Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον Βωμό των 12 Θεών


   Πάνω από 2.000 άτομα, Έλληνες και ξένοι, συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών για να υπερασπιστούν τον Βωμό των 12 Θεών και του Ελέους. Οι πολίτες
έχουν δημιουργήσει την «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διάσωση και ανάδειξη του Βωμού των 12 Θεών και του Ελέους» ως διαμαρτυρία στην πρόθεση της διοίκησης του ΗΣΑΠ να μεταφέρει το Βωμό που βρέθηκε μεταξύ των σταθμών Θησείο και Μοναστηράκι, ώστε να προχωρήσουν τα έργα του ηλεκτρικού. Οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν ύμνους, απότισαν φόρο τιμής και άκουσαν τις ομιλίες των συντονιστών.
Η διοίκηση του ΗΣΑΠ είχε αποφασίσει την κατάχωσει του ναού ώσπου παρενέβη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) καθώς οι αρχαιολόγοι τονίζουν πόσο σημαντική είναι αυτή η ανακάλυψη καθώς είναι μια μοναδική ευκαιρία για να δούμε εξ αρχής την οργάνωση της τοπιογραφίας των αρχαίων Αθηνών μέσα στα όρια της σύγχρονης πόλης.
Στη συγκέντρωση πρωτοστάτησε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Τζάνη, ο αρχαιολόγος και εκδότης Ευάγγελος Μπεξής και ο Ραδάμανθυς Αναστασάκης, ηθοποιός και καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στην ομιλία της η κ. Τζανή τόνισε ότι «ό, τι μας πήραν και μας κατέστρεψαν το διεκδικούμε, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε ό, τι μας έχει απομείνει. Η εκδίκηση της ιστορίας το κάνει να αναφαίνεται, να αναβλύζει από τα σπλάχνα της γης, μέσα από χαλάσματα, κάτω από θεμέλια. Το χρέος μας είναι ανυπέρβλητο όταν πρόκειται για τον βωμό των 12 θεών της Ελλάδος».
Μίλησε επίσης για τους «αγνώμονες προς την πατρίδα μας, του ανιστόρητους που δεν θέλουν ρίζα παρά μόνο το κέρδος τους και συνεχίζουν να προκαλούν ύβρη», ενώ κατέληξε πως «θα περιφρουρήσουμε τα μνημεία μας με τα κορμιά μας, ώστε να γίνουν προσκύνημα της ανθρωπότητας.
Από την άλλη, ο Ευάγγελος Μπεξής σημείωσε πως «έχουμε μαζί μας τους αρχαιοφύλακες, έχουμε μαζί μας αρχαιολόγους, που αγωνίζονται και έχουν προβλήματα στις υπηρεσίες τους». «Δεν θα τους περάσει, δεν θα καταχώσουν τον βωμό», τόνισε ενώ είπε ότι θα πρέπει να διαλέξουμε τι θα είμαστε. Έκλεισε με το λογοπαίγνιο «Είτε παίδες Ελλήνων είτε παίδες βαρβάρων».
Τέλος ο Ραδάμανθυς Αναστασάκης, απήγγειλε τον «Ύμνο σε όλους τους Θεού» και το πλήθος να τον ακολουθεί.
Ο Βωμός των 12 Θεών καθιερώθηκε ως ο ομφαλός της πόλης των Αθηνών, ως το ιερό, ηθικό και πολιτικό κέντρο της πόλης και λειτούργησε ως το σημείο 0 της Αθήνας από το οποίο μετρούνταν οι χιλιομετρικές αποστάσεις.
Κατασκευάστηκε από τον Πεισίστρατο τον νεότερο περίπου το 522 πΧ και αποτέλεσε το πρώτο θεσμοθετημένο άσυλο στο οποίο κατέφευγαν οι ικέτες. Εκεί δεν τολμούσε κανείς να τους αγγίξει.
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου