Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Αυστηρότεροι κανόνες υγιεινής για ζωοτροφές

Ενόψει των νέων προτάσεων της Κομισιόν για την υγιεινή των ζωοτροφών, η Copa-Cogeca οργάνωσε συζήτηση στις Βρυξέλλες με θέμα «Η εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων υγιεινής των ζωοτροφών», με συμμετοχή περίπου 100 επιστημόνων,
εκπροσώπων της Κομισιόν και εμπλεκόμενων φορέων. Στόχος ήταν η ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας στο επίκαιρο αυτό θέμα.




«Το πρόσφατο σκάνδαλο της διοξίνης στη Γερμανία υπογράμμισε την ανάγκη να πάρουμε τα «σωστά μαθήματα». Προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη παρόμοιων κρίσεων, θεωρούμε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί να λάβουν τα σωστά μέτρα. Στο τελικό άκρο της αλυσίδας των ζωοτροφών, οι αγρότες της Ε.Ε. έχουν επίγνωση του βασικού τους ρόλου και του ότι είναι πλήρως υπεύθυνοι για να διασφαλίσουν την παροχή ασφαλών προϊόντων.



Πρέπει να τονίσουμε τη σημασία της διασφάλισης της ποιότητας και της ασφάλειας κατά τον εφοδιασμό με ζωοτροφές. Η Καλή Υγιεινή των Ζωοτροφών σε επίπεδο εκμετάλλευσης είναι καίριας σημασίας. Οι οδηγίες για καλή υγιεινή πρακτική αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τους αγρότες, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας.»



Ο Ζακ Πουλέ, πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Copa-Cogeca για τις ζωοτροφές, επισήμανε τα εξής: «Πρέπει να βελτιώσουμε ορισμένες πτυχές τις ισχύουσας κοινοτικής νομοθεσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε τα μέτρα που οδηγούν σε υποχρεωτική αδειοδότηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και εμπορίας λιπών και λιπαρών οξέων καθώς και τις νομοθετικές προτάσεις για τη βελτίωση των προγραμμάτων παρακολούθησης του ευρωπαϊκού εφοδιασμού με λίπη για ζωοτροφές.



Πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι οι διάφοροι φορείς της αλυσίδας εφοδιασμού ζωοτροφών φέρουν μεγάλη ευθύνη κατά την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας. Ιδίως είναι σημαντικό να λειτουργούν αποτελεσματικά τα προγράμματα αυτοελέγχου και διαχείρισης κινδύνων. Αυτό μας δείχνει ότι τα αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης και ιχνηλασιμότητας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πλήρη συνεργασία των διαφορετικών φορέων της αλυσίδας εφοδιασμού μεταξύ τους και με τις εθνικές αρχές και τον κοινοτικό νομοθέτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου