Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Ο άνθρωπος 5.300 χρόνια πριν

Επιστήμονες κατάφεραν να αναπαραστήσουν τον αρχαιότερο άνθρωπου που έχει βρεθεί, τον Ότζι τον άνθρωπο των πάγων
Είναι μόλις 5.300 ετών, δηλαδή στην πρώτη του νιότη, μας έρχεται από τις
ιταλικές Άλπεις και για πρώτη φορά από τότε που θάφτηκε στο χιόνι αποκτά ξανά πρόσωπο!



Ο λόγος για τον πιο διάσημο άνθρωπο των πάγων, τον Ότζι ο οποίος το 1991 είχε βρεθεί στην κοιλάδα Οτζάλ (απ'όπου πήρε και το όνομά του)των ιταλικών Άλπεων όταν το χιόνι άρχισε να λιώνει. Τώρα, μετά από 5.300 χρόνια από τον θάνατο του, η πιο καλοδιατηρημένη μούμια από την εποχή των παγετώνων, απέκτησε χάρη στην τεχνολογία πρόσωπο.



Δυο Δανοί επιστήμονες, ο Αλφόνς και Άντρι Κέννις, με την βοήθεια τρισδιάστατης τεχνολογίας πάνω στο σώμα της μούμιας κατάφεραν να αποτυπώσουν πως ακριβώς θα έμοιαζε ο Ότζι. Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα του δεν απέχει πολύ από αυτή του σημερινού ανθρώπου. Το μόνο που δεν είναι ακριβές στο ομοίωμα του Ότζι είναι το χρώμα των ματιών του καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να ξέρουν πως ακριβώς ήταν. Έτσι επέλεξαν απλώς το καφέ.



Ο Ότζι όταν βρέθηκε τυχαία από τουρίστες θεωρήθηκε μεγάλη ανακάλυψη καθώς ήταν η πρώτη μας ευκαιρία να δούμε πως ήταν πραγματικά ο άνθρωπος 5000 χρόνια πριν. Με ύψος 1.60, ήταν αθριτικός, είχε πολλά τατουάζ (!) στα πόδια και ο θάνατός του προήλθε από ακατάσχετη αιμορραγία που του προκάλεσε ένα βέλος που τον χτύπησε στο κεφάλι.



Η μούμια Ότζι και η αναπαράστασή της τώρα εκτίθονται μαζί στο μουσείο South Tyrol στο Μποζάνο της Ιταλίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου