας Δ. Ελλάδας η δυνατότητα ορθολογικής διαχείρισης των παραπροϊόντων παραγωγής τυριών. Η αναγκαιότητα εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας οδήγησε στη δημιουργία μονάδος αξιοποίησης του τυρογάλακτος και στη περιοχή της Δυτ. Ελλάδος, η οποία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται κυρίως, από την ΕΑΣ Καλαβρύτων. Όμως η βιωσιμότητα των εργοστασίων αυτών συναρτάται απόλυτα με την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η πολιτεία αλλά και η αυτοδιοίκηση με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της, θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην απόλυτη εφαρμογή των νόμων αλλά και στην απόδοση κινήτρων σε επιχειρήσεις που επιδεικνύουν φιλοπεριβαλλοντική ευαισθησία και κοινωνική ευθύνη, θεσμοθετώντας κίνητρα απαλλαγής διαφόρων εισφορών (ΕΛΟΓΑΚ κλπ) και κατέληξε λέγοντας ότι «η Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ, φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο δημιουργίας παρόμοιων οργανισμών φιλοπεριβαλλοντικής προστασίας σε όλο το φάσμα των διατροφικών προϊόντων της Ελληνικής γης (ελαιόλαδο κλπ). Με τον τρόπο αυτό θα θωρακίσει οικολογικά το «αγροτικό καλάθι» της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος, που η πολιτεία μέσω του ΥΠ.Α.Α & Τ., στοχεύει να αναπτύξει.

Στη διάρκεια της παρουσίασης έγινε προβολή στο video wall δύο τηλεοπτικών ρεπορτάζ (ECONEWS – ΣΚΑΙ & Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα – ΝΕΤ) όπου φάνηκαν αφ’ ενός (ΣΚΑΙ) οι αδυναμίες των ελεγκτικών οργανισμών να παρακολουθήσουν τις ανεξέλεγκτες απορρίψεις της λακτόζης τυρογάλακτος στο οικοσύστημα οι οποίες δημιουργούν όχι μόνο τεράστια οικολογική καταστροφή αλλά και συνθήκες μη υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των τυροκομείων αλλά και πιθανή οικονομική κατάρρευση των υποδομών επεξεργασίας τυρογάλακτος (εργοστάσια πρωτεΐνης).

Στον αντίποδα αυτής της αρνητικής εικόνας το ρεπορτάζ της ΝΕΤ όπου φαίνεται το «θαύμα» που η άλλη Ελλάδα δημιουργεί διαχειριζόμενη σωστά το τυρόγαλο παράγοντας προϊόντα που όχι μόνο εξάγονται αλλά αποτελούν και παγκόσμια πρωτοτυπία.

Παρουσίαση έκανε επίσης ο κος Κωνσταντίνος Τσακμακίδης για τον όμιλο των εργοστασίων της Ελληνικής Πρωτεΐνης ΑΕ (βλ συνημμένη παρουσίαση).

Ο Αλέξης Μπακούρος εκπρόσωπος της Ecokernel energy ΕΠΕ, παρουσίασε διεξοδικά την μέθοδο ολοκληρωμένης διαχείρισης για τα κατάλοιπα των ελαιοτριβείων, κατσίγαρου και πυρήνα.

Συγκεκριμένα το σχεδιαζόμενο επενδυτικό σχέδιο τόνισε ότι επιτυγχάνει:

Την αποτελεσματική αποφόρτιση του κατσίγαρου με βιολογικό τρόπο, από το οργανικό του φορτίο.

Την ανάκτηση από την διαχείριση των καταλοίπων, αρκετών χρήσιμων αγαθών.

Την απόδοση για άρδευση αρκετών χιλιάδων κυβικών νερού .

Παρέχει στους ελαιοτριβείς εναλλακτικό τρόπο διάθεσης του πυρήνα τους.

Αφήνει στην ευχέρεια του ελαιοτριβέα να επιλέξει τον χρόνο και τρόπο εκσυγχρονισμού της επιχείρησης του.

Μπορεί να μετεξελιχθεί σε κέντρο συνδιαχείρισης και άλλων οργανικών καταλοίπων.

Οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις, που οι προμελέτες ξεκίνησαν το 2009 σε συνεργασία με την ΕΑΣ Μεσολογγίου και από ελαιοτριβεία των νομών Ηλείας και Τριφυλίας αποσκοπούν στην ολοκληρωμένη διαχείριση των καταλοίπων των ελαιουργείων.

Τονίσθηκε ότι υπάρχει τώρα το επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές που είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν μια ολοκληρωμένη προσπάθεια για το σύνολο των ελαιουργικών καταλοίπων της Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από την στάση των ελαιοτριβέων, καθώς και από το ξεκαθάρισμα του θεσμικού πλαισίου και την εφαρμογή του από την πολιτεία.

Κατέληξε με το ερώτημα, μήπως ο δρόμος για τις αγορές περνά μέσα από την ποιότητα και την ευαισθησία για το περιβάλλον; (βλ συνημμένη παρουσίαση).

Παρεμβάσεις έκαναν επίσης οι κ.κ Κώστας Παπακωνσταντίνου Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου που τόνισε την ανάγκη για πραγματική στήριξη δράσεων όπως αυτών που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα και αποτελούν πραγματική πράσινη ανάπτυξη, Μάνος Κασσαλιάς Γενικός Διευθυντής ΕΑΣ Καλαβρύτων που επισήμανε ότι σαν επί 6ετίας Γενικός Διευθυντής στη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ συνειδητοποίησε ότι το μεγαλύτερο κίνητρο των αγορών στην προσέγγιση των αγροτικών μας προϊόντων όπως η φέτα είναι το περιβάλλον μας, το οποίο υποχρεούμεθα να διατηρήσουμε σαν κόρη οφθαλμού, καθώς επίσης και οι κ.κ Πέτρος Σωτηρίου Διευθυντής ΕΦΕΤ και Λιανάκης Γιάννης Τυροκόμος Ηλείας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου