Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Σαν σήμερα, 25 Φεβρουαρίου


   138
ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός υιοθετεί τον Αντώνιο Πίο καθιστώντας τον έτσι, διάδοχό του.
1570
ο πάπας Πίος Ε αφορίζει τη βασίλισσα Ελισάβετ Α της Αγγλίας.
1601
ο Ρόμπερτ Ντέβερο, ερλ του Έσεξ εκτελείται δια αποκεφαλισμού, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας εξαιτίας της ανταρσίας, που υποκίνησε εναντίον υπουργών της βασίλισσας Ελισάβετ Α.
 
1707

γεννιέται ο Ιταλός θεατρικός συγγραφέας Κάρλο Γκολντόνι.
1723
πεθαίνει ο Άγγλος αρχιτέκτονας, σερ Κρίστοφερ Ρεν, που έμεινε γνωστός για το έργο στην ανακατασκευή των εκκλησιών του Λονδίνου μετά τη μεγάλη φωτιά του 1666.
 
1793
ο Τζορτζ Ουάσινγκτον συγκαλεί, με την ιδιότητα του Προέδρου των ΗΠΑ, το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο.
 
1822
καταργείται η δουλεία στην Ελλάδα, με διάταξη του Συντάγματος της Επιδαύρου.
1826
οι Τούρκοι κυριεύουν το νησάκι Βασιλάδι, προπύργιο του Μεσολογγίου, σφίγγοντας το κλοιό γύρω από την Ιερή Πόλη, που θα αντέξει ακόμα ενάμιση μήνα.
 
1841
γεννιέται ο ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Πιερ Ογκίστ Ρενουάρ.
1848
με δημοψήφισμα οι Γάλλοι ιδρύουν τη Δεύτερη Δημοκρατία, ενώ ο βασιλιάς Φίλιππος Λουδοβίκος, έχει ήδη παραιτηθεί υπέρ του 10χρονου εγγονού του και έχει φύγει στο Λονδίνο.
1870
ορκίζεται ο πρώτος Αφροαμερικανός βουλευτής στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον ρεπουμπλικάνο Χίραμ Ρόουντς Ρίβελς, από την Πολιτεία Μισισιπή.
1873
γεννιέται ο τραγουδιστής της όπερας Ενρίκο Καρούζο.
1877
γεννιέται ο Έριχ φον Χορνμποστελ, Αυστριακός μουσικολόγος και λόγιος της μουσικής, που έμεινε ιδιαίτερα γνωστός για τη δουλειά του πάνω στον τομέα της εθνικομουσικολογίας και για την κατάταξη μουσικών οργάνων την οποία συνδημιούργησε με τον Καρτ Σαξ.
1890
γεννιέται ο Βιατσεσλάβ Μαλατόφ, Ρώσος πολιτικός, που μαζί με τον Στάλιν είναι οι μόνοι βαθμοφόροι Μπολσεβίκοι, που θα επιζήσουν από τη Μεγάλη Εκκαθάριση του 1930, που θα πραγματοποιήσει ο δεύτερος.
 
1899
πεθαίνει ο Πολ Τζούλιους Ρόιτερ, Γερμανός δημοσιογράφος ανταποκριτής και μεταφραστής, σε ηλικία 78 ετών. Το 1850 ίδρυσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο, που φέρει το όνομα του, ξεκινώντας μία ταχυδρομική υπηρεσία με περιστέρια, που κάλυπταν την απόσταση Άαχεν - Λονδίνο. Το 1871 του απενεμήθη ο τίτλος του βαρόνου.
1901
γεννιέται ο Ζέπο Μαρξ, ένας εκ των Αδερφών Μαρξ, των κωμικών ηθοποιών.
1910
αιματηρές ταραχές ξεσπούν στη Γουαδελούπη, όταν η χωροφυλακή συγκρούεται με τους απεργούντες εργάτες γης.
1915
ο συμμαχικός στόλος της Αντάντ καταλαμβάνει τη Λήμνο ως ορμητήριο για απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης.
1917
γεννιέται ο Άντονι Μπάρτζες, συγγραφέας του βιβλίου "Το Κουρδιστό Πορτοκάλι", το οποίο ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το 1971.
 
1918
γεννιέται ο Αμερικανός τενίστας, Μπόμπι Ριγκς.
1919
οι Δωδεκανήσιοι πραγματοποιούν συλλαλητήριο στην Αθήνα αξιώνοντας την ένωση των νησιών με την Ελλάδα.
1921
η Ρωσία καταλαμβάνει τη Δημοκρατία της Γεωργίας.
1922
εκτελείται ο Ανρί Λαντρό, πρόκειται για τον πιο διαβόητο Γάλλο κατά συρροή δολοφόνο. Ο «Κυανοπώγωνας» όπως ήταν γνωστός σκότωσε τουλάχιστον έντεκα άτομα.
1930
στασιάζουν οι καπνεργάτες στη Μυτιλήνη και στην Αγιάσω.
1932
γεννιέται ο Φάρον Γιουνγκ , Αμερικανός τραγουδιστής της Κάντρυ.
1932
ένας μετανάστης από την Αυστρία, ο Αδόλφος Χίτλερ, αποκτά τη γερμανική υπηκοότητα για να θέσει υποψηφιότητα για καγκελάριος.
1933
καθελκύεται το πλοίο του αμερικανικού ναυτικού USS Ranger και γίνεται το πρώτο πλοίο κατασκευασμένο, όπως τα αεροπλανοφόρα.
1940
μεταδίδεται ο πρώτος τηλεοπτικός αγώνας χόκεϊ New York Rangers- Montreal Canadiens 6-2 στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης.
1943
γεννιέται το θρυλικό "Σκαθάρι" Τζορτζ Χάρισον.
1950
γεννιέται ο Νέστορ Κίχνερ, Πρόεδρος της Αργεντινής.
1951
ο Τσεχοσλοβάκος Πρόεδρος Κλέμεντ Γκότβαλντ αποκαλύπτει συνωμοσία, που αποσκοπούσε στην "ευθυγράμμιση" της χώρας με τη Δύση. Το σχέδιο είχε καταστρώσει ο υπουργός Εξωτερικών Βλαντιμίρ Κλεμέντις, του οποίου τα ίχνη είχαν χαθεί από τον περασμένο Ιανουάριο.
1953
γεννιέται ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ.
1954
ο Γκαμάλ Αμπντούλ Νάσερ γίνεται πρωθυπουργός της Αιγύπτου.
1956
η αυτόχειρας ποιήτρια Σίλβια Πλαθ συναντά και ερωτεύεται τον ποιητή Τεντ Χιουτζ, με τον οποίο παντρεύονται τέσσερις μήνες αργότερα. Η Πλαθ αυτοκτόνησε το 1963 σε ηλικία 30 ετών.
 
1959
ανακαλούνται οι εκτοπίσεις του Μακάριου και των τριών συνεξορίστων του.
1961
η Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Βέλγιο εξαιτίας του Κονγκό.
 
1962
στο Λονδίνο, ο Μπέρτραντ Ράσελ αποκαλεί τις ατομικές δοκιμές "σφαγή".
1963
στην Ινδία, ο Νεχρού αρνείται να αναγνωρίσει τη συνθήκη για τα σύνορα Κίνας - Πακιστάν.
1964
ο 22χρονος Κάσιους Κλέι, ο οποίος αργότερα θα ονομαστεί Μοχάμετ Άλι, κερδίζει με τεχνικό νοκ άουτ στον 6ο γύρο τον Σόνι Λίστον στο Μαϊάμι Μπιτς και ανακηρύσσεται για πρώτη φορά στην καριέρα του παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών.
1968
ο στρατός της Νοτίου Κορέας σφαγιάζει 135 άτομα στο βιετναμέζικο χωριό Μά Χάι και τους θάβει σε ομαδικό τάφο.
1968
γεννιέται η Ελληνοκύπρια τραγουδίστρια, Ευρυδίκη
 
1971
γεννιέται ο Σον Άστιν, Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός, γνωστός από το ρόλο του Σάμγουάιζ Γκάμτζι στην κινηματογραφική τριλογία "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών".
1972
η Γερμανία δίνει 5 εκατ. δολάρια ως λίτρα για την απελευθέρωση των επιβατών και του πληρώματος ενός αεροπλάνου, που κρατά ομήρους ένας Άραβας αεροπειρατής.
1973
3.000 φοιτητές οχυρώνονται στη Νομική Σχολή της Αθήνας και διαδηλώνουν από την ταράτσα του κτηρίου με συνθήματα κατά της χούντας.
1973
μακελειό σε κέντρο διασκέδασης της Αθήνας από τους αδελφούς Κοεμτζή με αφορμή μια παραγγελιά. Απολογισμός, τρεις νεκροί αστυνομικοί και δύο τραυματίες. Λίγο αργότερα, ο Διονύσης Σαββόπουλος εμπνέεται από το γεγονός και γράφει το τραγούδι «Μακρύ Ζεϊμπέκικο για το Νίκο».
1975
πεθαίνει ο Ελιγιάχ Μοχάμετ, ιδρυτικό στέλεχος και ηγέτης της πνευματικο-πολιτικής κίνησης "The Nation of Islam" (το Έθνος του Ισλάμ). Ο Μοχάμετ ισχυριζόταν ότι, είχε λάβει το λόγο του Αλλάχ το 1931, από τον Γουάλας Φαρντ Μοχάμετ.
1979
η τουρκική Βουλή υπερψηφίζει τη δίμηνη παράταση του στρατιωτικού νόμου σε 13 πόλεις.
1980
συναγερμός σημάνει στην Πύλο, όταν πετρέλαιο αρχίζει να χύνεται στη θάλασσα μετά από έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο.
1982
ρεκόρ ταχύτητας από εκχιονιστικό όχημα με 239 χλμ/ώρα.
1983
πεθαίνει ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, Τένεσι Γουίλιαμς. Από τα πιο γνωστά του έργα, "Λεωφορείον ο Πόθος", "Ξαφνικά, πέρυσι το καλοκαίρι", "Το γλυκό πουλί της νιότης", "Λυσσασμένη Γάτα".
1984
πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο κωμικός ηθοποιός Κούλης Στολίγκας.
1986
ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερδινάνδο Μάρκος, ερχόμενος αντιμέτωπος με τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της εξουσίας του, φυγαδεύεται από το Προεδρικό Μέγαρο στη Μανίλα με αμερικανικό ελικόπτερο.
1991
την υποστήριξή της στις χερσαίες επιχειρήσεις των Συμμάχων εκφράζει η Αθήνα, επικρίνοντας το Ιράκ επειδή μέχρι την τελευταία στιγμή αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του ΟΗΕ.
 
1992
ο Βρετανός Στιβ Μπάκλεϊ γίνεται ο πρώτος αθλητής, που ρίχνει το νέο βελτιωμένο ακόντιο πάνω από 90 μέτρα (91 μέτρα) σε αγώνες στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.
1992
κατά τη διάρκεια της διαμάχης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ο στρατός της Αρμενίας σκοτώνει 613 πολίτες. Η αποτρόπαια πράξη θα μείνει γνωστή ως η «σφαγή του Κοζάλι».
1993
έξι βραβεία Γκράμι αποσπά ο τραγουδιστής της ροκ, Έρικ Κλάπτον, μεταξύ των οποίων κι εκείνο του καλύτερου άλμπουμ και του καλύτερου τραγουδιού.
 
1994
στη Νικαράγουα, οι τελευταίοι από τους αντάρτες Κόντρας συμφωνούν με την Κυβέρνηση να παραδώσουν τα όπλα τους.
1994
πραγματοποιείται η σφαγή «της σπηλιάς των Πατριαρχών» στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης. Ένας Αμερικανοεβραίος γιατρός πυροβολεί με αυτόματο όπλο Παλαιστίνιους πιστούς στην Σπηλιά των Πατριαρχών. Σκοτώνει 29 και τραυματίζει 125 πριν το πλήθος τον σταματήσει και τον σκοτώσει χτυπώντας τον.
1995
τα γαλλικά κινηματογραφικά βραβεία Σεζάρ απονέμονται στην ταινία "Αγρια Καλαμιά" του Αντρέ Τεσινέ και στην Ιζαμπέλ Ατζανί για το ρόλο της στην ταινία "Βασίλισσα Μαργκό".
1996
η Μαρία Μούτολα από τη Μοζαμβίκη κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου στα 1.000μ με 231.23.
1997
κατά της μεθόδου της κλωνοποίησης στα ζώα και τα φυτά τάσσονται ο νομπελίστας αγωνιστής κατά των πυρηνικών, Γιόζεφ Ρότμπλατ και ο γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντανιέλ Ταρσί.
 
1998
η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) αποκτά νέο πρόεδρο έπειτα από 21 χρόνια. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, γενικός γραμματέας από το 1980, αναλαμβάνει στην θέση του Ζαχαρία Αλεξάνδρου, που ήταν πρόεδρος από το 1977. Οι δυο αυτοί παράγοντες έχουν οδηγήσει το μπάσκετ στις μεγαλύτερες διεθνείς διακρίσεις της ιστορίας του όντας στην εμπροσθοφυλακή της ΕΟΚ από το 1970.
 
2001
πεθαίνει ο Αυστραλός Ντόναλντ Μπράντμαν, μεγαλύτερος παίχτης του κρίκετ του 20ου αιώνα.
2002
η αμερικανική εταιρεία Οdyssey Μarine Εxploration παρουσιάζει ισχυρές ενδείξεις ότι, ανακάλυψε το "Sussex", μια βρετανική ναυαρχίδα με 80 κανόνια, η οποία ναυάγησε το 1694, μετά από σφοδρή θαλασσοταραχή, κοντά στο στενό του Γιβραλτάρ. Το πλοίο εικάζεται ότι, μετέφερε τόνους χρυσού και ασημιού, ένα θησαυρό ύψους 4,5 δις ευρώ.
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου