Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Βαρύ το τίμημα της γερμανικής βοήθειας


 Να απωλέσουν τμήμα της ανεξαρτησίας τους στη διαχείριση της Οικονομίας των χωρών τους, συζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ως αντίτιμο σε
περαιτέρω γερμανική βοήθεια.
Αυτό ανέφερε χθες η «New York Times» («Νιου Γιορκ Τάιμς»), ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι, αντιμέτωποι με την κλιμάκωση της κρίσης χρέους, έθεσαν στο επίκεντρο την πρόταση της Γερμανίας, το αποκαλούμενο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».
Επί της ουσίας, πρόκειται για τους όρους που έχει θέσει το Βερολίνο, με τη στήριξη των Παρισίων, για να δώσει επιπλέον οικονομική βοήθεια στα χρεωμένα ευρωπαϊκά κράτη.
Ανάμεσα σε άλλα, η Γερμανία ζητά, αύξηση των ορίων ηλικίας, την κατάργηση της αυτόματης τιμολογιακής προσαρμογής μισθών και πληθωρισμού, αλλά και τη δέσμευση, με νομοθετική ρύθμιση στον προϋπολογισμό κάθε χώρας, για τήρηση των ορίων, όσον αφορά το χρέος και το έλλειμμα. Κάτι που θεωρείται ανάθεμα και πολύ ριζοσπαστικό βήμα από πολλά κράτη μέλη της ευρωζώνης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, το τελευταίο διάστημα, νιώθουν όλο και πιο επείγουσα την ανάγκη για συμφωνία επί της λύσης στην κρίση, καθώς οι αγορές βυθίζονται, ενώ spreads και CDS φτάνουν σε νέα υψηλά επίπεδα. Σε συνδυασμό άλλωστε με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, το μείγμα μπορεί να είναι «εκρηκτικό» για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, όπως ανησυχούν και οι ΗΠΑ.
Παράλληλα, όλο και περισσότεροι αναλυτές συνηγορούν ότι η Πορτογαλία θα καταφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, ενώ η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τελικά την αναδιάρθρωση του χρέους της, παρά τα δάνεια διάσωσης.
Για να σωθεί το ευρώ, θα πρέπει να κινητοποιηθεί η Γερμανία, επισημαίνουν οικονομολόγοι, ωστόσο, η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, αντιμετωπίζει προβλήματα στην εσωτερική πολιτική σκηνή.
Υπό τις συνθήκες αυτές, μία ισχυρή συμφωνία θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, επισήμανε η «ΝΥΤ», διευκρινίζοντας πως οι ιδέες για τη μορφή της λύσης-πακέτο, έχουν ήδη χάσει τη δυναμική τους. Χθες, οι ηγέτες της ευρωζώνης, επρόκειτο πάντως να θέσουν «επί τάπητος», τις διαφωνίες και τις συμφωνίες τους, ώστε μέχρι τις 24-25 Μαρτίου στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, να έχουν φτάσει κάπου.
Ενδεικτική του κλίματος της χθεσινής συνεδρίασης, η δήλωση ανώτατου Ευρωπαίου αξιωματούχου στη «ΝΥΤ», ο οποίος δεν κατονομάζεται. «Υπάρχει κοινή κατανόηση, ότι η κ. Μέρκελ χρειάζεται κάτι που θα μοιάζει με νίκη (σ.σ. στο εσωτερικό της χώρας). Και για τις αγορές, χρειάζεται να φτάσουμε στα τέλη Μαρτίου με συναινετική προσέγγιση», είπε.
Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι από τη Γερμανία; Εναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης, από τώρα και για το μέλλον, με εγγυήσεις αρκετές να καλύψει τα χρέη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και αν καταστεί απαραίτητο της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Οι αναλυτές, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της χθεσινής Συνόδου, αλλά κυρίως αυτής στις 24-25 Μαρτίου, «κρατούν μικρό καλάθι».
«Η κρίση στο ευρώ δε θα τελειώσει», δήλωσε στη «ΝΥΤ» ο Χέντρικ Εντερλάιν, πολιτικός οικονομολόγος στο Βερολίνο. «Το αποτέλεσμα θα είναι ένα ήπιο πακέτο-λύση που δεν θα αλλάξει κατά πολύ τη σημερινή κατάσταση», υποστήριξε.
Δηλώσεις
Χαρακτηριστικές για το κλίμα που επικρατεί στην ΕΕ, είναι και οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών, κατά την προσέλευσή τους στη χθεσινή Σύνοδο.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως «η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των αποφάσεων που θα ληφθούν για την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική», επισημαίνοντας ότι και στα δύο μέτωπα η χώρα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν».
«Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο με το πρόγραμμά της έχοντας λάβει επώδυνα μέτρα, ώστε να καταστεί βιώσιμη η Οικονομία», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «τώρα χρειαζόμαστε ισχυρές ευρωπαϊκές αποφάσεις για να καθησυχαστούν οι αγορές».
Δεν υπάρχει λόγος αμφισβήτησης της φερεγγυότητας της Ελλάδας, ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παρέχοντας ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση.
«Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω για την ικανότητα της Ελλάδας να συνεχίσει να καταβάλλει τις υποχρεώσεις της», υπογράμμισε προσερχόμενος στο χώρο της Συνόδου Κορυφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου