Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Απαγόρευση εισόδου προϊόντων φυτικής προέλευσης από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά


Ακόμη ένα φορτίο ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης μπλόκαραν στα Τελωνεία του Πειραιά οι γεωπόνοι της Αντιπεριφέρειας Πειραιά, που συνεχίζουν τους ελέγχους σε όλα τα σημεία εμπορίας και διακίνησης τροφίμων.


Ειδικότερα, μετά από έλεγχο στο Ε’ Τελωνείο, οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Αντιπεριφέρειας Πειραιά απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε 682 κιλά πεπόνια προέλευσης Αιγύπτου. Το προϊόν, που ήταν συσκευασμένο σε 124 χαρτοκιβώτια, κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, καθώς βρέθηκε με καρπούς ποιοτικά υποβαθμισμένους (μη εμπορεύσιμους, με σήψεις). Ταυτόχρονα απαγορεύτηκε η είσοδος στην χώρα και σε 123 κιλά βιολογικά προϊόντα (μαρμελάδα, ταχίνι) τα οποία ήταν συσκευασμένα σε 22 χαρτοκιβώτια λόγω έλλειψης απαραίτητων συνοδευτικών εγγράφων.
Τέλος στο ίδιο φορτίο βρέθηκαν νωπά λαχανικά (φασολάκια, κουκιά, αρακάς, γλυκές πιπεριές) συνολικού καθαρού βάρους 10.729 κιλών τα οποία δεσμεύτηκαν λόγω έλλειψης ετικετών σωστής επισήμανσης. Μέχρι τότε το φορτίο θα παραμείνει δεσμευμένο σε αποθήκη και το «πράσινο φως» θα δοθεί μόνο όταν ο επανέλεγχος της Αντιπεριφέρειας επιβεβαιώσει την επικόλληση της νέας σήμανσης.
Για τις παραπάνω υποθέσεις η Αντιπεριφέρεια Πειραιά ενημέρωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Πειραιά.
Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Στέφανος Χρήστου, τόνισε ότι «Η προσπάθεια που καταβάλλουμε για την προστασία της δημόσιας υγείας αποδίδει καρπούς με απτά, ορατά αποτελέσματα. Σε ότι αφορά τις εισαγωγές προϊόντων πρέπει να επισημάνουμε και πάλι ότι το νομοθετικό πλαίσιο χρήζει άμεσης αναπροσαρμογής. Γιατί είναι αδιανόητο να μην μπορούμε να κατάσχουμε τα ακατάλληλα για τη δημόσια υγεία προϊόντα, αφού ο χώρος των Τελωνείων θεωρείται διεθνής χώρος, όπως επίσης είναι αδιανόητο για τον ίδιο λόγο να μην μπορούμε να προχωρήσουμε στην επιβολή κυρώσεων»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου