Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ η αδειοδότηση των φωτοβολταϊκών


Κάλεσμα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να διατυπώσουν τις αιτιάσεις και τις παρατηρήσεις τους για τη διαδιακασία αδειοδότησης των φωτοβολταϊκών και λοιπών ΑΠΕ απευθύνει η ΡΑΕ εγκαινιάζοντας την Τρίτη
2 Μαρτίου σχετική δημόσια

διαβούλευση μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2011. Η Αρχή τονίζει ότι προχωράει στην κίνηση αυτή προκειμένου να μπει τάξη στη διαδικασία με αφορμή φήμες «που κυκλοφορούν στην ενεργειακή αγορά για έλλειψη διαφάνειας ή και για απόπειρες εξασφάλισης των απαιτούμενων αδειών με "πλάγια μέσα"». Η ΡΑΕ ζητάει αφενός οι όποιες αιτιάσεις να διατυπωθούν δημόσια και υπεύθυνα, δηλώνει αφετέρου ότι "θα αξιολογηθεί από τη ΡΑΕ ο βαθμός της ενιαίας αντιμετώπισης από τη ΔΕΗ των σχετικών θεμάτων σε όλη την επικράτεια, καθώς και η διαφάνεια που επιτυγχάνεται".
«Κορεσμένα» ή όχι τα δίκτυα
Παράλληλα, η ΡΑΕ σημειώνει ότι εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα ο χαρακτηρισμός ως "κορεσμένων" των δικτύων 16 νομών της χώρας, στους οποίους η ΔΕΗ έχει ζητήσει να σταματήσει η υποδοχή νέων αιτήσεων για φωτοβολταϊκά. Όπως είναι γνωστό, η ΡΑΕ αμφισβήτησε τη μεθοδολογία με την οποία διαπιστώθηκε ο κορεσμός και ζήτησε από τη ΔΕΗ, στα μέσα Ιανουαρίου, περαιτέρω τεχνικές διευκρινίσεις οι οποίες δεν έχουν δοθεί ακόμη.
Επιπλέον, η Αρχή γνωστοποιεί ότι έχει ζητήσει την υποβολή απολογιστικών στοιχείων αναφορικά με τις συνδέσεις ανά τρίμηνο με αφετηρία την 1η Ιανουαρίου 2011, "προκειμένου να είναι δυνατή η παρακολούθηση όλων των σχετικών τεχνικών και οικονομικών θεμάτων".
 Η δημόσια διαβούλευση, όπως προαναφέραμε, θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2011 και αφορά τα εξής θέματα:
1.Ενημέρωση πριν την υποβολή της αίτησης σύνδεσης, αναφορικά με πληροφορίες που σχετίζονται με το έργο και ενδεχομένως να επηρεάσουν την υλοποίησή του.

2.Θέματα που αφορούν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης σύνδεσης.

3.Θέματα που αφορούν την προσφορά σύνδεσης που καταρτίζει η ΔΕΗ.

4.Θέματα που αφορούν την τελική δοκιμή και προσαρμογή της σύνδεσης από τη ΔΕΗ.

5.Λοιπά θέματα.
Στόχος, όπως επισημαίνεται, είναι ο εντοπισμός πιθανών αδυναμιών και εμποδίων και η άρση τους με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υφιστάμενων ηλεκτρικών δικτύων σε ό, τι αφορά τη διείσδυση ΑΠΕ, τη διείσδυση ΑΠΕ με οικονομικά αποδοτικό τρόπο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (παραγωγούς, καταναλωτές, ΔΕΗ ΑΕ), και την ορθολογική ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου