Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Διπλή υποβάθμιση της Κύπρου από Moody’s


O οίκος Moody’s προχώρησε σήμερα στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου από «Aa3» σε «Α2» διατηρώντας τις προοπτικές σταθερές.
Ο οίκος αξιολόγησης είχε προειδοποιήσει στις 13 Ιανουαρίου για πιθανότητα υποβάθμισης της Κύπρου κατά περισσότερο από μία
βαθμίδα, το οποίο έπραξε τελικά. Ο οίκος προχώρησε σε αναθεώρηση των ratings των κυπριακών ομολόγων, εκτιμώντας ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση δεν επιλύουν τα διαρθρωτικά δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας και εκφράζει προβληματισμό για την απότομη διόγκωση του δημοσίου χρέους και για την έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Moody’s οι σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο προκάλεσαν επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών που μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο να αναστραφούν. Μάλιστα, παρά το ότι τα τρέχοντα επίπεδα δημόσιου χρέους στην Κύπρο είναι πολύ χαμηλότερα από ότι σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης, ο οίκος επισημαίνει ότι το χρέος έχει αυξηθεί πολύ γρήγορα αναμένοντας περαιτέρω αύξηση τα επόμενα χρόνια.
Η προηγούμενη αλλαγή στα ratings της Κύπρου από τον οίκο Moody’s έγινε στις 3 Ιανουαρίου 2008 που ακολούθησε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη. Ο οίκος είχε αναβαθμίσει τα ratings των ομολόγων σε εγχώριο και ξένο συνάλλαγμα σε Aa3 με σταθερές προοπτικές, από Α1.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου